Dżem z owoców świdośliwy

27 lipca 2014

dżem ze zdrowych i smacznych owoców świdośliwy

Ciąg dalszy moich tegorocznych eksperymentów z owocami świdośliwy to przetwory. Bardzo chciałam sprawdzić, jak smakują świdośliwowe dżemy, więc skrupulatnie zbierałam owoce od początku ich dojrzewania. Trzeba zbierać je partiami, ponieważ nie dojrzewają jednocześnie i kiedy część jest już ciemnogranatowa i słodka, pozostałe na gałązkach są jeszcze niedojrzałe i zielone lub bladoróżowe. Bałam się, że nie uda mi się uzbierać ich tyle, żeby usmażyć dżem chociaż na kilka małych słoiczków i żeby część owocu w międzyczasie nie zepsuła się, więc mroziłam te uzbierane, dobierając resztę. Odkryłam też, że świdośliwa należy raczej do owoców twardych (pewnie przez pokrewieństwo z jabłkami) i bardzo długo nie psuje się, trzymana w lodówce, więc mrożenie w zasadzie wcale nie było konieczne. Tak czy inaczej, skompletowałam około kilograma jagód i usmażyłam dwa rodzaje dżemu - z samej świdośliwy i z połączenia świdośliwy z maliną.

Wspominałam już przy okazji tarty, że owoce świdośliwy nie rozpadają się w obróbce cieplnej. Trzeba się naprawdę postarać, żeby rozgotować je zupełnie :) Mnie się to nie udało, więc część potraktowałam blenderem, żeby uzyskać gładszą konsystencję, a i tak dżem przypomina bardzo konfiturę z owoców bzu czarnego z bardzo wyczuwalnymi kulkami jagód i pesteczkami. Sok i skórka z cytryny wyostrzyły i podkreśliły smak w przypadku jednego dżemu, a przetarte przez sito maliny - w przypadku dżemu drugiego. Obie wersje wyszły bardzo smaczne i oryginalne w smaku i już trafiły do spiżarni na półkę z przetworami specjalnymi :)

dżem ze zdrowych i smacznych owoców świdośliwy

Dżem z owoców świdośliwy:

600 g owoców świdośliwy,
450 g cukru,
sok i skórka otarta z 1 cytryny,

Umyte owoce świdośliwy wrzucić do płaskiego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Dodać cukier, sok i skórkę z cytryny i nadal podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aby cukier rozpuścił się. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Kiedy dżem ostygnie, sprawdzić jego gęstość - jeżeli jest odpowiednia - doprowadzić dżem do wrzenia i przełożyć do wyparzonych słoików. Jeżeli dżem jest zbyt rzadki, gotować kolejne 15 minut, po czym przełożyć do słoików.

Pasteryzować słoiki z dżemem około 10 minut.


Konfitura ze świdośliwy i malin:

600 g malin,
400 g owoców świdośliwy,
500 g cukru

Maliny wrzucić do płaskiego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Przetrzeć przez gęste sitko, pozbywając się pestek,

Przetarte maliny przełożyć z powrotem do garnka, dodać owoce świdośliwy oraz cukier. Podgrzewać mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotować około 20 minut. 

Gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować około 10 minut.

dżem ze zdrowych i smacznych owoców świdośliwy

10 komentarzy

  1. Uwielbiam czytać o takich eksperymentach , uwielbiam jeszcze na dokładkę ogladac takie zdjęcia i ciut zazdroszczę i drzewka i przetworów z takim owocem

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżem wygląda tak pysznie na tej bułce! Przywołuje najlepsze wspomnienia, lato w kuchni u mamy albo babci, zimne mleko... Ach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie ciekawi smak tego owocu, a dżemu to już w ogóle. Muszę poszukać w ogródkach u znajomych, czy przypadkiem nie mają tego skarbu; D

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja kupiłam świdośliwę dla jej walorów "wyglądowych" - młode liście czerwonawe, przebarwiające się jesienią, białe kwiaty.. i wytrzymałość na zimne wiatry. Ale jakoś słabo owocuje mimo, że jest całkiem wysoki - może czas na mocne przycinanie? Macie jakieś patenty na dbanie o świdośliwę?
    pozdrawiam z ogródka
    ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, świdośliwy nie trzeba koniecznie przycinać, ale warto ją trochę "ostrzyc", jeżeli jest bujna w młode odrosty - wtedy będzie miała więcej siły na owocowanie. Nie wiem, jaką masz glebę w ogrodzie, ale świdośliwa bardzo lubi wapienną - spróbuj podsypać jej trochę wapna.

      Usuń
  5. Świdośliwa marzy mi się od jakiegoś już czasu (tak mi się marzy, ze domownicy mają alergie na to słowo:)) no cóż... postanowiłam, że jesienią sprawię sobie takie drzewko (a może dwa, czy nie będzie wtedy lepiej owocowała?) i pewnie za parę lat będę mogła cieszyć się tymi owocami - jak na razie dla mnie niedostępnymi niestety. Zdjęcia oraz ich zawartości wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja rada co do przygotowania malin jest taka że ja robiąc dzemy nie gotowałam i nie przecierałam owoców.Łatwiej jest wrzucić owoce do sokowirówki a potem łączyć z cukrem i podgrzewać. Maliny lubią gorzknieć podczas długiego ogrzewania. Przypuszczam że świdośliwe też można pierwsze przemiksować połączyć obydwa soki a potem dosłodzić. Ja używam cukru żelującego. Gotuje się krótko i nie traci cennych witamin. Świdośliwe mam owoce też , są smaczne, słodkie bez kwaśnej nuty. Czekam na większy urodzaj.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam świdośliwe ale owoce są gorzkawo-słodkie czy wasze owoce też tak smakują jeżeli ktoś chce sadzonek chętnie oddam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, owoce mają charakterystyczną goryczkę, nawet te bardzo dojrzałe. Taki już urok świdośliwy :)

      Usuń
  8. U mnie kilka drzew rośnie przy leśnych drogach, gdzie jak myślę zostały rozsiane przez ptaki. Owoce świdośliwy pojadam na surowo. Są smaczne i dopiero teraz dowiedziałem się że można z nich robić przetwory.

    OdpowiedzUsuń