Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką

czwartek, 28 listopada 2013

marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca

Nie będę przeziębiać się tej jesieni i zimy. Nie chcę, nie mogę, nie mam czasu chorować, tym bardziej, że grudzień za pasem i cała masa radosnych planów do zrealizowania, które niekoniecznie współgrają z pociągającym nosem i rozgorączkowaną głową. Jakimś cudem udaje mi się dotrzymać tego postanowienia do tej pory, choć wszyscy wokół kaszlą i kichają. I nie wiem, czy to naprawdę skuteczna siła sugestii, czy może moc odżywczych, rozgrzewających i sycących zup, które o tej porze roku lubię szczególnie. Trzymam się myśli, że duża w tym zasługa drugiej opcji i namawiam Was na jedną z takich zup - kipiącą smakami i aromatami, marokańską zupę z kurczakiem i cieciorką.

To właściwie gotowe danie jednogarnkowe, które zagryzane (bardzo niemarokańską ;)) bagietką, wystarcza mi za dwudaniowy obiad. Zupa ma wszystko, czego potrzebuje nasz zszokowany spadkiem temperatury i brakiem światła organizm - porcję wzmacniających warzyw, z cebulą, czosnkiem i pomidorami na czele, dawkę białka, ukrytego w ciecierzycy i białym mięsie kurczaka, grzałkę, w postaci rozgrzewających przypraw i korzeni i w końcu potężny zastrzyk energetycznego koloru. Wiem, że nic nie przebije naszego rodzimego rosołu w sezonie grypy i przeziębień, ale tę zupę mogę z czystym sumieniem umieścić w dziale "zup na odporność".

marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca
marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca

Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką:
(wg The Australian Women's Weekly - Soups)

2 łyżki oliwy z oliwek,
1 filet z kurczaka,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
300 g pomidorów (mogą być z puszki),
300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru,
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 płaskie łyżki mąki,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 litra bulionu z kury,
1/2 litra wody,
sól i pieprz,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

 Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć filet z kurczaka na złoto z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i rozdrobnić widelcem na cienkie paski.

Pozostałą oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i imbir i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Dodać przyprawy - kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i cynamon i wszystko przesmażyć mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. Wszystko zalać bulionem i wodą i gotować na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Dodać ciecierzycę i pokrojone na kawałki pomidory, przyprawić solą i pieprzem i gotować kolejne 10 minut. Na końcu dodać usmażonego kurczaka w kawałkach i sok z cytryny. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.

marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca
marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca


18 komentarzy

  1. Też mam takie postanowienie i ta zupa może pomóc je osiągnąć, powiadasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie przeziębienia nie omijają. Na wszelki wypadek i zupę ugotuję i postanowienie zrobię bo nie pomyślałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna na zime!
    A przeziebienia jakos mnie nigdy nie lapia. Zahartowana jestem chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna musi być, może zrobię taką w najbliższym czasie, żeby też się nie rozchorować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie nie musisz namawiać :) ja taką zupę zjem z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna zupka. Lubię takie.:)
    Piękne zdjęcia.,
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, zdecydowanie zupa dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak cudownie opisałaś tę zupę ,że aż poczułam jej smak przez monitor.
    Zapisuję ją w weekendowych planach ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super zupa! Jadłam podobną z jagnięciną, ale Twoja wersja z kurczakiem jest bardziej przystępna ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie kończę gotować tą zupę. Jest pyszna! Mniam mniam. Żałuje że nie zrobiłam od razu podwójnej porcji. Dzięki za przepis. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie robię (: tylko mam problem, bo niestety nie namoczyłam ciecierzycy wcześniej... może jakoś będzie :p improwizujemy :P

    OdpowiedzUsuń
  12. zjadłam 3 dokładki, aromaty znane mi z kuchni indyjskiej. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam - zupka jest rewelacyjna i niezwykle aromatyczna :) reszta również była zachwycona z tych co jedli :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa petarda! Pycha! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna i sycąca!! Dziękuję za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile powinnam dać imbiru w proszku skoro tylko taki mam? :) Dziękuję za pomoc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj 1/2 łyżeczki imbiru w proszku :)

      Usuń
  17. Wczoraj zrobiłam zupę i wyszła przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.