Babka bananowa

czwartek, 9 marca 2017

wilgotna babka bananowa z karmelizowanymi bananami

Zaczynacie już powoli myśleć o Wielkanocy? :) Późno w tym roku te wiosenne święta, bo dopiero w połowie kwietnia, ale tym bardziej liczę na to, że będą w końcu prawdziwie wiosenne, ciepłe, zielone i słoneczne. Jednak powoli myśli zaczynają krążyć wokół bab i mazurków, więc na rozgrzewkę przed typowo wielkanocnymi wypiekami, upiekłam ostatnio babkę bananową.

To babka bananowa na mące żytniej o lekko egzotycznym charakterze za sprawą cukru brązowego, który nadaje jej karmelowego posmaku i wiórków kokosowych, którymi zamiast mąki albo bułki tartej, wysypana jest forma do pieczenia. Banany muszą być dobrze dojrzałe, więc to dobry sposób na ich utylizację, kiedy zagapimy się z ich wcześniejszym wykorzystaniem. Dodatkowe dwa banany skarmelizowałam i zrobiłam z nich złotą bananową koronę do przybrania upieczonej już babki. Muszę przyznać, że wyglądała bardzo dostojnie, choć z tym strojeniem trzeba poczekać do ostatniej chwili, tuż przed podaniem ciasta, bo karmelizowane banany szybko tracą fason. Zamiast karmelizowanymi bananami, babkę można udekorować polewą z gorzkiej czekolady lub oprószyć cukrem pudrem - też będzie pyszna :)

wilgotna babka bananowa z karmelizowanymi bananami

wilgotna babka bananowa z karmelizowanymi bananami

Babka bananowa:

125 g mąki żytniej,
150 g mąki pszennej,
200 g brązowego cukru trzcinowego,
80 g miękkiego masła,
75 g kwaśnej śmietany (12%),
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
3 dojrzałe banany,
4 łyżki wiórków kokosowych

Obrane banany zmiksować ze śmietaną, połową cukru brązowego, solą i skórką cytrynową.

Miękkie masło utrzeć z resztą cukru brązowego. Kiedy masa będzie puszysta, dodawać po jednym jajku cały czas miksując na wysokich obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawać masę bananową.

Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy bananowo-maślanej i wymieszać tylko do czasu, aż składniki połączą się i powstanie jednorodne ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Formę do babki nasmarować masłem lub olejem i wysypać wiórkami kokosowymi. Napełnić ciastem. Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną i ostudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową albo tuż przed podaniem przybrać bananami w karmelu.

wilgotna babka bananowa z karmelizowanymi bananami

wilgotna babka bananowa z karmelizowanymi bananami

6 komentarzy

  1. Taka babka przez dużą literę ,,Be" Piękna z zewnątrz i ten skład , cudo

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska! <3 To będzie również moja baba wielkanocna :) Ideał!

    OdpowiedzUsuń
  3. O świętach jeszcze nie myślę, ale nawet weekend z takim ciastem byłby prawdziwie odświętny :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, 4łyżki wiórków kokosowych to do formy? Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak - wiórkami trzeba wysypać natłuszczoną formę.

      Usuń
  5. Wygląda pięknie z tą bananową koroną :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.