Amrakhand z persymoną

22 listopada 2008


Kontynuując małą azjatycką ucztę, pora na deser :) Zainspirowana indyjskim deserem Tilianary z Kuchni Szczęścia, wykonałam jego inną odmianę, mając pod ręką tak dojrzałe mango, że nie udało mi się pozyskać z niego kostek. Właściwie było już gotowym musem ;) Bo Amrakhand to Shrikhand - tradycyjny indyjski deser jogurtowy wzbogacony smakiem musu z mango. Bardzo lubię mango i cieszę się, że oto właśnie znalazłam przepis na domowy jogurt o jego smaku :) 

Bo prawdą jest, że nawet bez dodatku kardamonu, wody różanej, pistacji i persymony, smakuje wybornie. Ale koniecznie spróbujcie też pełnej wersji deseru. Prostota jego wykonania i smak wytwornego, aromatycznego i orzeźwiającego kremu z chrupiącymi pistacjami, zachęca do eksperymentowania z innymi dodatkami i odkrywania nowych indyjskich słodkości. Dojrzała persymona pasuje tu świetnie, ale zamierzam też spróbować Amrakhandu z brzoskwinią, cząstkami pomarańczy lub melona. 

amrakhand - hinduski deser z persymoną i pistacjami

Amrakhand z persymoną:

3 szklanki tłustego jogurtu (greckiego lub bałkańskiego),
3 łyżki cukru pudru,
1 dojrzale mango,
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
3 łyżki wody różanej,
szczypta szafranu,
garść orzechów pistacjowych,
1 persymona

Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i mielonym lub utłuczonym w moździerzu kardamonem. Szafran namoczyć w wodzie rózanej, a mango zmiksować na mus. Jogurt wymieszać z musem z wodą różaną z szafranem. Wlewać do pucharków na przemian z warstwą pokrojonej w kostki persymony. Ozdobić plasterkami persymony i posiekanymi pistacjami. Podawać schłodzone.


9 komentarzy

  1. Komorko, nieodmiennie zachwycam się Twoimi zdjęciami. Są piękne i znów dzięki Tobie mam ochotę na shrikhand, w wersji amrakhand :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Komarko, ten deser wygląda cudownie- pieknie i pysznie. Jak zawsze zdjęcia Twoje są niesamowite. Jak zaopatrze sie we wszystkie składniki to zrobię sobie taki deser :)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O zjadłabym takie!
    Jejciu,ale ty masz zabójcze zdjęcia!:)
    Dzięki za odwiedzinki ,zapraszam powownie-www.waniliowachmurka.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, ja nawet nie wiem co to jest ta persymona, będę musiała pogooglogować trochę ;). Cudowne zdjęcia! Zjadłabym ten deser razem z monitorem!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja się rano ucieszyłam jak zobaczyłam Twój przepis :) wczoraj zakupiłam mango i przez przypadek albo raczej ciekawość persymonę, a że jogurt grecki u mnie w lodówce jest zawsze musiałam wypróbować (co prawda bez szafranu i wody różanej) ale i tak pycha było :) piękne zdjęcia Komarko :) pozdrawiam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki dziewczyny! Polecam deser bardzo - prosty, szybki w przygotowaniu i przepyszny.

    Olalala77, persymona to taki ładny pomarańczowy owoc :) Pisałam o nim tutaj
    Teraz jest sezon na persymonę i na pewno znajdziesz ją bez problemu w każdym większym markecie. Może też występować pod nazwą kaki albo szaron.

    Teresko, ja tak samo ucieszyłam się, jak zobaczyłam deser na blogu Tilianary, bo jakoś tydzień wcześniej kupiłam wodę różaną, a mango i o tej porze roku też persymonę również mam zawsze w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko i córko! Ja wiedziałam, że deser Tilianary jest do koniecznego skosztowania, ale jak tak się bombarduje "po oczach", to zdecydowanie muszę go przesunąć na początek listy przepisów ważnych i ważniejszych. :) Piękne fotki, Komarko. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. swietny
    musze tylko zakupic persymone :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A to już wiem ;). Dziękuję! Jak będę w markecie, to się za persymoną porozglądam :).

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.