Makaron pokrzywowy

20 maja 2015

super zdrowy zielony makaron z pokrzywy

Jeszcze jedna w tym roku przygoda z pogromczynią anemii - majową pokrzywą. Raz jeszcze wracam też do włoskich inspiracji, bo będzie to makaron. Zawsze fascynowały mnie proste rozwiązania, przepisy, które z maksymalnie 3 składników potrafią wyczarować potrawę godną królewskiego stołu. W tym przypadku prościej już nie można - wystarczy mąka i młoda pokrzywa, żeby zrobić cudowny, pięknie zielony i co najważniejsze - bardzo zdrowy makaron.

Wszystkich nieprzekonanych do kulinarnych zabaw z pokrzywą, z pozoru wredną i parzącą, za którą od zawsze ciągnie się ta zła sława, zapewniam, że w zetknięciu z wrzątkiem traci ona swoje podstępne właściwości. Lekkie poparzenie pokrzywą na pewno nie zaszkodzi nikomu (kwas mrówkowy w pokrzywowych parzydełkach ma korzystne działanie na stawy), ale najlepiej zbierać i myć ją w rękawiczkach kuchennych. Później, po chwilowym obgotowaniu listków, można śmiało obchodzić się z nią gołymi rękoma.

Do zrobienia makaronu pokrzywowego nie jest konieczna specjalna maszynka (której sama też nie posiadam), choć na pewno ułatwia i skraca czas pracy. Ciasto świetnie wałkuje się i nie sprawia problemów przy krojeniu, pod warunkiem, że dysponujemy ostrym nożem. Warto zrobić od razu większą ilość zielonego makaronu do wysuszenia, żeby dłużej móc przemycać jego zdrową porcję w wiosennym menu. Cudownie smakuje domowy rosół z zielonym, pokrzywowym makaronem, ale też zielone wstążki w prostym daniu z oliwą, czosnkiem, papryczką chili i jeżeli chcecie uraczyć siebie i bliskich prawdziwą potrawą z lasu - na przykład z garścią szczawiku zajęczego :)

super zdrowy zielony makaron z pokrzywy
zdrowy zielony makaron z pokrzywy

Makaron pokrzywowy:

2 szklanki mąki,
4 szklanki młodej pokrzywy (może być więcej),
mąka krupczatka lub semolina do podsypywania

Pokrzywę umyć i obgotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty (im starsza pokrzywa, tym trzeba gotować ją dłużej). Odcedzić, zachowując szklankę wody, w której się gotowała.

Mąkę przesiać na stolnicę. W środku zrobić dołek i włożyć obgotowaną pokrzywę. Pokrzywa nie musi być odciśnięta z wody, aby ciasto nie było zbyt gęste. Jeżeli ma dużo grubszych łodyg, trzeba je posiekać lub zmiksować lekko blenderem. Za pomocą widelca wgniatać pokrzywę w mąkę, zarabiając ciasto. Kiedy mąka jest dokładnie wymieszana z pokrzywą, zagnieść ciasto rękoma - jeżeli jest zbyt gęste, dodać trochę wody pokrzywowej, jeżeli zbyt rzadkie - podsypać mąką.
Ciasto trzeba zagniatać przynajmniej 8-10 minut. Kiedy będzie już gładkie i jednolite, uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na godzinę, by ciasto odpoczęło.

Na oprószonym mąką (krupczatką lub semoliną) blacie rozwałkować ciasto bardzo cienko. Pokroić makaron ostrym nożem lub maszynką do makaronu. Rozłożyć na pergaminie lub oprószonej mąką stolnicy, aby obsechł. Lekko obeschnięty makaron można uformować w gniazdka i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Świeży lub suszony gotować 3-5 minut (w zależności od grubości i kształtu) w osolonej wodzie.

super zdrowy zielony makaron z pokrzywy
pokrzywa majowa

9 komentarzy

  1. Genialny! Na pewno wypróbuję bo kusi niemiłosiernie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojejku, jakie zieloneee :D Taka sama sztuczka wyszlaby np.ze szpinakiem? (jakos nie moge sie przekonac i przelamac do pokrzywy, chyba kwestia traumy z dziecinstwa :) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można w taki sam sposób zrobić makaron szpinakowy :)

      Usuń
  3. Kuzyneczko tym makaronem mnie po prostu zachwycasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ,że bez jaj to atut dla mnie , bo może go jeść cała rodzinka , także ci co zowią siebie weganami :D

      Usuń
    2. Dziękuję kuzyneczko :) A makaron faktycznie jest dla wszystkich bez wyjątku (no chyba że bezglutenowiec się przytrafi) :)

      Usuń
  4. Fantastyczny efekt :). I naprawdę tak bez jaj wychodzi? Robiłam do tej pory tylko jajeczny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio, wychodzi! :) I do tego wcale nie jest glutowaty, tylko miękki i sprężysty (pod warunkiem, że uczciwie się go wyrobi na etapie ciasta) :)

      Usuń
  5. To jest tak fantastyczny pomysł, że aż nie mogę :D Na pewno go wykorzystam! <3

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.