Pierś kaczki w pięciu smakach z sosem sojowo-miodowym

16 października 2016

aromatyczna pierś kaczki w pięciu smakach z sosem sojowo-miodowym

Soczysty kawałek schabu, kurczak pieczony z chrupiącą skórką czy udziec z indyka prosto z pieca, to najlepszy pomysł na weekendowy obiad w październiku i listopadzie. To jedyny czas w roku, kiedy mięso (pieczone) naprawdę mi smakuje. Albo pieczona kaczka. Taką w całości piekę zawsze klasycznie po polsku - sowicie natartą suszonym majerankiem i nadzianą kwaśnymi jabłkami (renetami). Z kaczką porcjowaną lubię za to poeksperymentować  - zmieniać przyprawy, dobierać sosy. Często spoglądam wtedy w stronę Azji - w końcu to Chińczycy swoją kaczkę po pekińsku podnieśli do rangi sztuki. Na kaczkę po pekińsku porwać się nigdy nie miałam odwagi, ale pierś kaczki w pięciu smakach z sosem sojowo-miodowym wyszła mi wyśmienicie!

Chińską przyprawę pięciu smaków można kupić gotową już u nas, ale też łatwo zrobić ją samemu. To mieszanka przypraw, które odpowiadają za pięć podstawowych smaków - słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry. Mieszając mielony anyż gwiaździsty, mielone goździki, cynamon, ostry pieprz syczuański i nasiona kopru włoskiego uzyskujemy przyprawę o wyraźnym anyżkowym aromacie, która doskonale pasuje do tłustej kaczej piersi. Nic innego oprócz przyprawy pięciu smaków, soli i odrobiny pieprzu czarnego nie potrzeba, aby było dobre. Usmażone na suchej patelni kacze piersi, a później chwilę pieczone w piecu, koniecznie nieprzeciągnięte (z chrupiącą skórką, ale lekko różowe w środku), skropiłam tylko sosem sojowo-miodowym, a od siebie dodałam kilka kwaśnych śliwek tarniny, aby podbić smak. Taką kaczkę można podać po azjatycku z makaronem albo "po naszemu" - z pieczonymi ziemniakami.

aromatyczna pierś kaczki w pięciu smakach z sosem sojowo-miodowym

aromatyczna pierś kaczki w pięciu smakach z sosem sojowo-miodowym

Pierś kaczki w pięciu smakach z sosem sojowo-miodowym:
(wg BBC Food)

2 podwójne piersi kacze,
4 łyżeczki przyprawy pięciu smaków,
świeżo zmielony czarny pieprz,
sól
kilka owoców tarniny (opcjonalnie)

sos sojowo-miodowy -
6 łyżek sosu sojowego,
2 łyżki płynnego miodu

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Piersi kacze naciąć w kratkę od strony skóry i natrzeć przyprawą pięciu smaków. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Piersi położyć na zimnej lub lekko nagrzanej suchej patelni skórą do dołu i smażyć na złoty kolor. Dodać owoce tarniny, odwrócić mięso na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty do zarumienienia.

Jeżeli używasz patelni żeliwnej z żeliwną rączką, całą patelnię z piersiami włożyć do piekarnika. Jeżeli były smażone na zwykłej patelni, trzeba najpierw przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Piec około 10 minut (jeżeli piersi są bardzo duże - 15 minut).

W tym czasie przygotować sos - sos sojowy i miód przełożyć do rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając 3-4 minuty, aż całość uzyska konsystencję syropu.

Upieczone piersi kacze wyjąć z pieca i zostawić w ciepłym miejscu na około 5-10 minut, aby mięso odpoczęło. Pokroić na plasterki i polać sosem sojowo-miodowym.

Podawać z makaronem wstążkami lub pieczonymi ziemniakami.

aromatyczna pierś kaczki w pięciu smakach z sosem sojowo-miodowym

aromatyczna pierś kaczki w pięciu smakach z sosem sojowo-miodowym


3 komentarze