Kofta kebab - grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

22 sierpnia 2016

turecki kofta kebab - grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

To kolejny z rzędu sierpniowy weekend, kiedy nad miastem unosił się zapach radosnego świętowania przy ruszcie. Tak jak majowy weekend to tradycyjny początek, tak ostatnie sierpniowe weekendy zwiastują koniec wakacyjnego sezonu grillowego. My ten wakacyjny też mamy już za sobą, chociaż prawdziwie ostatni, na pożegnanie lata, zostawiamy na (miejmy nadzieję) pogodny wrzesień lub nawet październik!

Najlepszym pretekstem do grillowania są oczywiście spotkania rodzinne, a kiedy wspólne pichcenie jest niemal rodzinną tradycją, spotkanie takie zamienia się w grillową ucztę. Wstępny pomysł na tureckie, grillowane szaszłyki z mięsa mielonego szybko poszerzył się o zestaw sosów i sałatek z tego samego regionu świata. Tym razem zapraszam na naszą grillową ucztę śródziemnomorską :)

Do moich kofta kebab - aromatycznych, pachnących kuminem grillowanych kotlecików, przygotowałam arabski sos tahini, z pasty sezamowej, podkręconej ostrym pieprzem kajeńskim. Wszyscy lubimy do grillowanego mięsa grecki jogurtowo-ogórkowy sos tzatziki, który też doskonale pasuje do kebabu, więc nie mogło zabraknąć go i tym razem. Kuzynka przygotowała też dwie sałatki - marokańską z fasoli z kiszonymi cytrynami, oliwkami i marynowanymi karczochami i turecką z makaronem kuskus, cukinią, orzechami i jogurtem. Były też grillowane cukinie i fasolka szparagowa, a do tego wielki słój limonkowo-cytrynowej lemoniady z miętą. Do tego zestawu brakowało mi tylko chlebków pitta, których nie zdążyłam upiec, ale w końcu to nie ostatnie letnie, śródziemnomorskie grillowanie - na pewno pojawią się następnym razem ;)

turecki kofta kebab - grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

turecki kofta kebab - grillowane szaszłyki z mięsa mielonego
Turecka sałatka z makaronem kuskus, cukinią i orzechami

turecki kofta kebab - grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

Kofta kebab:


ok. 400 g mięsa mielonego wołowego, wołowo-jagnięcego lub wołowo-indyczego,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki startej na tarce cebuli,
1 łyżka mielonej kolendry,
1 łyżka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
świeżo mielony czarny pieprz

Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli płaską częścią noża. Mięso wymieszać z solą, czosnkiem, cebulą, przyprawami i natką pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem i wszystko dobrze wyrobić ręką.

Patyczki lub drewniane szpatułki do szaszłyków moczyć w wodzie przynajmniej 30 minut (zapobiegnie to zapaleniu się ich podczas grillowania).
Podzielić mięso na około 15 części i każdą z nich oblepić wokół przygotowanych, namoczonych szpatułek, formując podłużne kotleciki. Schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut lub całą noc.
Przed grillowaniem kebaby posmarować olejem.

Grillować, obracając z każdej strony, aż kebaby mocno się zarumienią (zajmie to około 5 minut).


Sos tahini:


1/2 szklanki tahini (pasty sezamowej),
1/4 szklanki wody,
1 łyżka białego octu,
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
sól do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej w zamkniętym słoiku) na gładki sos.


turecki kofta kebab - grillowane szaszłyki z mięsa mielonego
Marokańska sałatka z fasoli


turecki kofta kebab - grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

6 komentarzy

  1. Wszystko wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) Muszę przyznać nieskromnie, że tak samo smakowało ;)

      Usuń
  2. Niestety nie miałam odpowiednich przypraw do mięsa, ale zrobiłam za to sałatkę z kuskusu do której podałaś link. Przepyszna :) Mężowi bardzo smakowała :)
    Dziękuję :)
    Marta W.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis :) Blog dodałam do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kofty i sos przetestowane 👍 Rewelacja 👌

    OdpowiedzUsuń