Ciasto Trzech Króli (Mardi Gras King Cake)

6 stycznia 2019

drożdżowe Ciasto Trzech Króli (Mardi Gras King Cake)

Dzień dobry w 2019 roku :) Jeszcze nie miałam okazji przywitać się w nowym roku, bo w tym radosnym, poświątecznym okresie zawsze staram się zwolnić, zrobić sobie zdrowy detox od komputera, sieci, kucharzenia i po prostu wypocząć. Nadrabiam więc zaległości muzyczne, książkowe, filmowe i serialowe i dobrze nastrajam się na kolejne 12 miesięcy :) Dzisiaj świętuję przy bardzo smacznym cieście Trzech Króli i postanowiłam podzielić się przepisem.

Wypróbowałam już kilka tradycyjnych ciast, określanych mianem ciasta Trzech Króli, którymi celebruje się dzień 6 stycznia w różnych częściach świata, między innymi słynne, migdałowe Galette des rois. Dzisiejsze ciasto, któremu najbliżej do bogatej, odświętnej brioszki, też ma konotacje francuskie, bo jego tradycję przywieźli do Nowego Orleanu francuscy imigranci. Ten drożdżowy wieniec z figurką dzieciątka ukrytą w środku, lukrowany i dekorowany kolorową, cukrową posypką, jadany jest przez cały karnawał (Mardi Gras) od święta Trzech Króli, aż do Środy Popielcowej. Figurkę dzieciątka w moim cieście zamieniłam na jeden, duży orzech brazylijski - kto odnajdzie go w swoim kawałku, z pewnością czeka go szczęście przez cały rok :)

drożdżowe Ciasto Trzech Króli (Mardi Gras King Cake)

drożdżowe Ciasto Trzech Króli (Mardi Gras King Cake)

drożdżowe Ciasto Trzech Króli (Mardi Gras King Cake)

Ciasto Trzech Króli (Mardi Gras King Cake):

500 g mąki,
30 g świeżych drożdży,
2 jajka,
2 żółtka,
6 łyżek masła,
1/3 szklanki cukru,
3/4 szklanka mleka,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
1 migdał, orzech brazylijski lub figurka dzieciątka

warstwa cynamonowa -
1/2 szklanki cukru brązowego,
2 łyżeczki cynamonu,
4 łyżki miękkiego masła,
kolorowy cukier w trzech kolorach - tradycyjnie powinien być to zielony, żółty i purpurowy

lukier -
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki mleka,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Zrobić zaczyn drożdżowy - drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Jajka i żółtka utrzeć z resztą cukru na jasny, puszysty krem.

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Dodać zaczyn drożdżowy i masę jajeczną. Masło stopić w reszcie mleka i lekko ostudzone, stopniowo dodawać do reszty składników, zagniatając ciasto. Na koniec dodać skórkę pomarańczową.

Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite i lśniące i po przekrojeniu nożem będzie wypełnione pęcherzykami powietrza. Uformować kulę, przełożyć ją do czystej miski, przykryć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm. Na połowie prostokąta, wzdłuż dłuższego boku rozsmarować miękkie masło. Cukier brązowy wymieszać z cynamonem i wysypać na masło. Warstwę cynamonową przykryć drugą połową ciasta. Lekko docisnąć, aby warstwy połączyły się. Prostokąt pokroić na 3 długie paski i spleść je w warkocz.

Ciasto przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z warkocza formując koło i sklejając jego końce. W ciasto włożyć orzech lub figurkę dzieciątka. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (musi wyraźnie napuszyć się).

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec ciasto 30-35 minut, aż ładnie zarumieni się na wierzchu. Wyjąć i ostudzić.

Przygotować lukier - cukier puder wymieszać z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Jeżeli jest zbyt gęsty, dodać odrobinę mleka. Lukier rozsmarować na cieście i posypać naprzemiennie kolorowym cukrem.

drożdżowe Ciasto Trzech Króli (Mardi Gras King Cake)

drożdżowe Ciasto Trzech Króli (Mardi Gras King Cake)


5 komentarzy

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło naprawdę smaczne i puszyste - polecam :)

      Usuń
  2. Zrobię ale już na drugi rok, chyba że mnie najdzie wcześniej. Ja wczoraj upiekłam wersję hiszpańską. Komarko popraw - w poście jest 6 grudnia jako Święto Trzech Króli a powinno być stycznia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność! Ja widać wciąż jeszcze w grudniu ;D
      W tym roku karnawał taki długi, że można wypróbować wszystkie wersje :)

      Usuń
  3. Jakie kolorowe, prawdziwie królewskie! Takie wypieki to najfajniejszy aspekt świętowania :).

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.