Piernik z kremem cynamonowym

20 grudnia 2019

piernik domek z kremem cynamonowym

Pinterest to naprawdę bezlitosne narzędzie, szczególnie przed świętami! Zapierające dech w piersiach domki z piernika, bożonarodzeniowe ciasta, ciasteczka, dekoracje i inne inspiracje mnożą się na ekranie wprost proporcjonalnie do braku czasu na ich realizację. I to jest właśnie frustrujące. Ale coś z tych inspiracji udało mi się zrealizować. Kiedyś trafiłam na pomysł na świąteczny domek, ale nie sklejony z cienkich ciastek piernikowych, który zwykle pełni tylko rolę dekoracyjną, a w postaci pieczonego w keksówce ciasta piernikowego, przekładanego kremem i udekorowanego na zimową chatkę.

Takie ciasto na świątecznym stole będzie cieszyć i oko i podniebienie. Wyszło naprawdę smaczne - mocno korzenne, puszyste i wilgotne. Można upiec je wcześniej - samo ciasto nawet kilka dni przed świętami, bo jak każde piernikowe lubi poleżakować. Przełożone kremem też najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, więc spokojnie można przygotować je przed Wigilią.

piernik domek z kremem cynamonowym

piernik domek z kremem cynamonowym

piernik domek z kremem cynamonowym

Piernik z kremem cynamonowym: 

ciasto piernikowe - 
350 g mąki,
300 g cukru,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżeczka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
200 g masła o temperaturze pokojowej,
3 jajka o temperaturze pokojowej,
2 łyżki miodu,
200 ml mleka,
skórka otarta z jednej pomarańczy,
1 łyżka soku pomarańczowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem cynamonowy - 
250 g sera mascarpone,
300 ml śmietanki kremowej 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cynamonu

polewa czekoladowa - 
60 g czekolady deserowej,
5 łyżek śmietanki kremowej

dodatki -
lukrowane drzwi i okna z ciasta na pierniczki,
opakowanie podłużnych biszkoptów,
cukier puder

W dużej misie miksera wymieszać składniki suche - mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszając płaską końcówką miksera dodawać stopniowo masło. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając. Na końcu dodać miód.
Mleko wymieszać z sokiem pomarańczowym. Dodać do ciasta skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Mieszając dodawać mleko z sokiem i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec ok. 60 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć o odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować krem - składniki powinny mieć tą samą temperaturę (mogą być prosto z lodówki).
Mascarpone i śmietankę przełożyć do wysokiej miski. Dodać cukier puder i miksować do uzyskania gęstego kremu. Dodać cynamon i wmieszać do kremu.

Czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.

Składanie domku - wierzch ostudzonego ciasta piernikowego okroić, nadając mu kształt spadzistego dachu, po czym całe ciasto pokroić wzdłuż na 4 - 5 placków.

Zaczynając od dołu, każdy placek posmarować porcją kremu cynamonowego, nakładając kolejny. Pozostałym kremem posmarować całe ciasto po wierzchu.

Ciasto polać polewą czekoladową, dokładnie rozprowadzając ją szpatułką lub długim nożem po bokach. Do tężejącej polewy czekoladowej przykleić biszkopty na kształt dachu, oraz piernikowe okna i drzwi po bokach. Dach z biszkoptów oprószyć cukrem pudrem.
Gotowe ciasto-domek schłodzić przed podaniem.

piernik domek z kremem cynamonowym

piernik domek z kremem cynamonowym

8 komentarzy

  1. O mamuniu jakie cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ranyyyyyyyyyyyyy, ależ cudo. Genialny pomysł. I perfekcyjne wykonanie Agnieszko :)

    Pogodnych i zdrowych Świąt Ci życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu! :) Tobie również spokojnych i dobrych Świąt :)

      Usuń
  3. Co jest na samej górze na szczycie na biszkoptach?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo, wymaga dużo pracy ale efekt jest tego wart!

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdeczne życzenia zdrowych, spokojnych i rodzinnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń