Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką

28 listopada 2013

marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca

Nie będę przeziębiać się tej jesieni i zimy. Nie chcę, nie mogę, nie mam czasu chorować, tym bardziej, że grudzień za pasem i cała masa radosnych planów do zrealizowania, które niekoniecznie współgrają z pociągającym nosem i rozgorączkowaną głową. Jakimś cudem udaje mi się dotrzymać tego postanowienia do tej pory, choć wszyscy wokół kaszlą i kichają. I nie wiem, czy to naprawdę skuteczna siła sugestii, czy może moc odżywczych, rozgrzewających i sycących zup, które o tej porze roku lubię szczególnie. Trzymam się myśli, że duża w tym zasługa drugiej opcji i namawiam Was na jedną z takich zup - kipiącą smakami i aromatami, marokańską zupę z kurczakiem i cieciorką.

To właściwie gotowe danie jednogarnkowe, które zagryzane (bardzo niemarokańską ;)) bagietką, wystarcza mi za dwudaniowy obiad. Zupa ma wszystko, czego potrzebuje nasz zszokowany spadkiem temperatury i brakiem światła organizm - porcję wzmacniających warzyw, z cebulą, czosnkiem i pomidorami na czele, dawkę białka, ukrytego w ciecierzycy i białym mięsie kurczaka, grzałkę, w postaci rozgrzewających przypraw i korzeni i w końcu potężny zastrzyk energetycznego koloru. Wiem, że nic nie przebije naszego rodzimego rosołu w sezonie grypy i przeziębień, ale tę zupę mogę z czystym sumieniem umieścić w dziale "zup na odporność".

marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca
marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca

Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką:
(wg The Australian Women's Weekly - Soups)

2 łyżki oliwy z oliwek,
1 filet z kurczaka,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
300 g pomidorów (mogą być z puszki),
300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru,
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 płaskie łyżki mąki,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 litra bulionu z kury,
1/2 litra wody,
sól i pieprz,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

 Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć filet z kurczaka na złoto z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i rozdrobnić widelcem na cienkie paski.

Pozostałą oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i imbir i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Dodać przyprawy - kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i cynamon i wszystko przesmażyć mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. Wszystko zalać bulionem i wodą i gotować na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Dodać ciecierzycę i pokrojone na kawałki pomidory, przyprawić solą i pieprzem i gotować kolejne 10 minut. Na końcu dodać usmażonego kurczaka w kawałkach i sok z cytryny. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.

marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca
marokańska zupa z kurczakiem, pomidorami i cieciorką aromatyczna i sycąca


21 komentarzy

  1. Też mam takie postanowienie i ta zupa może pomóc je osiągnąć, powiadasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie przeziębienia nie omijają. Na wszelki wypadek i zupę ugotuję i postanowienie zrobię bo nie pomyślałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna na zime!
    A przeziebienia jakos mnie nigdy nie lapia. Zahartowana jestem chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna musi być, może zrobię taką w najbliższym czasie, żeby też się nie rozchorować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie nie musisz namawiać :) ja taką zupę zjem z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna zupka. Lubię takie.:)
    Piękne zdjęcia.,
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, zdecydowanie zupa dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak cudownie opisałaś tę zupę ,że aż poczułam jej smak przez monitor.
    Zapisuję ją w weekendowych planach ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super zupa! Jadłam podobną z jagnięciną, ale Twoja wersja z kurczakiem jest bardziej przystępna ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie kończę gotować tą zupę. Jest pyszna! Mniam mniam. Żałuje że nie zrobiłam od razu podwójnej porcji. Dzięki za przepis. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie robię (: tylko mam problem, bo niestety nie namoczyłam ciecierzycy wcześniej... może jakoś będzie :p improwizujemy :P

    OdpowiedzUsuń
  12. zjadłam 3 dokładki, aromaty znane mi z kuchni indyjskiej. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam - zupka jest rewelacyjna i niezwykle aromatyczna :) reszta również była zachwycona z tych co jedli :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa petarda! Pycha! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna i sycąca!! Dziękuję za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile powinnam dać imbiru w proszku skoro tylko taki mam? :) Dziękuję za pomoc!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj zrobiłam zupę i wyszła przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zupka pyszna ale kurczaczek wyszedl mi gumowy nie wiem dlaczego za dlugo smazylam czy za krotko?

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjna zupa!! Szkoda, że dopiero teraz ją znalazłam. Pokochałam ją ją i cała moja rodzina :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super, zrobiłem dziś, rewelka.

    OdpowiedzUsuń