Babka czekoladowa z jabłuszkami rajskimi

7 października 2013

puszysta babka czekoladowa z jabłuszkami rajskimi

Nie można im się oprzeć. Mają w sobie coś rajskiego i rozkosznego i kiedy o tej porze roku stają się najbardziej rumiane i okrągłe, nie mogę przejść obok nich obojętnie. Zrywam je garściami i przynoszę do domu, dekorując jesienne stoły i parapety. W kuchni wylegują się w koszyku, razem ze swoimi braćmi większymi, czekając na specjalne, gościnne występy, czy to w szarlotce, kompocie, dżemie czy marynacie. Jabłuszka rajskie mają wielki potencjał - kwaskowaty smak z charakterystyczną goryczką, różowy, lekko mączysty miąższ i całą masę pektyny, która szczególnie przydaje się w przetworach.

Uwielbiam je w połączeniu ze słodkim ciastem, najchętniej ciężkim, maślanymi i ucieranym, które każdego roku pozwala przetrwać jesienne słoty. W tym roku dodatkowo mam szczególny apetyt na czekoladę, upiekłam więc czekoladowo-korzenną, wilgotną, jesienną babkę z różowymi jabłuszkami w środku i oblanymi karmelem, lśniącymi, rajskimi "rubinami" w jej koronie :) Nie wiem jak u Was, ale u mnie rajsko jesień się zaczyna... ;)

puszysta babka czekoladowa z jabłuszkami rajskimi
puszysta babka czekoladowa z jabłuszkami rajskimi

Babka czekoladowa z jabłuszkami rajskimi:
(wg Kim Sunee)

220 g miękkiego masła,
2 szklanki cukru,
3 jajka,
2 i 1/2 szklanki mąki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki wody,
3 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (np. przyprawa do piernika),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki soli,
60 g ciemnej czekolady,
2 szklanki pokrojonych w ćwiartki jabłuszek rajskich

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę, więc masło i jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodawać po jednym jajku, ucierając masę na najwyższych obrotach miksera przynajmniej minutę, aby składniki dobrze się połączyły. Powoli dodawać wodę, ciągle ucierając.

Mąkę, sól, sodę i przyprawy wymieszać i dodać do masy maślano-jajecznej. Wymieszać tylko tyle, aby składniki połączyły się i powstała jednolita masa. Dodać wanilię, pokruszoną czekoladę i jabłuszka i jeszcze raz wymieszać wszystko łyżką.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto.
Piec ok. 1 godzinę i 15 minut, do czasu, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Ostudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem i udekorować jabłuszkami w karmelu.

puszysta babka czekoladowa z jabłuszkami rajskimi
puszysta babka czekoladowa z jabłuszkami rajskimi

24 komentarze

  1. To najpiękniejszy wypiek jaki widziałam od dawna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Nigdy nie myślałam o tych jabłuszkach w kategoriach kulinarnych, a to błąd ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to w takim razie musisz nadrobić, bo kulinarnie sprawdzają się świetnie :)

      Usuń
  3. Komarko, cudna ta babka! Ja bardzo lubię takie wypieki z rajskimi jabłuszkami. Moja Mama ma w ogrodzie też rajskie jabłuszka i ostatnio upiekła szarlotkę. Co za kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, dobra, jesienna, rajska szarlotka to jest to :)

      Usuń
  4. Sa tak sliczne, ze nie sposob sie oprzec pokusie eksponowania ich!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe połączenie. I ten dodatkowy efekt dekoracyjny, rajskie jabłuszka są bardzo urokliwe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to jabłuszka?! myślałam że wisienki albo czereśnie:) uroczo wyglądają. Chętnie bym spróbowała bo nie mam pojęcia jak smakują. Piękna babka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to najprawdziwsze jabłka, choć wielkości dużej czereśni :) Są kwaśniejsze od innych jabłek, ale za to mają intensywnie różowy miąższ i świetnie nadają się do wypieków i przetworów :)

      Usuń
  7. Takie babki są w w moim guście. :-) Bardzo. A jabłuszka są urocze, choć jak to się ma Księga Rodzaju do rajskich jabłuszek. No jakoś nijak. ;-)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, Księga Rodzaju o gatunku rajskiego jabłka w sumie nie wspomina, więc kto wie - może było to właśnie to miniaturowe? ;)

      Usuń
  8. Piękna babka jak znajdę jabłuszko to z pewnoscia skorzystam z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam oglądać Twoje przepisy z jabłuszkami rajskimi. Co roku przychodzi ten czas, kiedy u Komarki rajskie jabłuszka. Śliczne one są, pięknie je pokazujesz :)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Majanko :) To tak jak z fiołkami - mam je na wyciągnięcie ręki w ogrodzie, więc grzechem byłoby nie wykorzystać takiego dobra natury :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Pięknie to wygląda Wróżko Komarko , to już pewnie wiesz, zdjęcia takie ,że wow to za mało ,ale ,że to z rajskimi jabłuszkami to ja dodatkowo się rozpływam

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne to ciasto!
    A rajskie jabłuszka uwielbiam - są wyjątkowo czarujące, nie sposób im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A jak zrobiłaś jabłka w karmelu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zrobienia karmelu trzeba podgrzewać szklankę cukru i 2 łyżki wody na małym ogniu bez mieszania, aż cukier zrobi się bursztynowy i zacznie gotować się (na powierzchni pojawią się bąbelki). W gorącym karmelu zanurzam jabłuszka i odkładam na kratkę do zastygnięcia.

      Usuń
  13. izomorfia3
    Cudny przepis!Kapitalna babka robiłam ja rok temu :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.