Ciastka francuskie kurki

2 kwietnia 2019

wielkanocne ciastka francuskie kurki

Pierwszą próbę generalną z ciasteczkami wielkanocnymi w roli głównej mam już zaliczoną :) Widziałam kiedyś podobne w formie indyków z okazji amerykańskiego Święta Dziękczynienia u Marty Stewart. Wtedy pomyślałam, że klasyczne francuskie ciasteczka palmiery łatwo uformować też w wielkanocne kurki i oto one :)

Proste, szybkie do zrobienia ciasteczka, które można przygotować wcześniej - świeże ciasto francuskie przesypane cukrem z dodatkiem cynamonu (albo skórki pomarańczowej, limonkowej według uznania), złożone i zrolowane w kształt kurki, można zamrozić i upiec później. Najwięcej czasu i uwagi zajmuje "kurza twarz", czyli doklejenie metodą na lukier kurzego dziobu z pestki słonecznika, grzebienia z kawałków suszonej żurawiny i oczka z lukru i kropki czekolady, ale do tego przedświątecznego zajęcia można zaangażować dzieci lub innych członków rodziny :) Efekt - urocze, słodkie kurki, które na pewno będą smaczną ozdobą każdego świątecznego stołu. Można nimi  udekorować również wielkanocne mazurki.

wielkanocne ciastka francuskie kurki

wielkanocne ciastka francuskie kurki

Ciastka francuskie kurki:

1 opakowanie ciasta francuskiego,
1/4 szklanki cukru brązowego,
1 łyżeczka cynamonu lub otartej skórki z pomarańczy albo limonki,
1 jajko,
garść obranych pestek słonecznika, najlepiej prażonych, garść suszonej żurawiny,
3 kostki czekolady deserowej,
3 łyżki cukru pudru

Cukier brązowy wymieszać z cynamonem lub skórką cytrusową.
Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i posypać równą warstwą cukru cynamonowego lub cytrusowego. Lekko rozwałkować ciasto wraz z cukrem.

Ciasto pokroić wzdłuż na 3 równe paski. Dłuższe końce dwóch pasków złożyć do środka, a później ponownie, podwójne końce jeszcze raz założyć do środka. Trzeci pasek złożyć identycznie, z tym że przekroić go w połowie i każdą połowę ułożyć na środku dwóch pozostałych, złożonych pasków. Powstaną dwa, złożone kilkakrotnie wałeczki ciasta. Każdy wałeczek zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku minimum 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.
Schłodzone wałeczki ciasta pokroić na 1/2 cm plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i piec 20-25 minut, aż zrobią się rumiane. Upieczone ciastka ostudzić na kratce.

Kostki czekolady stopić w kąpieli wodnej. Do cukru pudru dodać kilka kropel wrzącej wody i wymieszać, aby zrobić gęsty lukier. Do każdego ciasteczka, smarując odrobiną lukru, przykleić dziób z pestki słonecznika i grzebień z dwóch kawałków suszonej żurawiny. Kropelką lukru i czekolady zaznaczyć oko. Odłożyć ciastka do zastygnięcia.
Gotowe kurki przechowywać w zamkniętym pudełku.

wielkanocne ciastka francuskie kurki

wielkanocne ciastka francuskie kurki

3 komentarze