Ciasto z gruszkami, jabłkami i sosem karmelowym

22 września 2015

odwrócone ciasto z gruszkami, jabłkami i sosem karmelowym

Miniony właśnie weekend to był prawdziwy prezent od natury. Lato pożegnało się w tym roku pięknie, bo nie pamiętam już tak przyjemnej, ciepłej, słonecznej i jeszcze zupełnie letniej soboty jak ta, w ciągu ostatniego miesiąca. Ogród jeszcze soczyście zielony i tylko kwitnące astry, pękate dynie na grządkach, jabłonie oblepione jabłkami i osypujące się gruszki, zdradzają że to wrzesień. Grzechem byłoby siedzenie w domu w taką pogodę, więc przenieśliśmy się na cały dzień pod chmurkę. Zakończyliśmy tegoroczny sezon grillowy obiadem z rusztu, a na deser było ciasto - z jabłkami i gruszkami oczywiście :)

Ciasto przypomina w smaku popularne ciasto "wiewiórka", z jabłkami pokrojonymi w kostkę i orzechami, ale oryginalności dodaje mu gruszkowa korona i polewa toffi. To znów moje ulubione, jak okazuje się w tym sezonie, ciasto do góry nogami, bo cienkimi plasterkami gruszki wykłada się najpierw spód foremki z kominkiem. Najważniejsze jest to, że ma w sobie wszystko to, co wczesną jesienią najlepsze - jabłka, gruszki, orzechy, miód i korzenne przyprawy i świetnie sprawdza się jako rodzinne ciasto piknikowe.

odwrócone ciasto z gruszkami, jabłkami i sosem karmelowymodwrócone ciasto z gruszkami, jabłkami i sosem karmelowym

Ciasto z gruszkami, jabłkami i sosem karmelowym:
(wg Zoe Bakes

2 szklanki mąki pszennej tortowej,
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki cukru brązowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
3 duże jajka,
1 i 1/2 szklanki oleju,
2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka orzechów,
4 duże jabłka,
2-3 gruszki

sos karmelowy -
3 łyżki masła,
6 łyżeczki cukru brązowego,
2 łyżeczki miodu,
2 łyżki śmietanki kremowej 30%

Przygotować dużą, okrągłą formę z kominkiem - dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Papier na dnie wysmarować sokiem z cytryny, aby gruszki nie ciemniały. Cienko pokrojone plasterki gruszki ułożyć na dnie tak, aby zachodziły na siebie. Posypać łyżeczką cukru.

Obie mąki, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól wymieszać w misce i odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Jajka zmiksować z cukrem, cukrem brązowym, olejem i wanilią. Dodać suche składniki i wymieszać wszystko, aby dokładnie się połączyły. Na końcu dodać pokrojone w dużą kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z gruszkowym dnem. Piec 1 godzinę i 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto przełożyć na talerz.

Przygotować sos karmelowy - wszystkie składniki umieścić w rondlu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Lekko przestudzonym, ale ciągle płynnym sosem polać ciasto.

odwrócone ciasto z gruszkami, jabłkami i sosem karmelowym
odwrócone ciasto z gruszkami, jabłkami i sosem karmelowym

12 komentarzy

  1. Jaka prezencja, jak milion dolarów i smaki mistrzowskie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, ale cudo - a w tej stylizacji prezentuje się wspaniale! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogrodzie wszystko nie tylko dobrze wygląda, ale i lepiej smakuje! :)

      Usuń
  3. Pięknie urosło:) Z chęcią zjadłabym kawałek takiego cuda;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zestaw smakowy idealny. I piękne zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie, takie jesienno-aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.