Jogurtowe ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką

24 maja 2009

jogurtowe ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką

Mój tegoroczny sezon rabarbarowy uważam za zamknięty. Ogrodowy krzaczek został ogołocony z łodyg do końca. Prawie do końca, bo odwdzięczył się za nieunicestwienie go ;) pięknym, różowym kwiatem rabarbaru i on właśnie, na niejadalnej łodydze został jeszcze w charakterze ozdoby i wspomnienia ostatnich słodko-kwaśnych wypieków. Tym kończącym sezon wypiekiem było ciasto na jogurcie i mące razowej i podwójnie chrupiącą, orzechową kruszonką na wierzchu. A słodycz ciasta przełamywały oczywiście kawałki soczystego rabarbaru.

Przepis znalazłam na stronie, małym kompendium rabarbarowych receptur, nie tylko na wypieki, ale też przetwory, wina i wytrawne dania z dodatkiem różowych łodyg - http://www.rhubarbinfo.com/ Zachęciły mnie moje ulubione składniki użyte w przepisie - nie tylko jogurt, który jest gwarantem puszystości i wilgotności ciasta, ale też mąka razowa, brązowy cukier i cynamon. Ciasto wyszło bardzo smaczne, tak jak spodziewałam się - wilgotne, pachnące cynamonowo-korzennie, z kwaskowatymi kawałeczkami rabarbaru. W sam raz do niedzielnej białej kawy w pianką i na zakończenie sezonu rabarbarowego :)

jogurtowe ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką:

kruszonka orzechowa:2 łyżki masła,
1/2 szklanki cukru brązowego,
1/2 szklanki posiekanych orzechów,
1/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka cynamonu

ciasto:
1 szklanka mąki razowej,
1 szklanka mąki zwykłej,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
225 g jogurtu owocowego (u mnie malinowy),
3 łyżki mleka,
1 szklanka cukru brązowego,
1/2 szklanki masła,
2 jajka,
1 łyżeczka wanilii,
2 1/2 szklanki obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru

Przygotować kruszonkę - wymieszać składniki suche, po czym rozetrzeć je z masłem, formując grudki. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem brązowym na puch, dodając stopniowo po jednym jajku i wanilię. Miksować aż powstanie jednolita, puszysta masa. Wymieszać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym naczyniu wymieszać jogurt z mlekiem. Stopniowo dodawać do masy maślanej mieszankę suchą i jogurt z mlekiem miksując, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na końcu dodać rabarbar. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy i na wierzch rozłożyć kruszonkę. Piec około godziny (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

13 komentarzy

  1. Piękne!

    Eh... i pomyśleć, że ja sezonu rabarbarowego jeszcze nie rozpoczęłam... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne :)

    wlasnie kupil mi maz dzis rabarbar na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechowa kruszonka to cos dla mnie :-) Wyglada pyszniutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Komarko ciasto jest fantastyczne! Zdecydowanie coś dla mnie,bo rabarbar wprost uwielbiam:))
    Piękniutkie zdjęcia:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje to jogurtowe ciasto !!! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada cudnie! zapisuje na liste do zrobienia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeżeli tylko uda mi się jeszcze kupić rabarbar, to zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Komarko, ja jeśli pozwolisz, tylko kruszonkę sobie poskubię, bo niestety z rabarbarem mi nie po drodze. Ale zdjęcia chciałam jak zwykle pochwalić, bo piękne... bardzo piękne... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ehh Ty już zamykasz sezon rabarbarowy, a aj się do niego jescze nie zabrałam :( ale przed weekendem na pewno coś upiekę, bo nie mogę już wytrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle piękne, piękne zdjęcia...:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki :)
    Ja już kończę z rabarbarem, bo na tyle mi pozwolił mój ogrodowy krzaczek (a to i tak wiele! ;)), a "sklepowego" rabarbaru ze świecą u mnie szukać. Za to wycisnęłam z krzaczka co tylko się dało, co do najmniejszej łodyżki, łącznie z kwiatem (prezentującym się dumnie na zdjęciu ;)) :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszą wyskubałabym kruszonkę, potem zjadłabym resztę. ;)))

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.