Ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami

niedziela, 14 sierpnia 2016

wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami

W sezonie cukiniowym mam podobnie, jak jesienią z dynią. Cukinia jest zawsze pod ręką, owocuje niemal przez całe lato, zahaczając o wczesną jesień, więc staram się wykorzystać ją na wszystkie możliwe sposoby. Bo cukinia, tak jak dynia, wdzięcznie sprawdza się i w przetworach i w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Póki jest świeża i młoda, koniecznie trzeba upiec choć raz słodki, cukiniowy chlebek i puszyste, cukiniowe ciasto czekoladowe z orzechami.

Po dodaniu odrobiny korzennych przypraw (wystarczy już sam cynamon), ciasto zaczyna trochę przypominać piernik - i smakiem i tym, że bardzo długo zachowuje świeżość. Ma też coś z brownie - intensywny czekoladowy smak i przyjemną wilgotność. Do tego ma zaletę wszystkich smacznych, bezpretensjonalnych ciast - składniki wystarczy tylko wymieszać, bez wysiłku i nieszczególnie dokładnie. To ciasto idealne, aby spożytkować nadmiar cukinii i mieć z tego dużo słodkiej przyjemności :)

wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami

wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami

Ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami:

2 i 1/2 szklanki mąki,
2 i 1/2 szklanki startej na tarce cukinii,
110 g miękkiego masła,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki maślanki,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
4 łyżki kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki soli

dodatkowo - 
50 g czekolady deserowej,
1/2 szklanki posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich lub takich jak lubisz)

Masło, olej, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy wrzucić do miski miksera i zmiksować na gładką masę. Dodać maślankę i wymieszać.

Mąkę przesiać do oddzielnej miski i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
Składniki suche dodać do mokrych i wszystko wymieszać łyżką lub szpatułą. Dodać cukinię i jeszcze raz wymieszać (nie musi być wymieszane bardzo dokładnie).

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni.
Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i posypać orzechami i posiekaną czekoladą.

Piec około 50 minut (do suchego patyczka)

wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami

wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami

15 komentarzy

  1. Wygląda tak ,że język ucieka tam na 4 litery , ale pysznie się prezentuje
    Zajrzałam i teraz widzę ,że mogę z tobą Komareczko piec ciasta z cukinia prawie cały tydzień :D codziennie inne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można można! I do tego zrobić parę słoików ;) Taka cukiniowa dieta mi pasuje :)

      Usuń
  2. Ciekawi mnie na ile cukinia jest wyczuwalna w tym cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak cukinii nie jest wyczuwalny wcale - cukinia nadaje tylko wilgotność ciastu. Dominuje smak czekoladowy :)

      Usuń
  3. Uwielbiam połączenie cukinii i kakao w ciastach :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio pierwszy raz piekłam ciasto z cukinią, Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie teraz będziesz już piekła częściej, bo ciasta z cukinią są pyszne :)

      Usuń
  5. Mmm, aż ślinka cieknie!:) I ta patera- cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To właściwie paterka, bo malutka, ale bardzo ją lubię :)

      Usuń
  6. Komarko uratowałaś mnie przed cukiniami przywożonymi przez mojego męża od teściowej. Dzieci jeść jej nie chcą, ale pod ich nieobecność upiekłam Twoje ciasto i cała trójka uznała, że jest pyszne :) Nie chcieli uwierzyć, że jest z cukini :) Następne robiłam już z córcią na jej imieniny. Nie dałam tylko jajka, bo Róża nie może, a zamiast tego wsypałam trochę zmielonych płatków owsianych. Ciasto zachowuje długo świeżość, pod warunkiem, że nie ma w domu łasuchów, bo trudno mu się oprzeć ;) I masz rację, piekąc w dużej foremce, bo ma pyszny wierzch. Teraz już się nie martwię co zrobić z cukiniami :) Dziękuję :)
    Serdeczności :)
    Marta W.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda naprawdę pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ile tej cukinii wagowo? bo nie wiem ile mam kupic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi określić ile to będzie wagowo, ale dwie średniej wielkości starczą na pewno.

      Usuń
  9. Absolutnie bezkonkurencyjne ciasto cukiniowe ❤ Do tego najpyszniejsze czekoladowe jakie jadłam ❤ Będę do niego wracać jak bumerang...

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.