Pieczone pierogi ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

20 grudnia 2015

drożdżowe pieczone pierogi ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

W większości polskich domów przedwigilijny maraton lepienia pierogów już rozpoczęty. Ja swój zaczynam od jutra. Uszka z grzybami do barszczu, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kaszą gryczaną i serem i na słodko - z makiem, to coroczne pewniaki, bez których nasza uroczysta kolacja nie mogłaby się odbyć. W tym roku dołączą do tego zestawu pierogi pieczone, do podania z grzybowym sosem.
 

Drożdżowe pierogi z kapustą podaj z sosem grzybowym lub barszczem

Nie będę ukrywać - jest z nimi trochę roboty, bo ziemniaczanemu, drożdżowemu ciastu z przepisu szefa kuchni Michała Brysia trzeba poświęcić sporo uwagi. Ale dzięki powolnemu wyrastaniu i kilkukrotnemu składaniu, ciasto odwdzięczy się niesamowitą delikatnością. Do pierogów można przygotować proponowany sos z suszonych prawdziwków, ale równie dobrze będą smakować popijane wigilijnym barszczykiem. I co ważne w natłoku przedświątecznych obowiązków - można upiec je wcześniej, zamrozić i odgrzać w piekarniku tuż przed podaniem.


drożdżowe pieczone pierogi ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym


drożdżowe pieczone pierogi ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

Pieczone pierogi ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym:
(wg Michała Brysia)

z podanej proporcji wychodzą 24 duże pierogi lub około 30 średniej wielkości

ciasto -
500 g mąki pszennej typ 500,
200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
15 g świeżych drożdży,
3 jajka + 2 żółtka,
125 ml mleka,
100 g miękkiego masła,
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka soli,
czarnuszka do posypania,
1 jajko i 1 łyżka mleka do smarowania,
  
farsz - 
100 g namoczonych wcześniej suszonych grzybów,
500 g kiszonej kapusty,
250 g kapusty świeżej,
1 duża cebula,
1 jabłko,
3 suszone śliwki bez pestek,
1/2 łyżeczki suszonego cząbru,
liść laurowy,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz

sos grzybowy - 
100 g suszonych prawdziwków,
400 ml śmietanki kremowej 30%,
150 ml białego, wytrawnego wina,
4 cebulki szalotki,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki posiekanych igiełek rozmarynu,
sól i pieprz

Dzień wcześniej przygotować farsz - surową i kiszoną kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w plasterki, jabłka w małą kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Dodać jabłko i podsmażyć z cebulą. Dodać surową i kiszoną kapustę, przyprawy,  pokrojone drobno śliwki i namoczone grzyby. Dokładnie wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku i schłodzić w lodówce.

Przygotować ciasto - mąkę przesiać do miski. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę mąki i odstawić na 15 minut.
Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, dodać jajka i żółtka, gałkę muszkatołową i wyrobić. Po kilku minutach wyrabiania dodać sól i po kawałku masła, wyrabiając dalej, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Po tym czasie dodać ziemniaki, jeszcze raz dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złożyć ciasto na pół, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Czynność powtarzać jeszcze dwa razy.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm i dużym kubkiem wykrawać kółka. Łyżką nakładać nadzienie na środek każdego krążka i zlepić dobrze brzegi. Uformowane pierogi przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 45 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Jajko z mlekiem do smarowania roztrzepać widelcem, posmarować po wierzchu wyrośnięte pierogi i posypać czarnuszką.
Przez pierwsze 5 minut piec pierogi w temperaturze 200 stopni, a później obniżyć ją do 180 stopni i piec około 20 minut na złoty kolor.

W tym czasie przygotować sos - suszone grzyby pokroić w paski i zalać wrzącą śmietanką kremówką. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
W rozgrzanym rondlu rozpuścić masło, dodać trochę oleju i posiekaną szalotkę. Kiedy się zeszkli, wrzucić drobno posiekany czosnek i przesmażyć. Następnie dodać wino i odparować je do połowy objętości. Dodać śmietankę z grzybami, rozmaryn, pieprz i sól do smaku. Gotować na małym ogniu 20 minut.

Upieczone pierogi podawać z gorącym sosem.


drożdżowe pieczone pierogi ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym


drożdżowe pieczone pierogi ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

10 komentarzy

  1. rarytas , oj aż by się chciało wyciągnąć łapkę po jednego pieroga

    OdpowiedzUsuń
  2. do barszczyku też ideał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, próbowałam z barszczem i smakują bardzo :) Mogą spokojnie zastąpić paszteciki do barszczu.

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne pierożki!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy na pewno ciasto po rozwałkowaniu ma mieć grubośc 1,5 cm? przecież jak jeszcze ciut urośnie to strasznie grube będzie a na zdjęciach nie widać żeby było aż tak grube..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam trochę mniejsze pierogi niż w oryginalnym przepisie na bardzo duże. Można rozwałkować odrobinę cieniej, ale ciasto nie może być zbyt cienkie, bo popęka i farsz wydostanie się na zewnątrz. One z farszem w środku nie urosną już aż tak bardzo :)

      Usuń
  5. Pierogi ziemniaczane? Pierwsze słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam kiedy można przygotować na wigilię czy mogą trochę dłużej postać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec dużo wcześniej i po prostu zamrozić. W Wigilię wystarczy odmrozić i na chwilę przed podaniem włożyć do piekarnika, żeby były ciepłe.

      Usuń