Ciasto ananasowe

poniedziałek, 15 maja 2017

ciasto ananasowe koliber z bananami i kremem twarożkowym

Ananasowe, a właściwie egzotyczne, bo są w nim też banany, przyprawy korzenne i odrobina kokosa. Zanim na dobre pojawią się nasze rodzime owoce sezonowe, takim soczystym ciastem umilam sobie ten czas oczekiwania. Przepis na ciasto ma rodowód amerykański i oryginalnie nazywane jest ciastem koliber (hummingbird cake), a występować może w różnych wydaniach, najczęściej w formie tortu, przekładanego kremem twarożkowym. To moje jest bez napinki - po pierwsze jest "odcukrzone", jak zawsze w przypadku wypieków amerykańskich, a po drugie, tutaj to proste ciasto na niedzielę, tylko na wierzchu posmarowane kremem, do dzielenia na dowolne kawałki, do wzięcia na piknik lub zjedzenia do popołudniowej herbaty.

Niektóre przepisy sugerują zmiksowanie ananasa na papkę razem z bananami. Ja pokroiłam je tylko  na małe kawałki, które pozostały soczyste i apetycznie wyglądające w przekroju. Najważniejsze, aby osączyć je dobrze z syropu - inaczej ciasto będzie ciężkie i mało puszyste. To ciasto z rodzaju tych ulubionych, co to trzeba tylko zamieszać łyżką, więc nie zajmie dużo czasu w kuchni. Bo w końcu teraz najważniejsze jest to, aby nacieszyć się nareszcie w pełni wiosenną pogodą! :)

ciasto ananasowe koliber z bananami i kremem twarożkowym

ciasto ananasowe koliber z bananami i kremem twarożkowym

Ciasto ananasowe:

225 g mąki,
100 g cukru brązowego,
2 jajka,
180 ml oleju,
puszka ananasów w syropie,
60 ml syropu ananasowego,
2 duże, dojrzałe banany (o wadze mniej więcej 450 g),
45 g wiórków kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
szczypta soli

krem twarożkowy:
200 g serka śmietankowego,
30 g miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki soku z cytryny

Ananasy dobrze osączyć z syropu. Jeżeli są w krążkach, pokroić na małe kawałki.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, wiórki kokosowe i przyprawy.
W oddzielnej misce lekko rozbić widelcem jajka, dodać rozgniecione na papkę banany, syrop ananasowy i olej.

Drewnianą łyżką wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać na końcu kawałki osączonego ananasa.

Kwadratową (23 x 23 cm) lub małą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić.

Przygotować krem twarożkowy - miękkie masło utrzeć z serkiem śmietankowym. Dodać cukier puder i sok z cytryny, utrzeć na puszysty krem. Krem rozsmarować na cieście.

ciasto ananasowe koliber z bananami i kremem twarożkowym

ciasto ananasowe koliber z bananami i kremem twarożkowym


3 komentarze

  1. Wygląda pysznie! Wykonanie cudowne 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne!!!! Zrobiłam w fomie babeczek!!! <3

    OdpowiedzUsuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.