Lody marcepanowe

13 listopada 2009

lody marcepanowe na śmietance z marcepanem

Odkąd zostałam szczęśliwą posiadaczką maszynki do lodów, jeszcze bardziej polubiłam... szarlotki, jabłeczniki i inne (najlepiej kruche) ciasta z owocami ;)) Jak wiecie, lody same w sobie lubię tak sobie, ale jako dodatek do ciepłej szarlotki lub crumble stały się już prawie moim małym uzależnieniem ;) Kontrast ciepłe-zimne, kwaskowate-słodkie, kruche-kremowe kręci mnie bardzo i okazało się, że świetnie pasuje o każdej porze roku. Pod jednym warunkiem - lody muszą być super kremowe (sorbety i lekkie lody mleczne zostawiamy na lato). Po klasycznych waniliowych i czekoladowych zaczęłam testować inne "zimowe" smaki. Dzisiaj jeden z nich, już ze świąteczną nutą (nie wiem jak dla Was, ale mnie marcepan kojarzy się baardzo gwiazdkowo :)) - marcepanowe.

Pomysł na smak znalazłam u mistrzyni i właścicielki bloga Cannelle et Vanille w jednym - niezastąpionej Aran. Trochę zmieniłam proporcje, dopasowując je do gabarytów mojej maszynki a efekt końcowy był zachwycający. Lody bardzo kremowe i bardzo marcepanowe - naprawdę wspaniałe!

I chociaż kręcąc marcepanowo-śmietanową masę nie miałam takiego zamiaru ;) ale przyszło mi do głowy, że skoro marcepan to przecież migdały i cukier, moje lody (chyba) mogę z czystym sumieniem wydelegować jako propozycję do tegorocznego Orzechowego Tygodnia Eli i Poleczki, co niniejszym czynię :)

lody marcepanowe na śmietance z marcepanem

Lody marcepanowe:

350 g śmietanki kremowej,
150 g mleka,
szczypta soli,
100 g marcepana pokrojonego w małą kostkę,
4 żółtka,
30 g cukru,
kilka kropel ekstraktu migdałowego

Śmietankę, mleko i sól wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie posiekać marcepan w malakserze. Odlać 1/3 szklanki gorącego mleka ze śmietaną i wlać do marcepana. Dalej mieszać w malakserze, aż utworzy się jednolita masa, po czym przełożyć ją do rondelka z pozostałym mlekiem i śmietanką. Dalej podgrzewać.

Żółtka lekko utrzeć z cukrem. Dodać parę łyżek śmietankowo-marcepanowej mikstury i całość przelać do rondelka. Podgrzewać mieszając do ok. 84 stopni C (przydaje się do tego termometr kuchenny ;)) aż masa będzie kremowa i będzie oblepiać drewnianą łyżkę, uważając żeby całość nie zagotowała się i nie ścięła. Gorącą masę przecedzić przez sitko, dodać ekstrakt migdałowy i ostudzić. Zimną masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować wg instrukcji producenta :)


16 komentarzy

  1. tak,tak-zdecydowanie swiateczny klimat ten marcepan :) pysznie brzmia,nigdy takich nie jadlam,ale ciekawa jestem smaku,bo marcepan lubie,ciekawi mnie w zimnym wydaniu :)
    Cudne foteczki,sliczny aniolek :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej orzechowo jest i wiesz co sobie Komarko pomyslalam ?
    Ze takie lody moze jakos by mi wynagrodzily tegoroczny brak rogali marcinskich.
    Sa C-U-D-O-W-N-E!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja marzę o maszynce do lodów, ale zawsze jest coś innego do kupienia, a potem patrzę na takie cudowności i obiecuję sobie, że jutro, najdalej pojutrze kupię ... nic, to, na razie tylko popatrzę i pomarzę o crumble Eli i Twoich lodach :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Komarko, litosci!!! Ciekawa jestem jak dlugo uda mi sie ich nie zrobic ;)) I tez niestety bardzo mi pasuja do jakiejs szarlotki czy crumble :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. boskie sa! juz zapisuje do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Marcepanowe i chałwowe to chyba moje najulubieńsze. Te wyglądają bosko.

    OdpowiedzUsuń
  7. oddam wszystko za takie lody. a z ciepłą szarlotką to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  8. Och !
    Lody marcepanowe, mniam!:))
    Piekne zdjęcia, pyszniaste lody i śliczny aniołeczek:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O szczęśliwa posiadaczko maszynki do lodów. Ja ciągle szukam tej jednej jedynej, która mi szepnie w sklepie: to na mnie czekałaś. Ta chwila się zbliża, ale na razie zbliża się ukochany z 4 kilogramami marcepanu. I takie lody zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. to już jest raj , nie lody:D Komarko , jej zazdroszczę tych cudeniek

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają niezwykle kusząco, bardzo lubię lody.
    Komarko, a możesz zdradzić, jaką maszynkę masz?
    My mieliśmy taką popularną, dość tanią, ale się szybko zepsuła, marzę natomiast o takiej profesjonalnej marki Gaggia (nie wymaga chłodzenia lodów w zamrażarce), ale jest droga...

    OdpowiedzUsuń
  12. Marcepanowe? I w dodatku lody???
    Komarko, mogę choć jedną gałkę?;)

    A co do braku pewnych produktów w moim otoczeniu - masz rację, jest za czym tęsknić, a po długim czasie niejedzenia nawet lepiej smakują!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Za lodami podobnie nie przepadam, ale że za marcepanem z kolei przepadam, to bardzo chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu, marcepan w wersji lodowej jest wspaniały. Przynajmniej w tej super kremowej :) I pasuje świetnie do ciast na ciepło. I do jabłek pieczonych :)

    Elu, mam nadzieję, że Ci wynagrodzą brak rogali :) Gdybyś dodała jeszcze do nich trochę maku (najlepiej białego), to już na bank ;))

    Tili, a może tak św. Mikołaja zagadnąć o maszynkę do lodów...? ;)

    Bea, to dobry test na ćwiczenie silnej woli ;D Daj znać, kiedy uległaś ;D

    Cudawianki, wypróbuj koniecznie :)

    Lisko, mam w planach i chałwowe własnej roboty. Jadłam takie u Grycana i rzeczwiście grzechu warte :)

    Korniku, faktycznie z ciepłą szarlotką są naj!

    Majanko, dziękuję i pozdrawiam :)

    Lo, wybór maszynki to ciężka sprawa :) Ja bym się pewnie sama nie zdecydowała, ale na szczęście spadła na mnie w postaci prezentu ;)) Ojej, aż 4 kg?!?! To czuję, że marcepanowe święta zapowiadają się u Ciebie!

    Margot, co do raju, to właśnie stąd ten aniołek ;D

    Anno Mario, moja maszynka jest firmy Elta Germany. Jest niewielka (pojemność ok. 1l) i miskę trzeba zamrażać, ale na moje lodowe potrzeby w sam raz :)

    Goś, zapraszam na gałkę a nawet dwie! :)

    Ewenko, to widzę, że z lodami masz tak jak ja ;) Ale jest parę smaków, którymi bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja tam w ogóle wolę kremowe lody od sorbertów lub takich na mleku, jak szaleć to szaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Komarko, wspaniały przepis! Jak tylko zakupię nowa maszynę do lodów, to na pewno wypróbuję... póki co popatrzę sobie na Twoje bardzo piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.