Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami

poniedziałek, 3 czerwca 2013

ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi

Rabarbar, jak co roku, rozpoczyna festiwal owocowych przebojów, które naturalnie wyznaczają rytm pojawiania się słodkich wypieków w mojej kuchni. Słodkie wypieki z kwaśnymi owocami to to, co latem lubię najbardziej :) Na pierwsze owoce, prosto z krzaczka i drzewa rzucam się, jak spragniony wody na pustyni i sprawą całkiem drugorzędną jest ich stan dojrzałości, bo jakimś cudem wydają się o wiele mniej kwaśne niż są w rzeczywistości ;) To nic, że odruch bezwarunkowy wykrzywia twarz, kiedy rozgryzam pierwsze jagody kamczackie (już są!), pierwsze lekko zaróżowione truskawki i maliny, czy pierwsze prawie żółte papierówki - są najpyszniejsze na świecie i kropka! Tak jak najpyszniejsza na świecie jest łodyga rabarbaru, umoczona w kryształowym cukrze i schrupana na surowo.

Bo w tej chwili to rabarbar ma swoje pięć, a nawet dziesięć minut. Koniecznie wypróbujcie ten rarytas w delikatnym, maślanym cieście, posypanym uprażonymi podczas pieczenia płatkami migdałów - pycha. Ciasto jest tak uniwersalne i smaczne, że zamierzam wykorzystać je później z innymi kwaśnymi owocami - jagodami i wiśniami. A tymczasem podelektuję się jeszcze rabarbarem :)

maślane ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi

Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami:
(wg Kitchen Culinaire)

650 g rabarbaru,
115 g miękkiego masła,
200 g cukru,
200 g mąki,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią,
3 duże jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
duża szczypta soli,
1/2 szklanki płatków migdałowych

Jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem (zajmie to około 5 minut). Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając mikserem na wysokich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać ekstrakt lub cukier waniliowy i na końcu delikatnie (na małych obrotach miksera) wmieszać mąkę z dodatkami. Mieszać tylko przez chwilę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodać rabarbar i jeszcze raz wszystko zamieszać łyżką.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm (można piec w większej - wtedy ciasto będzie niższe, ale równie udane i smaczne) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec około 50 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy (kiedy wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryć ciasto folią aluminiową).
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

maślane ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi
maślane ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi

27 komentarzy

  1. Taki świeży rabarbar prosto z pola z cukrem jest obłędny, więc wiem o czym mówisz;) A to proste ciasto na pewno smakuje wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - przysmak dzieciństwa, a i teraz na taką wersję rabarbaru zawsze chętnie się skuszę ;)

      Usuń
  2. zrobię! dzisiaj! zaraz! zmusiłaś mnie do tego. rabarbar uwielbiam w każdej postaci, a u mnie w domu to będzie jego premiera w tym roku.
    a tak poza tym, to bardzo ładne zdjęcia Ci wyszły - mam słabość do bzu i starych dech, z rabarbarem są połączeniem zabójczym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu :) Też przypasowały mi tu wyjątkowo dechy i bez, bo rabarbar kojarzy mi się zawsze z takimi rustykalnymi klimatami :)

      Usuń
  3. W tym roku po raz pierwszy piekłam ciasta z rabarbarem i teraz już wiem, że wiele traciłam nie kosztując tych pyszności. Bardzo odpowiada mi połączenei słodyczy ciasta i kwaskowatości rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar i migdały uwielbiam, a francuskie ciasto to moje ulubione - chyba nie mam innego wyjścia, jak tylko wypróbować ten przepis :) :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda nie jest to ciasto francuskie te najbardziej znane, czyli kruche, listkujące się, tylko raczej maślane rustykalne - w każdym razie bardzo smaczne :)

      Usuń
  5. Połączenie migdałów i rabarbaru wydaje się wspaniałe. Ciasto wygląda niesamowicie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym je z chęcią... wygląda bardzo apetycznie!:)Jak tylko kupię rambarbar, to wypróbuję, bo mam już przesyt ciast kruchych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie to będzie Ci na pewno smakować, bo jest puchate nie kruche :)

      Usuń
  7. Ja wlasnie najbardziej lubie te pierwsze, kwasne maliny... Zreszta w ogole lubie kwasne smaki. Tak, rabarbar tez. Ciasto wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasto, uwielbiam rabarbar i też ostatnio piekłam placek z rabarbarem i kruszonką :)
    Piękne zdjęcia !



    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne połączenie rabarbaru i migdałów...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto !Podoba mi się. Może wkrótce je też zrobię? :)
    Pozdrowionka:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Rabarbar i migdaly - brzmi smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności, na pewno wypróbuję przepis, u mnie dziś placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami(,kuchnia lidla,), migdały też są, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam też przepis i też się na niego nastawiam, czekając cierpliwie na dobre truskawki :)

      Usuń
  13. Komarze, ciasto na pewno smaczne ale mi w oko wpadł bohater drugiego planu - kubek z kurą. Są takie dostępne w Paryżu Północy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Kubek zakupiony był drogą internetową, ale musiałabym pomyśleć, w którym sklepie, bo to dosyć dawno było. Po drugiej stronie kubka jest kogut i to wszystko w komplecie z talerzykiem z drobiowym motywem :)

      Usuń
  14. Wygląda wspaniale. Ja jednak jako zwariowany miłośnik kubków nie mogę napatrzyć się na to cudo z kurką:)
    Pozdrawiam i zazdroszczę kubka!
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciasto z rabarbarem :D. W zeszłym tygodniu jadłem. W tym chyba trzeba będzie upiec póki jest sezon na rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto oczywiście przepiękne i zapewne bardzo smaczne ale kubek z kurą...bomba

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam wczoraj! Pyszne ciasto, polecam! MonikaK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Sezon rabarbarowy się zaczyna - też będę musiała powtórzyć :)

      Usuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.