УРАМА - tatarski chrust

poniedziałek, 20 lutego 2017

УРАМА - tatarski chrust, karnawałowe ciastka smażone w głębokim tłuszczu

Oj będzie słodkie smażenie w tym tygodniu i jestem tego pewna, że nie tylko u mnie! ;) W tym tygodniu zawieszamy wszelkie diety i liczenie kalorii - jemy pączki, ptysie, oponki, kreple i faworki. Właśnie, faworków nie było jeszcze u mnie w tym roku, a to ostatnia szansa, żeby to nadrobić. Zdążyłam się przekonać, że tak jak pączki, chyba każdy naród na świecie ma swój własny rodzaj faworków, chrustu - smażonych w głębokim tłuszczu, kruchych ciastek. Tatarzy mają na przykład chrust zwany "urama" w postaci zwijanych na patyku pasków ciasta i tak też smażonych. Ciasteczka-spiralki wyglądają uroczo, ale trzeba się trochę pomęczyć, żeby je prawidłowo usmażyć, choć to pewnie kwestia wprawy.

Najprostsze ciasto na tatarski chrust składa się z jajek, mąki i soli. Znalazłam też przepisy, które do tej podstawowej bazy dodają śmietanę, mleko, żółtka i spirytus. Wybrałam ten podstawowy na początek, z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany i odrobiny alkoholu, żeby chrust był delikatniejszy i nie chłonął tłuszczu, jak w naszych faworkach. Paski ciasta nakręcałam na trzonek drewnianej łyżki. Kilka pasków trzeba poświęcić "dla sprawy" zanim dojdzie się do wprawy w opanowaniu ciasta podczas smażenia, bo w zetknięciu z gorącym tłuszczem zaczyna ono żyć własnym życiem ;) Najważniejsze to rozwałkowanie ciasta najcieniej jak tylko się da. Wydawało mi się, że rozwałkowałam je bardzo cienko, a i tak mogłoby być cieńsze i przez to tatarski chrust ładniejszy i delikatniejszy. Poćwiczę na pewno w przyszłym roku :)

УРАМА - tatarski chrust, karnawałowe ciastka smażone w głębokim tłuszczu

УРАМА - tatarski chrust, karnawałowe ciastka smażone w głębokim tłuszczu

УРАМА - tatarski chrust: 

3 jajka,
2,5 - 3 szklanki mąki,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
szczypta soli,
tłuszcz do smażenie (olej, olej z dodatkiem masła klarowanego lub masło klarowane),
cukier puder

Jajka wymieszać z solą i śmietaną. Dodawać stopniowo mąkę, zagniatając ciasto - musi mieć konsystencję ciasta na makaron (lub nasze faworki). Dobrze wyrobić na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.

W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz.
Ciasto partiami wałkować bardzo cienko. Radełkiem pokroić je na długie paski (szerokości mniej więcej 2-3 cm). Paski nawijać luźno na drewniany patyk (trzonek drewnianej łyżki lub szpatułkę do szaszłyków) i zanurzać w rozgrzanym tłuszczu, obracając patyk w kierunku w którym zostało zwinięte ciasto. Najlepiej pomagać sobie widelcem, przytrzymując końcówkę paska przed rozwijaniem się. Podsmażone ciasto zsunąć z patyka i smażyć na złotobrązowo.

Usmażony chrust wyjąć na papierowy ręcznik do odsączenia. Oprószyć cukrem pudrem.

УРАМА - tatarski chrust, karnawałowe ciastka smażone w głębokim tłuszczu

УРАМА - tatarski chrust, karnawałowe ciastka smażone w głębokim tłuszczu

7 komentarzy

  1. Piękne 🌹 Na tłusty czwartek konkurencja u Ciebie duża 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudo , takich jeszcze nie smażyłam , więcej nawet nie wiedziałam ,że takie istnieją

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeuroczo to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe. I jakie efektowne :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bajecznie! Jak nie teraz to w przyszłym roku zrobię z pewnością 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. nawet coś tak, zdawałoby się banalnego jak chrust, potrafisz podać jak bajkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa forma chrustu, jeszcze się z taką nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.