Babka czekoladowa

20 marca 2018

babka czekoladowa ucierana intensywnie czekoladowa

Ten przepis jest z całą pewnością starszy od bloga, a ja zastanawiam się, dlaczego jeszcze tu nie zagościł. Pamięta czasy forumowej Galerii Potraw i zachwyty wielu amatorów czekolady i ciast ucieranych. Zachwyciła się nim też Dorota z Moich Wypieków tak, że przepis na tę babkę czekoladową znalazł się gościnnie w jej pierwszej książce. Dobrze, że przypomniałam sobie o nim przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo na świąteczny stół pasuje jak ulał!

Pierwsze, co świadczy o jej wyjątkowości to oczywiście smak. Intensywnie czekoladowy, za sprawą dodatku i czekolady i kakao, wilgotny i wyrazisty. Mogę obiecać, że wszyscy czekoladoholicy będą w siódmym niebie. Drugą jej ogromną zaletą jest to, że zawsze wychodzi. W czasach wspomnianej Galerii Potraw miałam ogromne problemy z babkami i innymi ciastami ucieranymi. W większości przypadków, pieczenie babek kończyło się żenującym zakalcem. Chyba tylko tej babki czekoladowej nigdy nie udało mi się sknocić i dlatego nazywam ją babką-pewniakiem :)

Do ciasta i polewy używam ciemnej czekolady deserowej i taką polecam najbardziej. Ale jeżeli lubicie słodsze ciasta, do polewy możecie użyć równie dobrze czekolady mlecznej, białej lub cukrowego lukru.

babka czekoladowa ucierana intensywnie czekoladowa

babka czekoladowa ucierana intensywnie czekoladowa

babka czekoladowa ucierana intensywnie czekoladowa

Babka czekoladowa:

200 g mąki,
150 g miękkiego masła,
150 g drobnego cukru,
120 g czekolady gorzkiej (+ dodatkową tabliczkę na polewę),
3 łyżki mleka,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao

polewa czekoladowa -
100 g ciemnej czekolady deserowej,
1/4 szklanki mleka,
1 łyżka masła

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając na najwyższych obrotach miksera. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i wymieszać tylko do połączenia się składników.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki keksowej lub formy na babkę z kominkiem.

Piec ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

Przygotować polewę - wszystkie składniki umieścić w małej misce i pogrzać w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada rozpuści się całkowicie, wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli polewa jest za gęsta, można dodać odrobinę więcej mleka.

Upieczoną i ostudzoną babkę oblać polewą czekoladową i ozdobić.

babka czekoladowa ucierana intensywnie czekoladowa

babka czekoladowa ucierana intensywnie czekoladowa

6 komentarzy

  1. Piękna ☺️ Co roku piekłam czekoladową, bardzo podobną 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na Wielkanoc króluje co prawda baba drożdżowa, ale jeżeli piekę ucieraną to właśnie tę, bo to zawsze pewniak :)

      Usuń
  2. Komarko do polewy jedna czekolada deserowa i jedna gorzka? Czy ta dodatkowa w składnikach ciasta, to właśnie ta deserowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do polewy wystarczy jedna gorzka lub pół na pół gorzka/mleczna, jeżeli ktoś lubi słodsze. Widzę, że mi się zdublowały w składnikach ;)

      Usuń
  3. Babka czekoladowo-czekoladowa to jest to, co uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - jeżeli czekoladowa, to musi być ekstremalnie czekoladowa :D

      Usuń