Santorini - kuchnia grecka w pigułce

22 sierpnia 2019

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Na Santorini, oprócz podziwiania pięknych widoków, można też smacznie zjeść. Wszyscy, którzy kochają kuchnię śródziemnomorską, pełną świeżych warzyw, oliwy i owoców morza, na tej wyspie będą usatysfakcjonowani, bo oferuje smakoszom wszystko, z czego słynie kuchnia grecka.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
Tiropita - zawijaniec z ciasta filo nadziewanego fetą

Santorini słynie z potraw z owoców morza - to tutaj można zjeść świetną, świeżą ośmiornicę, krewetki królewskie czy kalmary z grilla. Na grillowaną ucztę warto udać się na wyspę Thirasię, gdzie restauracje w porcie przyrządzają morskie specjały (z owoców morza prosto z rybackich kutrów) na oczach biesiadujących.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
w każdej restauracji na Santorini nie można narzekać na brak towarzystwa przy stoliku ;)

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

W większości restauracji i barów na wyspie można zjeść klasyki kuchni greckiej - słynną sałatkę grecką (choriatiki), zapiekankę z ziemniaków, bakłażana i baraniny (musaka), faszerowane warzywa (gemista), grillowane szaszłyki (souvlaki), gulasz z wołowiny (stifado), czy zapiekankę makaronową z mielonym mięsem i sosem beszamelowym (pastitisio). Jako przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia warto spróbować favę - pastę z grochu, dolmades - malutkich gołąbków w marynowanych liściach winogron i tzatziki - sałatkę/sos z gęstego jogurtu, świeżych ogórków i czosnku, podawaną z jasnym, greckim chlebem lub pitą.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

W lokalnych piekarniach, oprócz greckiego chleba, przypominającego bardziej nasze bułki, można kupić obwarzanki z sezamem, przeróżne ciasteczka - migdałowe i na oliwie i wypieki z listkowego ciasta filo - nadziewane szpinakiem lub fetą przekładańce albo ruloniki zwinięte w ślimak. Jeżeli już jesteśmy przy cieście filo, to na Santorini, jak i w całej Grecji króluje baklava, której za każdym razem ni jak nie potrafię się oprzeć :) Bo i jak tu się oprzeć nadziewanym orzechami, cynamonem i ociekającym miodowym syropem pysznym ciastkom?

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
Greek plate

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

W przypływie głodu w ciągu dnia można szarpnąć się na tani i przyzwoity tutejszy fast food, czyli pitę gyros - grillowane kawałki mięsa ze świeżymi warzywami, zawinięte w chlebek pita.

Jeżeli ktoś nie może zdecydować się na jedno danie, w większości restauracji można zamówić tzw. grecki talerz (Greek plate) - degustacyjne porcje klasycznych dań kuchni greckiej serwowanych przez restaurację. Zwykle znajduje się tam kawałek musaki, pastitisio, mała porcja faszerowanych warzyw, duszonej fasolki szparagowej, klopsików w sosie pomidorowym i dolmades - wystarczająca ilość, aby porządnie najeść się i przy okazji posmakować kuchni greckiej w pigułce.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
greckie klopsiki w sosie pomidorowym

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Z kulinarnych pamiątek z Santorini, poza suszonymi ziołami (grecki tymianek i oregano), oliwkami i oliwą, miodem tymiankowym i orzechami w miodzie, koniecznie trzeba przywieźć butelkę miejscowego wina. Wędrując po wyspie wszędzie można natknąć się na poletka winnej latorośli. Te wyglądające niepozornie karłowate i rachityczne krzaki, rosnące w pełnym słońcu rodzą winogrona z których powstają wysoko cenione i niepowtarzalne w smaku wina. Najsłynniejszym z nich jest Vinsanto - słodkie, deserowe wino o ciemnej, pomarańczowo-czerwonej barwie, mimo, że paradoksalnie jest to wino białe, produkowane z białej odmiany winogron o nazwie Assyrtiko. Swoją barwę i karmelowo-miodowy smak z nutką korzennych przypraw i suszonych owoców zawdzięcza procesowi wytwarzania poprzez wstępne suszenie gron na słońcu, fermentacji i długiemu dojrzewaniu w beczkach. Wino jest naprawdę pyszne i może zastąpić deser lub być dodatkiem do deserów. Cena Vinsanto zależy od rocznika wina - im starsze tym droższe.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

4 komentarze

  1. wszystko (poza ośmiornicami ;) ) wygląda tak ogromnie apetycznie, że muszę zaraz lecieć do baru, bo dziwnie zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie najadłabym się 😋 Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. No i takie posty to ja lubię! Przydałoby się tak z każdego ciepłego kraju! Super sprawa.

    OdpowiedzUsuń