tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post6041300031708640236..comments2024-03-17T20:10:49.637+01:00Comments on Every Cake You Bake: Świąteczna strucla makowa - drożdżowa i krucho-drożdżowaKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger80125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-39953116676761036012020-12-28T00:47:20.381+01:002020-12-28T00:47:20.381+01:00Zrobiłam właśnie z Twojego przepisu, z drożdżami s...Zrobiłam właśnie z Twojego przepisu, z drożdżami suszonymi i w maszynie do chleba. No i troszkę więcej masła dałam, tak ok 100g!;) Wyszły 2 rolady i 3 bułeczki, po obcięciu boków. REWELACJA. Ciasto jak chmurka.jolinkahttps://www.blogger.com/profile/14920524908840228623noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-58733552334812606652017-12-23T17:11:29.483+01:002017-12-23T17:11:29.483+01:00możesz ciato przygotować jak na struclę drozdzową,...możesz ciato przygotować jak na struclę drozdzową,rozwałkować w prostokąt-posypac cukrem i kakao/wg uznania/,rozłożyc ok 1/2 kostki masła w plasterkach na cukrze z kakao,zawinąc,dobrze skleic boczek i do foremko.Z masełka,cukru i kakao zrobi się pyszniutka czekoladka.Smacznego!!! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-76781963127860328532017-12-19T12:53:27.606+01:002017-12-19T12:53:27.606+01:00Hurra! Udało mi się Ciebie znaleźć po roku 😄 w ze...Hurra! Udało mi się Ciebie znaleźć po roku 😄 w zeszłym roku trafiłam na Twój przepis, ale zrobiłam na święta inny makowiec, przepis już mam na blogu od zeszłego tygodnia. Teraz zrobię Twoja struclę krucho-drozdzowa. 😍Anna Wojtynahttps://www.blogger.com/profile/07280988341970781188noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-32589617532147324882017-01-02T15:42:34.277+01:002017-01-02T15:42:34.277+01:00Witam.Wlasnie skonczylam wyraiac ciasto (przepis n...Witam.Wlasnie skonczylam wyraiac ciasto (przepis nr.1 )nie wiem co z teo wyjdzie ,ciasto wedlug twojeo przepisu wyszlo mi strasznie zadkie nie chcialo sie odleic od reki ,wiec dodalam maki ,musze powiedziec ze sporo .Mam nadzieje ze urosnie ;(<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07290877542600996013noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-71027763941950148772016-12-15T23:52:10.095+01:002016-12-15T23:52:10.095+01:00Bardzo dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam...Bardzo dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-12053957449245442642016-12-15T23:51:30.613+01:002016-12-15T23:51:30.613+01:00Tak, można użyć gotowej masy makowej, ale bardzo b...Tak, można użyć gotowej masy makowej, ale bardzo bardzo namawiam na zrobienie swojej, bo ta gotowa jest nafaszerowana sztucznymi aromatami i dodatkami i makowiec nie będzie taki dobry. Albo przynajmniej wymieszać tą gotową ze zmielonym makiem - naprawdę warto :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-28751488790000735242016-12-15T15:24:00.487+01:002016-12-15T15:24:00.487+01:00Strucla wygląda bajecznie. Mam ochotę upiec na świ...Strucla wygląda bajecznie. Mam ochotę upiec na święta strucle z Pani przepisu ale mam pytanie. Czy mogę użyć gotowej masy makowej? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08441505448317298687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-66905230141580947872016-11-22T13:11:02.549+01:002016-11-22T13:11:02.549+01:00Robię od paru lat wg przepisu nr2 . NIe da się opi...Robię od paru lat wg przepisu nr2 . NIe da się opisać jak się czuję, kiedy słyszę od konsumujących, że w życiu pyszniejszej strucli nie jedli:))) ! Pozdrawiam Autorkę przepisu , a przepis z serca POLECAM!!! Bożena.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-12701352703526877082014-12-24T10:47:29.026+01:002014-12-24T10:47:29.026+01:00Misja zakończona sukcesem :) Debiut jak najbardzie...Misja zakończona sukcesem :) Debiut jak najbardziej udany :) Strucla wyszła pyszna, polecam ten przepis, jestem zachwycona (i domownicy też;)<br />Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-82187168205712276082014-12-23T10:23:43.904+01:002014-12-23T10:23:43.904+01:00Super, Dziekuje :) i Wesolych Swiat zycze :)Super, Dziekuje :) i Wesolych Swiat zycze :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-9040869441977698422014-12-22T23:44:49.812+01:002014-12-22T23:44:49.812+01:00Najlepsza jest pasteryzowana ukwaszona, ale jeżeli...Najlepsza jest pasteryzowana ukwaszona, ale jeżeli dodasz homogenizowaną, też będzie ok. :) Najważniejsze, żeby była kwaśna i gęsta, bo doda kruchości ciastu. <br />Pozdrawiam i życzę udanych świątecznych wypieków :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-65450269199576247702014-12-22T20:43:07.774+01:002014-12-22T20:43:07.774+01:00Prosze o wyjasnienie jaka to jest kwasna gesta smi...Prosze o wyjasnienie jaka to jest kwasna gesta smietana? zawsze mam z tym problem, ma byc homogenizowana czy inna? Moze jakas konkretna firma? Prosze o pomoc. Robilam drozdzowa i wyszla przepyszna, teraz przymierzam sie do krucho-drozdzowej :) Dziekuje i pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-31364882355016262682014-12-18T11:25:21.433+01:002014-12-18T11:25:21.433+01:00Idealne ciasto :) wszystko idzie zgodnie z planem ...Idealne ciasto :) wszystko idzie zgodnie z planem w trakcie pieczenia, a i efekt doskonały :)<br />Robiłam strucle krucho-drożdżową<br />Pozdrawiam, AnitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-19468666448127308102014-12-09T22:57:22.875+01:002014-12-09T22:57:22.875+01:00Szerokość standardowa - 10 lub 11 cm. Nie ma to wi...Szerokość standardowa - 10 lub 11 cm. Nie ma to większego znaczenia dla makowców - ciasto będzie wyrastało, dopasowując się do każdej foremki :) Trzymam kciuki za makowcowy debiut! :) Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-53927699473730365312014-12-09T11:22:26.409+01:002014-12-09T11:22:26.409+01:00Te strucle wyglądają wspaniale :) W tym roku to bę...Te strucle wyglądają wspaniale :) W tym roku to będzie mój debiut, nigdy ich jeszcze nie piekłam. Chciałam zapytać o wymiary keksówek użytych w przepisie ;) Ich długość to 27 cm, a szerokość? ;) Jestem jeszcze zielona jeśli chodzi o pieczenie i gotowanie, stąd takie pytanie :) <br />Świetny blog, pozdrawiam serdecznie :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-85824566036278621472013-12-22T01:16:22.863+01:002013-12-22T01:16:22.863+01:00Mam nadzieję, że debiut struclowy jest udany :) Sk...Mam nadzieję, że debiut struclowy jest udany :) Skórka z wierzchu rumieni się szybko (jeżeli zaczyna spiekać się za mocno, wystarczy wierzch przykryć luźno folią aluminiową), ale w środku ciasto może być jeszcze surowe i dlatego zawsze trzeba sprawdzić, wbijając w środek patyczek. Jak wyjęty będzie suchy, nieoblepiony ciastem - wtedy jest upieczone.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-18222686514458378472013-12-21T22:59:14.683+01:002013-12-21T22:59:14.683+01:00Właśnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu struclę!....Właśnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu struclę!...do tego drożdżową!Minęło 20min,a strucla z wierzchu wygląda na gotowa/jest mocno zrumieniona/.Piekę ją w piekarniku z fubkcją góra i dół...zastanawiam się czy powinnam włączyć termoobieg?<br />Jeśli chodzi o ciasto to wyszło mi dość rzadkie i podsypywałam mąki.<br />Czekam co z tego wyjdzie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-62451306282279562862013-12-21T08:51:42.701+01:002013-12-21T08:51:42.701+01:00Napewno pysznie smakuje tak jak wyglada.Super.
Napewno pysznie smakuje tak jak wyglada.Super.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-89844758625394253732013-12-17T23:24:46.718+01:002013-12-17T23:24:46.718+01:00Tak, zawsze do każdej masy makowej dobrze dodać pi...Tak, zawsze do każdej masy makowej dobrze dodać pianę z białek, żeby była puszysta, nie zbita. Namawiam też do zrobienia własnej masy - świąteczny makowiec na nią zasługuje :) Tą gotową zabija kompletnie sztuczny aromat i przesadna ilość cukru.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-66105832961750633912013-12-16T17:37:59.895+01:002013-12-16T17:37:59.895+01:00Witam serdecznie zrobiłam wczoraj strucle krucho-d...Witam serdecznie zrobiłam wczoraj strucle krucho-drożdżową z jabłkami i cynamonem w ramach przedbiegów do świątecznych makowców.Wyszło przepysznie , co nie było takie oczywiste w moim przypadku, bo nie mam serca do ciast :).Mam pytanie odnośnie makowców, czy wykorzystując gotową masę makową z puszki również należy dodać białka?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-39731400780939196932013-03-31T10:54:49.049+02:002013-03-31T10:54:49.049+02:00Zrobiłam struclę krucho- drożdżową i wyszła super!...Zrobiłam struclę krucho- drożdżową i wyszła super! Proste, szybkie- zajebiste :) Zawsze boję się, czy ciasto drożdżowe mi urośnie, a tutaj bez strachu, wszystko wyszło fajnie. Co chwila zaglądałam przez szybkę do piekarnika, a ono było coraz to wyższe i wyższe. Gorąco polecam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-37720478583372707742013-01-03T23:45:53.125+01:002013-01-03T23:45:53.125+01:00Magda, masę makową można spokojnie zmodyfikować, d...Magda, masę makową można spokojnie zmodyfikować, dodając trochę więcej masła na przykład, jeżeli wychodzi za sucha :)<br />A z ciastem drożdżowym masz rację - w sumie fachowo powinno się dodawać masło na końcu, ale jakoś wygodniej i szybciej mi stopić je w mleku, a na jakość ciasta nie ma większego wpływu, co przetestowałam :) Pozdrawiam! Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-30539806730546825142013-01-03T23:42:44.876+01:002013-01-03T23:42:44.876+01:00Dominiko, tak, wyrabianie powoduje, że ciasto ładn...Dominiko, tak, wyrabianie powoduje, że ciasto ładnie odkleja się stopniowo od rąk, jest gładkie i lśniące. Ale zupełnie nie zaszkodzi, jeżeli podsypie się trochę więcej mąki, bo często właśnie od rodzaju mąki zależy konsystencja ciasta i może ono być raz gęstsze raz rzadsze, dokładnie z tego samego przepisu. Tak czy inaczej, w przypadku ciasta drożdżowego zasada jest taka, że im dłużej i staranniej zagniecione, tym wyjdzie smaczniejsze i bardziej puszyste :) Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-35100249202923660402012-12-30T13:24:06.688+01:002012-12-30T13:24:06.688+01:00A ja upiekłam struclę krucho-drożdżową i była geni...A ja upiekłam struclę krucho-drożdżową i była genialna (mój pierwszy samodzielnie zrobiony makowiec):-) Ciasto super, mak też (choć ciocia sugerowała, że trochę za suchy...). No i co najważniejsze zrolowała sie prawie jak na zdjęciu, pękła tez niemalże identycznie, niezauważalnie pod lukrem ;-)<br /><br />Dzięki za super przepis, polecam wszystkim :-)<br /><br />A jeśli moge o wyrabianiu ciasta drożdżowego to u mnie w domu od zawsze roztopione masło zostawione na koniec wyrabiania (całe mleko było dodawane najpierw) załatwiało sprawę, ciasto idealnie ochodzi wtedy od rąk.<br /><br />MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-38108480685882234852012-12-29T03:53:18.264+01:002012-12-29T03:53:18.264+01:00Cześć,
zeznaje że ten makowiec (robiłam drożdzowy...Cześć, <br />zeznaje że ten makowiec (robiłam drożdzowy) jest najlepszy jaki jadłam. Mój mąż tez tak uważa!!! Mam pytanie co do ciasta drożdżowego - nie jestem specjalistką i ten makowiec jest jedyną drożdżówka jaką robiłam. Czy długie wyrabianie ciasta powoduje że ono sie nie klei do rąk. Bo ja radzę sobie z tym poprzez podsypywanie mąki, ale to jest ekstra 2-3 garści mąki.Efekt i tak jest bardzo dobry, ale czy tak wyglada robienie drożdżowego ciasta? Pozdrawiam<br />DominikaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/06996409113573680936noreply@blogger.com