Jabłka i gruszki w cieście francuskim

22 października 2008

jabłka zapiekane w cieście francuskim

"You're the apple of my eye" - zawsze bardzo podobał mi się ten angielski idiom. Zamiast naszego, przysłowiowego "oczka w głowie" Anglicy mają jabłuszko. To bardzo logiczne, bo jabłko kojarzy się z czymś miłym, ciepłym, przyjemnym i przyjaznym. Jest wiele ładnych wizualnie owoców i do tego smacznych, ale to jabłko jest tym najbardziej "swojskim" i wzbudzającym pozytywne skojarzenia. Nie przez przypadek wszyscy szukają swojej drugiej połówki jabłka (OK. czasami szukają też połówki pomarańczy ;)) :) Ba, niektórzy nawet nazywają tak szczególnie drogą i kochaną osobę. Pamiętacie córeczkę Gwyneth Paltrow i Chrisa Martina? :) Dla nich jabłko to z pewnością coś o wiele więcej niż tylko okrągły owoc jabłoni, występującej powszechnie w klimacie umiarkowanym.

Jabłko, oprócz tego że jest smaczne, pachnące i zdrowe, jest też po prostu ładne. Doskonale symetryczne, z gładką i błyszczącą skórką, przybierającą w zależności od jego gatunku najróżniejsze barwy - od bladożółtej, po zieloną, beżową, az po całą paletę odcieni różu i czerwieni. Żółte papierówki to zwiastun lata a bordowe malinówki - jesiennych zbiorów. A chcąc przywołać w myślach jakieś przyjemne skojarzenia, wystarczy pomyśleć o rumianych jabłuszkach w słonecznym, letnim sadzie. Dlatego dziś proponuję mały hołd dla jabłka - ciastka o jabłkowym kształcie :) Są to właściwie mini tarty na cieście francuskim. Błyskawiczne, nieskomplikowane w przygotowaniu i podwójnie jabłkowe. Najlepiej upiec je tuż przed podaniem, bo niestety szybko nasiąkają sokiem i przestają być rozkosznie chrupiące. Jako bonus - mini-tarta gruszkowa ;)

gruszki zapiekane w cieście francuskim

Francuskie jabłuszka i gruszki:

opakowanie ciasta francuskiego,
kilka jabłek i gruszek,
cynamon,
cukier brązowy i/lub waniliowy,
świeży miód lub marmolada morelowa

Ciasto francuskie rozwałkować lekko, najlepiej od razu na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia), na której będą się piec ciastka. Jabłka i gruszki obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdka nasienne.

Kazdą z nich ponacinać po wierzchu. Połówki owoców rozłożyć na cieście zachowując odstępy ok. 3 cm. Ostrym nożem, wokół każdego owoca, wykroić jego kształt (razem z ogonkiem i listkiem :)). Połówki jabłek i gruszek posypać cynamonem i cukrem.

Upiec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Jeżeli używacie marmolady - podgrzać ją lekko w rondelku i rozsmarować na upieczonych ciastkach, jeżeli miodu - ciastka polać płynnym miodem tuż przed podaniem.

jabłka zapiekane w cieście francuskim

10 komentarzy

  1. Takie proste, a jakie piekne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja widzę takie śliczne zdjęcia w taki pochmurny i deszczowy dzień to mam pełna ,,załamkę "
    Może i to jest proste ,ale jak pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis, pomysl i wykonanie rewelacja :)

    Pozdr An
    http://chatkawogrodzie.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  4. Komarko, przepiękne jabłuszka i gruszki! Cudownie wyglądają, pieknie podane. Oj, zjadłabym z wielką chęcią!
    Własnie uraczyłam się malinowym jabluszkiem, uwielbiam je! Pozdrawiam Cie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne cudeńka, wesoła propozycja na pochmurne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne zdjęcia- a przepis wprost cudowny.Napewno wypróbuje:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne! Zauroczyły mnie od pierwszego wejrzenia, super ;)
    Zapraszam:
    http://fabrykasmaku.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne. Prześliczne i na pewno przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie je powykrawałaś ;). a jeszcze piękniej sfotografowałaś :).
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.