Ciasto cytrynowo-lawendowe z jogurtem greckim

14 lipca 2015

ciasto cytrynowo-lawendowe z jogurtem greckim

Oprócz tysiąca powodów, za które kocham późną wiosnę i lato jest jeszcze ten, związany z zapachami. To czas najpiękniejszych, bo naturalnych odświeżaczy powietrza. Począwszy od maja, kiedy przynoszę do domu naręcza kwitnącego bzu i wonne bukiety ustawiam w każdym możliwym zakątku (łącznie z łazienką), mieszkanie pachnie kolejno truskawkami, kwiatami bzu czarnego, jaśminem, różami, malinami, a teraz lawendą.

Ścięłam już pierwsze w tym roku kwitnące gałązki i powiązane wstążkami w pęczki suszą się kwiatami w dół. Za każdym razem, kiedy przechodzę obok półki, głęboko wciągam powietrze i delektuję się świeżym, lawendowym zapachem. Chciałam koniecznie upiec ciasto, które pachniałoby podobnie - nie tak intensywnie jak świeżo ścięte zioło, ale o delikatnie lawendowej nucie. Znalazłam idealne - przyjemnie wilgotne, dzięki słusznemu dodatkowi jogurtu greckiego i cytrynowe w smaku, o delikatnym zapachu suszonych pączków lawendy. Mam przeczucie, że będzie to jedno z moich ulubionych "niedzielnych" ciast do kawy :)

ciasto cytrynowo-lawendowe z jogurtem greckim

Ciasto cytrynowo-lawendowe z jogurtem greckim:

120 g miękkiego masła,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki jogurtu greckiego,
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta sody oczyszczonej,
3 jajka,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
1 łyżka suszonej lawendy,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli

lukier jogurtowy -
ok. 1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka jogurtu greckiego, 
kilka kropel soku z cytryny

Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier, aż powstanie jasny, puszysty krem. Dodawać po jednym jajku ucierając za każdym razem na najwyższych obrotach robota przynajmniej minutę.

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodawać stopniowo składniki suche, na przemian z jogurtem greckim do masy maślanej, mieszając powoli na najniższych obrotach. 
Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i na końcu lawendę i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać.

Foremkę keksową (23 x 12 cm) lub blachę na małe keksy, wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Ostudzone ciasto wyjąć z formy i polukrować - przesiany cukier puder utrzeć z jogurtem i sokiem z cytryny.

ciasto cytrynowo-lawendowe z jogurtem greckim
ciasto cytrynowo-lawendowe z jogurtem greckim

15 komentarzy

  1. Cudowne. Muszę ściąć swoja lawendę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, zdjęcia obłędne ! :)mam słoiczek suszonej lawendy, wiec chyba się skuszę na upieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto zrobie napewno! Dziekuje! A lawenda rosnie mi przed domem i uzywam jej czesto w kuchni ostatnio w clafoutis morelowo-lawendowym wlasnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, takie clafoutis to musi być cudo! Od razu kojarzy mi się z Prowansją :)

      Usuń
  4. Idealne :) Uwielbiam połączenie lawendy z cytryną :)
    Widzę, że kociemu pomocnikowi też się zapach lawendy spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koci asystent nigdy nie może odmówić sobie czynnej pomocy, jeżeli chodzi o kwiaty i zioła :D

      Usuń
  5. Fajne te foremki i ciasto oczywiście tez!

    OdpowiedzUsuń
  6. lawendowe, cytrynowe = się idealne, ale jak widzę takie szare cudo to nawet ideały się chowają , kot Scott to jest to co trzeba szczególnie podziwiać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta prawda ;D Sierść kot S'kotta czasami ma lekko lawendowy odcień i dlatego dobrze mi się tu komponował ;)

      Usuń
  7. Cholera. Zakochałam się w Twoim kociaku. ...l Lawenda zeszła na dalszy plan :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem i podzielam - przy S'kocie blednie każdy przepis ;D

      Usuń
  8. Witam! Wygląda to fantastycznie, nawet czuję zapach lawendy :)
    Mam pytanie: czy to z tego ciasta da się zrobić tort? Chcę wziąć to i przełożyć albo kurdem z jagodami albo kremem na podstawie seru i też z jagodami. Wiem, już dwa lata mineło, ale może Pani pamięta jaka była konsystencja i czy będzie to nadawało się do toru :)
    Z góry dziękuję! :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ciasto może być zbyt ciężkie na tort. Lepiej upiec klasyczny biszkopt z dodatkiem skórki cytrynowej i odrobiny soku z cytryny - będzie świetnie pasować do kremu twarożkowego i jagód i będzie lżejszy :)

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.