Ciasto ze śliwkami, budyniem i podwójną kruszonką

20 października 2015

ciasto ze śliwkami budyniem i podwójną orzechową kruszonką

Chyba definitywnie skończyła się już ta część jesieni, którą nazywamy polską złotą jesienią, a jej miejsce zajęła na dobre szara i mglista. Kulinarnie też dzielę jesień na dwie części - tę, która zabiera ze sobą jeszcze część lata, z ostatnimi letnimi owocami i warzywami, z ciastami malinowymi, śliwkowymi, morelowymi i gruszkowymi, z daniami pełnymi pysznych jeszcze pomidorów, bakłażanów i grzybów. Letnie zapasy kończą się powoli i za chwilę do kuchni wkroczą dynie, orzechy, owoce suszone, czekolada i cała masa aromatycznych przypraw korzennych. Moim ostatnim wypiekiem tej pierwszej części jesieni jest kruszonkowe ciasto ze śliwkami.

Nie znam nikogo, kto nie przepadałby za kruszonką. Kruszonka sprawdza się chyba w każdym rodzaju ciasta - od klasycznego połączenia z ciastem drożdżowym, po ucierane ciasta z owocami i serniki. Dla tych, którzy kochają kruszonkę ponad wszystko - w tym cieście występuje ona podwójnie - nie tylko zarumieniona na wierzchu, ale i w środku, jako rozkoszny element chrupiący pomiędzy budyniem i śliwkami. Do tego jest to prawdziwie jesienna kruszonka - orzechowo-cynamonowa z dodatkiem płatków migdałowych. Tym ciastem żegnam się już ze śliwkami i idę przywitać w kuchni dynie ;)

ciasto ze śliwkami budyniem i podwójną orzechową kruszonką
ciasto ze śliwkami budyniem i podwójną orzechową kruszonką

Ciasto ze śliwkami, budyniem i podwójną kruszonką:
(wg taste.com.au)

2 szklanki mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g masła,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią,
1 budyń waniliowy + 2 szklanki mleka,
1/4 szklanki migdałów w płatkach,
ok. 10 śliwek

kruszonka - 
1/4 szklanki cukru brązowego,
2/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 szklanki mąki,
25 g zimnego masła

Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto trzeba wyjąć z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub cukrem waniliowym na puszysty, jasny krem. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając na najwyższych obrotach robota po dodaniu każdego.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej na przemian z mlekiem w dwóch partiach. Wymieszać wszystko delikatnie, tylko do czasu, aż składniki połączą się.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy.
Cukier brązowy, orzechy włoskie i cynamon wymieszać i połową mieszanki posypać ciasto w tortownicy. Na kruszonce ułożyć budyń tak, aby zakrywał całą powierzchnię ciasta, a na nim ułożyć wypestkowane i pokrojone w kawałki lub całe połówki śliwki. Wszystko przykryć pozostałą połową ciasta.

Do pozostałej części kruszonki dodać mąkę i masło. Opuszkami palców rozcierać wszystko, aż powstaną grudki. Dodać płatki migdałowe i taką kruszonką posypać wierzch ciasta.
Piec godzinę i 30 minut, do suchego patyczka (jeżeli kruszonka zacznie rumienić się zbyt mocno - wierzch przykryć luźno folią aluminiową). 

ciasto ze śliwkami budyniem i podwójną orzechową kruszonką
ciasto ze śliwkami budyniem i podwójną orzechową kruszonką

12 komentarzy

  1. Od jakiegoś czasu nie jem ciast ze sliwką..

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłaś mnie tą podwójną kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z tym budyniem robimy? Bo jakoś nie mogę doczytać. Ciasto trafia na moja listę do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń gdzieś mi uciekł! ;) Już uzupełniłam w przepisie - budyń idzie na tę pierwszą kruszonkę, a na warstwie budyniowej układamy śliwki.

      Usuń
    2. Dziękuję!Ciasto wygląda pysznie!

      Usuń
  4. Ojoj teraz karmię piersią ale następny sezon śliwkowy będzie mój:-) mniami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję maluszka! :) A na pewno odbijesz sobie wszystko w następnym sezonie :)

      Usuń
  5. jakiego aparatu używasz do robienia zdjęć?

    OdpowiedzUsuń
  6. pytam bo zdjęcia są przepiękne. Wiem że dobre zdjęcie to nie tylko aparat ale wizja, przygotowanie, sztuka, talent, który Ty Komarko z całą pewnością posiadasz! Pozazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.