Nocny chleb owsiany

20 sierpnia 2013

drożdżowy chleb owsiany który wyrasta przez noc

Bardzo lubię nocne gotowanie, pieczenie, wycinanie ciasteczek, lukrowanie i tym podobne kuchenne aktywności przy świetle księżyca, ale tym razem wyjątkowo smacznie spałam, kiedy ten oto chlebek spokojnie, bez pośpiechu rósł i odpoczywał w lodówce. Warto było wstać godzinę wcześniej rano, aby wrzucić go do rozgrzanego pieca i na śniadanie cieszyć się ciepłym jeszcze, świeżym i pysznym owsianym chlebem prosto z domowej piekarni :) 

Prosty i wdzięczny w przygotowaniu, drożdżowy i lekki z delikatną skórką, najlepiej pasuje do białego sera, miodu i konfitur, ale ja zajadałam się nim również razem z tradycyjną sałatką jarzynową :) Jeszcze jedna jego zaleta warta podkreślenia - bardzo długo zachowuje świeżość.

drożdżowy chleb owsiany który wyrasta przez noc

Nocny chleb owsiany:
(wg Jack Daniel's Cookbook)

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1 szklanka wrzącej wody,
3 szklanki mąki,
25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant),
1/3 szklanki ciepłej wody,
1/4 szklanki melasy,
1 i 1/4 łyżeczki soli,
1 łyżka masła

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do namoczonych płatków owsianych, kiedy tamte uzyskają mniej więcej tę samą temperaturę. Dodać również melasę, sól i stopione masło. Wszystko wymieszać.

2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki (jeżeli ciasto jest bardzo gęste, dodać również trochę ciepłej wody). Przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie przygotować formę do pieczenia, wykładając papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba zarumieni się.

drożdżowy chleb owsiany który wyrasta przez noc
drożdżowy chleb owsiany który wyrasta przez noc

41 komentarzy

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis.
    Chyba spróbuję go upiec.
    Poźniej napisze jaki wyszedł , ok ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj - na pewno wyjdzie Ci świetnie :) Czekam z niecierpliwością na relację!

      Usuń
  2. A zamiast melasy mogę dać brązowy cukier, albo miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miodem chlebek może być trochę za słodki, ale ja spróbowałabym zamiast melasy dodać ciemny, trzcinowy cukier muscovado, który ma w sobie dużą zawartość samej melasy.

      Usuń
  3. świetny przepis na domowy,świeży bochenek.owsiany akcent,swego rodzaju owsianka;)bardzo ciekawy.próbuję!

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A przez ile dni nadaje sie do jedzenia i czy nastepnego dnia zaczyna sie kruszyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam go w ostatni długi weekend z czwartku na piątek i do niedzieli właściwie nic nie stracił ani na smaku ani konsystencji.

      Usuń
  5. Co sądzisz o wykonaniu go w 100% z mąki pełnoziarnistej pszennej/orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpisuję sie pod pytaniem :)

      Usuń
    2. Jestem za! :) Sama myślałam, czy by nie dodać przynajmniej pół na pół mąki białej i razowej, ale ostatecznie, jako że piekłam ten chleb pierwszy raz, postanowiłam trzymać się oryginalnego przepisu. Następnym razem spróbuję z inną mąką.

      Usuń
  6. Nie ma to jak domowy pyszny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładniutki, a jaki musi być pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, nocne pieczenie to jest to :)
    A za kromke takiego chleba dalabym sie pokrajac.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ten nocny spokój. Czas, gdy wszystko jest zawieszone jakby w bezczasie. Nic się nie liczy. Można niespiesznie chleb przygotować. Ostatnia noc była wyjątkowa. Była pełnia księżyca.

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi byc pyszny i bardzo zdrowy. Ja tez pieke wlasny chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb wygląda pięknie. Takie śniadanie mi się marzy, do tego prawdziwe masło i miód albo twaróg :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do masła, twarogu i miodu ten chleb pasuje jak ulał :)

      Usuń
  12. Dopiero wczoraj trafiłam na Twojego bloga... Nie mogę się oderwać, piękne zdjęcia, ciekawe przepisy... Już nie mogę się doczekać aby po pracy przygotować ten chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! :) W takim razie dobrej zabawy podczas pieczenia i już z góry życzę smacznego śniadania :)

      Usuń
  13. o Kuzyneczko Komarko Wróżko wyczarowałaś chleb nad chleby , piękny i on i jego zdjęcia , cud miód malina

    OdpowiedzUsuń
  14. "Wyjąć z lodówki na około 10 do godziny czasu przed pieczeniem." to na ile go wyjąć przed pieczeniem, 10 godzin czy godzinę, a może 10 minut do godziny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, uciekły mi gdzieś minuty ;)) Przepraszam i już poprawiam - chodzi o 10 minut do godziny.

      Usuń
  15. Komarko ,jaki on cudowny!
    Śliczny bochenek, od razu by się zjadlo:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jejku... Mnie też zmylił ten brak minut. Troszkę się zdziwiłam, że musi tyle leżakować w temp. pokojowej. Ale w głowie zaczęłam sobie tłumaczyć, że to pewnie dlatego, żeby chlebuś nie dostał szoku i nie opadł, albo żeby się zakalec nie zrobił ;) Dobrze, że jeszcze raz sprawdziłam :) Przed chwilą włożyłam do piekarnika, a rano czeka mnie konsumpcja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uff, dobrze że zdążyłam poprawić, bo po tych dodatkowych 10 godzinach chlebek pewnie sam wyszedłby z foremki i udał się w stronę piekarnika ;D

      Usuń
  17. wspaniały domowy chlebek :) u mnie dziś na śniadanie jedliśmy domowy chleb orzechowy :) a Twój też chętnie upiekę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechowy chleb brzmi pysznie :) Z dodatkiem orzechów czy na mące orzechowej?

      Usuń
  18. Fantastyczny. W sam raz dla leniuchów takich jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam domowe pieczywo a te jest wspaniałe ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. super prosty przepis i z pewnością smakuje nieziemsko. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Coś w tym jest, że w nocy jest najlepiej i najprzyjemniej wszystko robić, nie tylko gotować, czy piec. Przynajmniej ja tak mam :)
    A przepis, prosty, a chleb wygląda pysznie! Ciągle obiecuję sobie, że tez zabiorę się za domowy wypiek pieczywa, ale ciągle coś innego mnie zajmuje. Ale zrobię to w końcu :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny blog, piękne zdjęcia, pięknie piszesz...zostaję na dłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  23. muszę to wypróbiwać! szczególnie, że umie jada się głównie chleb "domowy"

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam, ale w nieco pozmienianej wersji :) melasę zastąpiłam miodem, użyłam mieszanki mąki żytniej, orkiszowej i pszennej. Wyszło pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. chleb pyszny ! jak go upiekłam, to zniknął w 20 minut, nawet nie zdąrzył ostygnąć. :) a zamiast melasy dałam dwie łyżki miodu. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. siedzi u mnie w lodówce :) jutro pieczenie! pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Upiekłam go wczoraj, jest świetny i smaczny. Dziękuję za przepis. Ala

    OdpowiedzUsuń
  28. Dzieki za fajny przepis swego czasu pieklam ciast nocne zarabianie zrobilam wszystkim smakowalo juz mam wszystkie dodatki przygotowane zaraz wyrabiam .Z zawodu jestem piekarzem emerytowanym ,ale takiej nowoscijeszcze nie mialam a lubie tez sobie upiec i podac znajomym jeszcze raz wielkie dzieki Irena Maj :):)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.