Szarlotka z rabarbarem

środa, 3 czerwca 2015


Szarlotka z rabarbarem na zapomnienie wyjątkowo zimnego maja. A ja dalej czekam na ciepłą końcówkę wiosny i prawdziwe lato. Czekam też na pierwsze truskawki (truskawki oczywiście już są w sprzedaży, ale dla mnie pierwsze to zawsze te, zrywane własnoręcznie z własnego ogródka), maliny i słodkie jagody (na dobry początek kamczackie) i w pełni rozkwitnięte baldachy kwiatów czarnego bzu na ulubiony syrop.

Zanim doczekam się na to wszystko, korzystam z innych wiosennych czarów i czas umilają mi ostatnie gałązki pachnącego bzu, bujne bukiety białych kul kaliny i szarlotka z rabarbarem. Ta prosta szarlotka z przepisu z leciwej książki z pożółkłymi kartkami "Ciasta, ciastka i ciasteczka", na cienkim, śmietanowym cieście, najlepiej smakuje na świeżo - zaraz po upieczeniu. Jej upieczenie zajmuje chwilę, więc nie warto przygotowywać ją na zapas. Polecam na podwieczorek w długi czerwcowy weekend.

Szarlotka z rabarbarem:

ciasto - 
200 g mąki (+ ok. 1/2 szklanki do podsypywania),
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki masła,
2 jajka,
50 g gęstej, kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki spirytusu,
szczypta soli
nadzienie - 
ok. 350 g rabarbaru,
200 g cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotować nadzienie - rabarbar pokrojony w małe kawałki dusić na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dodać cukier i gotować do całkowitego rozpuszczenia, aż rabarbar lekko zgęstnieje. Na końcu wymieszać z mąką ziemniaczaną, zdjąć z ognia i ostudzić.

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło, śmietanę i jajka - zagnieść, dodając na końcu spirytus. Jeżeli ciasto jest rzadkie, dosypać trochę mąki - musi mieć konsystencję podobną do ciasta drożdżowego, aby dało się je cienko rozwałkować.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Połową rozwałkowanego ciasta wykleić dno i boki wysmarowanej masłem foremki. Marmoladę rabarbarową położyć na cieście i przykryć pozostałym, rozwałkowanym cienko plackiem, dokładnie zlepiając brzegi. Wierzch ciasta posmarować stopionym masłem. Piec około 45 minut, aż ciasto zarumieni się. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 


7 komentarzy

  1. Uwielbiam gdy kruche ciasto nasiąknie trochę owocami - boska tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda :) nie da się przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i bardzo smacznie. :)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka wygląda wyśmienicie;))

    OdpowiedzUsuń
  5. To nadzienie wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.