tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post6611606265635958519..comments2024-03-26T16:06:44.463+01:00Comments on Every Cake You Bake: Pudding daktylowy z sosem toffie / Sticky toffie puddingKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-1086699546336628222020-12-14T13:41:12.524+01:002020-12-14T13:41:12.524+01:00Czy można zastąpić czymś mąkę? Szukam wersji dla o...Czy można zastąpić czymś mąkę? Szukam wersji dla osób, które nie jedzą zbóż :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-41627333744565250502011-02-25T13:39:41.687+01:002011-02-25T13:39:41.687+01:00Karolino, rzeczywiście mamy podobne doświadczenia ...Karolino, rzeczywiście mamy podobne doświadczenia i wspomnienia :) A Ambleside to moje ukochane miasteczko w Lake District! Jeździłam tam (na stopa przez góry oczywiście :D) bardzo często, zwykle na całe dwa wolne dni. Urocze miejsce :) Pozdrawiam i pozdrów ode mnie okolice proszę :)<br /><br />Ninko, ja też bardzo dziękuję i do zobaczenia następnym razem! :)<br /><br />Wykrywaczu_smaku, OSa, polecam do wypróbowania :)<br /><br />Atria C. te jest bardzo wilgotne i na pewno by Ci smakowało. Szczególnie z tym sosem :)<br /><br />Evitaa, to dobre określenie, bo boski on jest naprawdę :)<br /><br />Usagi, zimą smakuje jeszcze lepiej - słodki i ciepły... :)<br /><br />Bartku, dziękuję :)<br /><br />Aniu, to ja muszę sobie obejrzeć te babeczki Jamiego w takim razie. Może to też pudding w wersji indywidualnej :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-79229668051790750062011-02-25T13:29:14.617+01:002011-02-25T13:29:14.617+01:00Majanko, dziękuję :) A serduszko lidlowo-walentynk...Majanko, dziękuję :) A serduszko lidlowo-walentynkowe ;)<br /><br />Natalio, i tak polecam bardzo, bo smak daktylowy w cieście wyczuwalny jest zupełnie inaczej niż "na surowo".<br /><br />Maggie, to Lake District polecam gorąco wszystkim, więc jak tylko będziesz miała okazję, to odwiedź koniecznie, bo jest bajkowe :)<br /><br />Arku, jako że klientami byli głównie turyści z różnych części wyspy i nie tylko (pamiętam inwazję Irlandczyków z okazji lokalnego festiwalu piwa :D), mam tylko nadzieję, że wspominają pub w górach z dobrą kuchnią i super deserami ;D<br /><br />Słodziutkie_Okazje, po obiedzie taki pudding obowiązkowo :)<br /><br />Zaytoon, ja też bardzo często wspominam tamte czasy i strasznie tęsknię za okolicą. Chciałabym jeszcze kiedyś tam wrócić :)<br /><br />Basiu, dziękuję :D A pudding spróbuj koniecznie, bo nie pożałujesz :)<br /><br />Filoarte, witam Cię serdecznie i dziękuję za mnóstwo miłych słów :) A wiosnę nie mogę się już doczekać - chętnie zaaplikowałabym sobie jakieś kwiatki na talerzu :) Pozdrawiam!<br /><br />Szana, dzięki :)<br /><br />Aga-aa, sosik jest grzechu warty! :D I można wykorzystać go do innych deserów (z lodami - niebo w gębie ;)).Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-4254999564970896492011-02-25T13:08:54.095+01:002011-02-25T13:08:54.095+01:00Patrycjo, też uważam, że ono same w sobie jest bar...Patrycjo, też uważam, że ono same w sobie jest bardzo smaczne - nawet bez sosu :)<br /><br />Agnieszko, mnie też jeszcze zostało trochę daktyli i z kolei Twoje czekoladowe ciasto mnie bardzo zachęciło :)<br /><br />Ninko, spróbuj - w cieście daktyle sprawdzają się świetnie. I dzięki ich naturalnej słodyczy, można znacznie ograniczyć dodatek białego cukru.<br /><br />Wiedźmo_Florentyno, pewnie masz na myśli "bread&butter pudding" :) W Anglii mianem puddingu określają po prostu poobiedni deser i może to być naprawdę bardzo różny rodzaj deseru :)<br /><br />Aniu, polecam, bo warto :)<br /><br />Olcik, ale te daktyle wcale nie smakują bardzo "daktylowo" w cieście. Powiedziałabym, że raczej bardziej "korzennie". Założę się, że smakowałoby Ci :)<br /><br />Dario&Jarku, ale Wam zazdroszczę tego Lake District zimą! Już sobie wyobrażam te bajkowe, górskie pejzaże :) <br /><br />Aniu, ja też zwykle zaparzam całe daktyle. Tylko ostatnio trafiły mi się z pestkami i chcąc nie chcąc musiałam je trochę posiekać ;)<br /><br />Mihrunniso, puddingi na bazie suszonych owoców (Christmas pudding :)) są tam tak samo popularne jak bread&butter pudding :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-70175757368543006222011-02-22T22:24:55.535+01:002011-02-22T22:24:55.535+01:00Nigdy nie robiłam, choć w sumie babeczki daktylowe...Nigdy nie robiłam, choć w sumie babeczki daktylowe od Jamiego to coś podobnego. Chyba :) Wygląda kusząco, Komarko!Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-8509265332834170352011-02-22T21:40:31.121+01:002011-02-22T21:40:31.121+01:00Fotki rewelacyjne. Rispekt!Fotki rewelacyjne. Rispekt!Zuraxhttps://www.blogger.com/profile/00253915407607174927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-38092621633451483412011-02-22T13:11:15.830+01:002011-02-22T13:11:15.830+01:00Ten pudding to to, co mi się ostatnio marzy. Marzy...Ten pudding to to, co mi się ostatnio marzy. Marzy mi się taki pudding. Z daktylami.<br /><br />Właśnie taki, jak na zdjęciu. Genialny.Usagihttp://wkuchni.usagi.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-448377611190423932011-02-22T11:52:38.512+01:002011-02-22T11:52:38.512+01:00Wyczuwam boskość :)) fajne te daktylowe serduszka,...Wyczuwam boskość :)) fajne te daktylowe serduszka, no i jeszcze sooooos...Effhttps://www.blogger.com/profile/02537451092924692881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-38454598334864329432011-02-22T11:43:44.887+01:002011-02-22T11:43:44.887+01:00Ostatnio czytałam u Nigella Slatera o daktylach i ...Ostatnio czytałam u Nigella Slatera o daktylach i tak sobie pomyślałam, dlaczego nie? Raz w życiu jadłam w kawiarni ciastko daktylowe, ale było bardzo suche i wcale mi nie smakowało..<br /><br />Pudding wygląda uroczo,wilgotnie, taki, podnieść do ust i zjeść...!Atria C.https://www.blogger.com/profile/05957210822638996006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-37364151439350202192011-02-20T08:11:56.499+01:002011-02-20T08:11:56.499+01:00Bardzo chętnie wypróbujęBardzo chętnie wypróbujęOSahttps://www.blogger.com/profile/12860078519283351640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-35742541134857252362011-02-19T16:11:11.647+01:002011-02-19T16:11:11.647+01:00Ależ to jest kuszące :)Ależ to jest kuszące :)wykrywacz smakuhttps://www.blogger.com/profile/03688335260108450130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-77622846401415628602011-02-18T23:34:51.832+01:002011-02-18T23:34:51.832+01:00Komarko, dziękuję za wspólne gotowanie. Dobrze był...Komarko, dziękuję za wspólne gotowanie. Dobrze było Cię poznaćNinahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-47708301712451167662011-02-17T18:10:14.893+01:002011-02-17T18:10:14.893+01:00Bardzo lubie sticky toffee pudding i mam podobne w...Bardzo lubie sticky toffee pudding i mam podobne wspomnienia do Twoich. Jako swiezo upieczona emigrantka tez pomagalam w kuchni i tez z czasem stalam sie ta od deserow (i starterow). :) To byl maly pub w wiosce, z sala restauracyjna na 6 stolikow, prowadzony przez pasjonatke, a nie profesjonalnego szefa kuchni. Wiele sie tam nauczylam... <br /><br />Cumbria graniczy z "moim" Richmondshire, mamy do niej blisko, a Lake District to czysta poezja. Waskotorowka oczywiscie jechalam, zwiazalam sie z wielbicielem kolei - wiedzial w jakim kraju osiasc. ;) <br /><br />A cumberlandy - mmmmmm! Najlepsze jadlam w Ambleside w bardzo przytulnym B&B. <br /><br />Ach, te wspomnienia! Dziekuje, ze mi je odswiezylas! :) <br /><br />Pozdrawiam!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-71111763358921397952011-02-17T10:36:13.527+01:002011-02-17T10:36:13.527+01:00ten sosik mnie najbardziej kusi ;)ten sosik mnie najbardziej kusi ;)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-45841661942769067142011-02-16T10:57:27.421+01:002011-02-16T10:57:27.421+01:00przeslicznie wygladaja! maja taki wyrany ksztalt s...przeslicznie wygladaja! maja taki wyrany ksztalt sercaSzanahttps://www.blogger.com/profile/01036927239877260082noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-53708116008293107112011-02-16T10:13:35.609+01:002011-02-16T10:13:35.609+01:00Witaj:-)
Dziś trafiłam na Twojego bloga i jestem z...Witaj:-)<br />Dziś trafiłam na Twojego bloga i jestem zachwycona!<br />A ciasto wygląda naprawdę smakowicie i przepięknie zarazem, a te żółte różyczki są niczym nadzieja na to, że już wkrótce przyjdzie wiosna.<br />Pozdrawiam Cię serdecznie.Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/01570304304040829388noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-70991305930743989562011-02-15T22:45:37.064+01:002011-02-15T22:45:37.064+01:00"dyżurną od deserów" wow Komarko, gratul..."dyżurną od deserów" wow Komarko, gratulacje i widze ze Ci to zostalo :) :)<br />Jak piszesz ze ten dakylowy puddnig wart zachodu, to moze kiedys sprubuje? <br />Ale masz sliczna forme, serdusna :D<br />Usciski!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-48657984924955905852011-02-14T22:14:22.267+01:002011-02-14T22:14:22.267+01:00Bajecznie się czytało o tych Twoich praktykach kuc...Bajecznie się czytało o tych Twoich praktykach kuchenno-pubowych na wyspach. Fajna sprawa. Szczególnie w tak malowniczej okolicy... <br /><br />A w puddingu jestem zakochana. Daktyle uwielbiam. "Sticky" konsystencję też. Ach! Rozkosz, rozkosz...<br /><br />Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-2979587924884957512011-02-14T16:46:46.576+01:002011-02-14T16:46:46.576+01:00Świetna i smaczna propozycja!!Właśnie zjadłam obia...Świetna i smaczna propozycja!!Właśnie zjadłam obiad,więc teraz chętnie zjadłabym jedno serduszko!!:)Słodziutkie Okazjehttp://www.slodziutkie-okazje.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-49212704177591775752011-02-14T12:20:00.194+01:002011-02-14T12:20:00.194+01:00Piekne wspomnienie, to o to wlasnie chodzi zeby pr...Piekne wspomnienie, to o to wlasnie chodzi zeby pracowac z pasja i pasjonatami! Wyrobink w kuchni, ktory jest tam z braku innych opcji to tragedia antyczna! Gratuluje przejscia do historii kulinarnej okolicy. Pewnie do dzis wielu mowi: a pamietasz....? :) A pudding jak mozna bylo sie spodziewac pierwsza liga!arekhttps://www.blogger.com/profile/13747978841906526155noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-86067321160946667862011-02-14T11:37:40.516+01:002011-02-14T11:37:40.516+01:00Bardzo, bardzo lubie sticky toffee pudding - znala...Bardzo, bardzo lubie sticky toffee pudding - znalazlam na BBC Good Food przepis na wersje "guilt-free" i czesto do niej wracam.<br />A w Lake District jeszcze nie bylam. Ale kiedys na pewno pojade.Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-21331608298433793372011-02-14T11:03:48.093+01:002011-02-14T11:03:48.093+01:00Wygląda pysznie! Jednak nie przepadam za daktylami...Wygląda pysznie! Jednak nie przepadam za daktylami...<br /><br />zielona-kuchnia.blogspot.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-46717933216310108662011-02-14T10:51:52.489+01:002011-02-14T10:51:52.489+01:00Jaki piękny Komarko! :)
No i to serduszko śliczne:...Jaki piękny Komarko! :)<br />No i to serduszko śliczne:)<br />Pozdrawiam ciepło:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-27636931062607199922011-02-14T10:38:59.844+01:002011-02-14T10:38:59.844+01:00Bardzo ciekawa propozycja deseru :-)a jak z daktyl...Bardzo ciekawa propozycja deseru :-)a jak z daktylami to dopiero rozpusta :-). Ja tak samo jak wieźma florentyna byłam przekonana że puddingi to tylko z chleba się robi. PozdrawiamMihrunnisahttps://www.blogger.com/profile/07037794955626071680noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-24279149017645284902011-02-14T09:41:23.498+01:002011-02-14T09:41:23.498+01:00Komarko, ten puding robię od dawna, bo jest wspani...Komarko, ten puding robię od dawna, bo jest wspaniale wilgotny (przyznaję zamiast siekać daktyle wrzucam je do robotu)i u mnie to od razu 2 porcje.Anna-apsik1https://www.blogger.com/profile/05209031680786677945noreply@blogger.com