Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym, kuskusem i fetą

wtorek, 28 października 2014

dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym, kuskusem i fetą i zapiekana

Po słodkich dyniowych wypiekach i pikantnej zupie pora na coś konkretnego na obiad. Nadziewana i zapiekana dynia to jedno z najładniejszych jesiennych dań moim skromnym zdaniem. Ile rodzajów, smaków i kształtów dyń, tyle różnorodnych potraw można z nich wyczarować, począwszy od zup podawanych w naturalnej, dyniowej wazie, gulaszów, wegetariańskich zapiekanek z kaszą i warzywami i niewegetariańskich z mięsem, na deserach kończąc. W tamtym roku hitem mojej dyniowej kuchni był kokosowo-jajeczny flan gotowany na parze w małej dyni - był tak samo zaskakujący wizualnie, bo nikt z częstowanych na pierwszy rzut oka nie spodziewał się co kryje w środku i że z łatwością pozwalał kroić się w eleganckie plastry; co smaczny - ponieważ nadzienie fantastycznie komponowało się ze smakiem jadalnego naczynia.

W tym roku zapiekam najczęściej wyhodowaną w ogrodzie dynię piżmową, a taka wiadomo - smakuje podwójnie :) I to moja trzecia propozycja do Festiwalu Dyni. Nafaszerowana mielonym mięsem, kaszą kuskus i serem i zapieczona pod grillem, natychmiast syci, krzepi i rozgrzewa. I do tego ten elegancki, gruszkowaty kształt - kwintesencja jesieni na talerzu :)

dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym, kuskusem i fetą i zapiekana

Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym, kuskusem i fetą: 
(wg BBC Good Food)

2 dynie piżmowe,
2 łyżki oliwy z oliwek,
500 g mięsa mielonego (jagnięciny lub wieprzowiny),
1 łyżka zmiksowanych pomidorów,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
100 g kaszy kuskus,
100 g sera koziego lub fety,
2 łyżki pietruszki natki,
sól, pieprz

Umyte dynie przekroić wzdłuż na połowy. Łyżką usunąć gniazda nasienne z pestkami.
Dynie ułożyć przecięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i posolić. Piec około 30-40 minut w piekarniku (najlepiej z funkcją grill) nagrzanym do 200 stopni, aż miąższ dyni będzie miękki.

W międzyczasie przygotować nadzienie - na głębokiej patelni rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić mięso mielone i smażyć 10 minut mieszając.

Kaszę kuskus wymieszać z pomidorami i kuminem. Zalać wszystko 100 ml wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 10 minut.

Miąższ upieczonych dyń wydrążyć łyżką, zostawiając warstwę przy skórce tak, aby dynie nie straciły kształtu. Około 3 łyżki wydrążonego miąższu dodać do mielonego mięsa i wymieszać. Dodać napęczniałą kaszę kuskus z przyprawami oraz połowę pokruszonego sera. Wszystko wymieszać i doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone połówki dyń. Posypać po wierzchu pozostałym serem. Zapiekać około 15 minut pod grillem.

dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym, kuskusem i fetą i zapiekana
dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym, kuskusem i fetą i zapiekana

7 komentarzy

  1. Właśnie taką dynię dostałam w ramach działkowej wymianki co prawda tylko jedną ale nie zawaham się jej użyć! Dzięki za podpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) To jedna z najsmaczniejszych odmian dyni, którą po upieczeniu można jeść ze skórką i ta która ma najwięcej pysznego miąższu :)

      Usuń
  2. ooo mniam mniaaaam!!! musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę dynię , moim zdaniem jest ona najbardziej wyrazista w smaku i bardzo wdzięczna w obróbce, ostatnio też walczyłam z nią w kuchni z dużym powodzeniem.
    Przepis zaproponowałaś świetny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to prawda. Razem z hokkaido są podstawą mojej dyniowej kuchni :)

      Usuń
  4. jest tyle świetnych pomysłów na dania z dynią, że się w głowie nie mieści, ale przyznaję, że połączenie przez Ciebie zaprezentowane jest jedno z najlepszych, wielkie dzięki za pomysł, choć i ja zdradzę swój pomysł na mały dodatek w postaci dressingu develey o smaku winegret i ziołowym - rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz dopadłam w swoje ręce dynię piżmową! i od razu trafiłam na ten przepis... PRZEPYSZNE!!! Dziękuję!!! <3 :D

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.