tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post3427682510954952423..comments2024-03-29T18:35:52.029+01:00Comments on Every Cake You Bake: Tatterowiec ze słonecznikiem i historia pierwszego zakwasu :)Komarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-16085339201639896372012-02-25T21:37:23.830+01:002012-02-25T21:37:23.830+01:00Dziękuje bardzo za odpowiedź! :) Jutro na pewno go...Dziękuje bardzo za odpowiedź! :) Jutro na pewno go upiekę!<br /><br />KasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-18305149904651382322012-02-25T19:53:37.939+01:002012-02-25T19:53:37.939+01:00Kasiu, dobrze trafiłaś! Piekłam dzisiaj chleb z pr...Kasiu, dobrze trafiłaś! Piekłam dzisiaj chleb z proporcją z 200 g zakwasu i to była 1 szklanka :) Czyli 400 g to będą na pewno dwie szklanki :) No a jak zakwas szaleje, to musowo upiec pyszny chlebek! Pozdrawiam i niech ładnie rośnie :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-15781811687542489002012-02-25T17:23:19.628+01:002012-02-25T17:23:19.628+01:00Komarko!
Piekłam ten chleb do tej pory 2 razy i je...Komarko!<br />Piekłam ten chleb do tej pory 2 razy i jestem zachwycona przepisem :) Dzisiaj także zapragnęłam go upiec, jednak pojawił się pewien problem. Niestety waga, która do tej pory działała bez zarzutu, odmówiła dzisiaj współpracy :( Byłabyś w stanie napisać mi ile to jest 400 g zakwasu? O ile z mąką sobie poradzę i jakoś przelicze, tak nie mam pojęcia jak zważyć/zmierzyć zakwas?<br />Dokarmiłam go dzisiaj i szaleje aż miło ;) Próbuje uciec mi ze słoika dlatego muszę upiec chleb wymagający dużej ilości zakwasu. Ten przepis sprawdziłam i bardzo przypadł mi do gustu. Tylko ten problem z wagą... Jesteś w stanie mi pomóc? :)<br /><br />KasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-85847112221431492972010-05-30T16:30:32.692+02:002010-05-30T16:30:32.692+02:00Hodowanie pierwszego zakwasu to zaiste przygoda :)...Hodowanie pierwszego zakwasu to zaiste przygoda :) Wspaniały wpis... I chlebek wyszedł Ci idealny! Rewelacyjny wpis ;)kulinarne fajerwerkihttp://kulinarnefajerwerki.bloog.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-40309492020288392552010-05-28T21:42:52.491+02:002010-05-28T21:42:52.491+02:00Moniko, Zaytoon, ten pierwszy zakwasowiec wyszedł ...Moniko, Zaytoon, ten pierwszy zakwasowiec wyszedł mi pewnie tak dobrze na zachętę - inaczej bym się zraziła na wstępie i znów odłożyła zabawy z zakwasem na potem ;)<br /><br />Bea, to Dziuunia piecze na zakwasie od wieków ;D I tylko ja taka oporna ;) Pozdrawiam!<br /><br />Agatko, Jedyna_Pasjo, dzięki! :)<br /><br />Sylwiasil, cieszę się bardzo, że i Tobie pierwszy chleb zakwasowy wyszedł :) Gratuluję! Taki ciepły jeszcze najlepszy ;)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-61364818761293895482010-05-28T11:16:29.471+02:002010-05-28T11:16:29.471+02:00no i udał się, chlebek wyśmienity, połówkę zjedliś...no i udał się, chlebek wyśmienity, połówkę zjedliśmy jeszcze ciepłą z masełkiem, wyrósł bez drożdży :)sylwiasilhttps://www.blogger.com/profile/02896802895943093606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-5804299723693595242010-05-24T10:40:58.488+02:002010-05-24T10:40:58.488+02:00mój zakwas pięknie żyje, myślę, że za jakieś 2-3 d...mój zakwas pięknie żyje, myślę, że za jakieś 2-3 dni upiekę ten chlebek :)sylwiasilhttps://www.blogger.com/profile/02896802895943093606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-38991531214705090482010-05-23T21:54:56.617+02:002010-05-23T21:54:56.617+02:00Pierwszy raz a taki cudowny chlebek:)Pierwszy raz a taki cudowny chlebek:)jedyna pasjahttp://jedynapasja.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-32211999245403645402010-05-23T10:52:03.557+02:002010-05-23T10:52:03.557+02:00Jak to mówią - pierwsze koty za płoty!
Chleb piękn...Jak to mówią - pierwsze koty za płoty!<br />Chleb pięknej urody. Pierwsza klasa :)<br />Teraz już z górki :)<br /><br />pozdrawiam<br />agataagatahttps://www.blogger.com/profile/02171798376636591959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-83745717457820614942010-05-23T00:14:57.213+02:002010-05-23T00:14:57.213+02:00Komarko, pieeekny! U nas tez regularnie gosci Tatt...Komarko, pieeekny! U nas tez regularnie gosci Tatterowiec :)<br />No i gratulacje! Nie wiem dlaczego, ale bylam pewna, ze Ty juz od dawna masz zakwas i na nim pieczesz ;) Niech zyje skleroza...<br /><br />Pozdrawiam serdezcnie!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-14143726694469411292010-05-22T18:03:12.067+02:002010-05-22T18:03:12.067+02:00Gratuluję! Jak na debiut, to wyszedł Ci naprawdę d...Gratuluję! Jak na debiut, to wyszedł Ci naprawdę doskonale. Moje bochenki, choć piekę już dobre 7 m-cy, nie zawsze wyglądają tak dobrze!<br /><br />I chociaż mój zakwas jest już dość mocno dojrzały, to czasem, zważając na czas, zdarza mi się dodać do niego drożdży. ;)<br /><br />Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-11975470799027113962010-05-22T00:41:35.316+02:002010-05-22T00:41:35.316+02:00Komarko, gratuluję ! Też się uparłam że od razu pi...Komarko, gratuluję ! Też się uparłam że od razu piekę bez drożdży i jest super :)<br />Chleb Ci przepiękny wyszedł, mojemu pierwszemu dużo do takiego ideału brakowało :D <br />Pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje wielkie :):):)Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-44963898757346571072010-05-20T15:52:04.241+02:002010-05-20T15:52:04.241+02:00Olu, rzeczywiście taki chleb własnej roboty rozcho...Olu, rzeczywiście taki chleb własnej roboty rozchodzi się błyskawicznie. Zakwas pszenny jeszcze przede mną, ale na pewno będę eksperymentować :)<br /><br />Aklat, Amarantko, dzięki :) Bardzo jestem dumna, że w ogóle wyszedł i nadawał się do jedzenia ;) Ale emocje i stresik były, oj były :)<br /><br />Lisko, wpadłam - na razie po szyję! :D<br /><br />Eweno, widzę, że tatterowiec rządzi jako debiut w świecie zakwasu :) Ja też nie zamierzam mojego zakwasu porzucać :)<br /><br />Sylwiasil, w takim razie trzymam kciuki i kibicuję!! Już za tydzień powinnaś cieszyć się własnym wypiekiem :)<br /><br />Ivon, dzięki :) Ten już schrupany niestety ;) Ale już w weekend będzie następny :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-19534564833038373792010-05-20T12:37:03.594+02:002010-05-20T12:37:03.594+02:00Mistrzostwo !!!
Az ma się ochotę go schrupać :)Mistrzostwo !!!<br />Az ma się ochotę go schrupać :)Ivonhttps://www.blogger.com/profile/12417602738610388672noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-76624516816824200082010-05-20T10:52:30.763+02:002010-05-20T10:52:30.763+02:00Twój wczorajszy post spowodował, że postanowiłam n...Twój wczorajszy post spowodował, że postanowiłam nastawić swój pierwszy w życiu zakwas, zobaczymy co z niego wyjdzie, pozdrawiamsylwiasilhttps://www.blogger.com/profile/02896802895943093606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-4806007722359569802010-05-19T23:28:11.287+02:002010-05-19T23:28:11.287+02:00Piękny!
A wiesz Komarko, że moim pierwszym chlebem...Piękny!<br />A wiesz Komarko, że moim pierwszym chlebem na zakwasie też był tatterowiec? W sumie podobnie jak Ty, niedawno zaczęłam moją przygodę z zakwasem i raczej się już chyba z nim nie rozstanę:)ewenahttps://www.blogger.com/profile/18405094072402049405noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-62616271898393077322010-05-19T22:02:02.590+02:002010-05-19T22:02:02.590+02:00Pięknie. To wpadłaś po uszy ;)))Pięknie. To wpadłaś po uszy ;)))Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-70550859581921939402010-05-19T19:18:46.958+02:002010-05-19T19:18:46.958+02:00Gratuluję!
I pięknie wygląda Twój pierwszy chlebek...Gratuluję!<br />I pięknie wygląda Twój pierwszy chlebek na zakwasie, czoła chylę. <br /><br />Pamiętam te emocje przy hodowaniu zakwasu... rośnie, nie rośnie, bąbelkuje, nie bąbelkuje, to taki zapach czy ma być inny? ach, wspomnień czar ;)amarantkahttps://www.blogger.com/profile/01362049168508869911noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-30242094923437501832010-05-19T16:53:28.491+02:002010-05-19T16:53:28.491+02:00Gratulacje! caly czas pamietam te emocje przy hodo...Gratulacje! caly czas pamietam te emocje przy hodowli zakwasu i wypieku pierwszego chleba wiec doskonale cie rozumiem :) chleb pierwszorzedny Ci wyszedl :)aklathttps://www.blogger.com/profile/01958309218380883197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-45946409746738186392010-05-19T16:19:46.790+02:002010-05-19T16:19:46.790+02:00Ja pierwszy swój chleb piekłam na zakwasie pszenny...Ja pierwszy swój chleb piekłam na zakwasie pszennym, a na takim czerstwieje już po dwóch dniach i bałam się tego strasznie. Całe szczęście, nie zdążył sczerstwieć, bo rozszedł się po domownikach jeszcze ciepły. Twój razowiec natomiast wygląda tak, że nie wiem czy sama zdążyłabym się nim z kimś podzielić - nic tylko zajadać! Pozdrawiam! :]Olahttps://www.blogger.com/profile/03877176145865299186noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-53921884956232530982010-05-19T16:00:44.541+02:002010-05-19T16:00:44.541+02:00Kamilciu, z tym dzieckiem to święta prawda - nie d...Kamilciu, z tym dzieckiem to święta prawda - nie da się przejść obok zakwasu, żeby do niego nie zajrzeć ;D A nowa droga mam nadzieję będzie piękna i pełna rumianych i pachnących bochenków ;))<br /><br />Paulo, ja też nie poprzestałam ;)<br /><br />Ptasiu, Margot - moc jest ze mną (szczególnie, że pisałam tego posta wczoraj, równocześnie oglądając Gwiezdne Wojny :D Ach jaki ten Anakin vel Darth sprzed sapiącej maski przystojny... ;D)! Teraz już żaden chleb mi nie straszny :D<br /><br />Magdo, Mafilko, dzięki! :)<br /><br />Scholastyko, dzięki za polecenie - koniecznie będę musiała upiec tego Borodinskyego, bo słyszałam już o nim dużo dobrego :) A widzę, że wszyscy mamy podobne doświadczenia z zakwasem :) Pozdrawiam!<br /><br />Dziuunia - lepiej późno niż wcale :DKomarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-88706327471544321332010-05-19T15:45:17.927+02:002010-05-19T15:45:17.927+02:00Alicjo, dzięki! Mam nadzieję, że Cię do zakwasu pr...Alicjo, dzięki! Mam nadzieję, że Cię do zakwasu przekonałam - naprawdę nie taki diabeł straszny... ;)<br /><br />Cudawianki, jestem w 200% przekonana, że jakbyś spróbowała, to na pewno być chleby pierwszej klasy produkowała :D Ale rozumiem - to samo musi przyjść, bez pośpiechu ;) Pozdrawiam i czekam na Twój pierwszy wpis o chlebie i zakwasie :)<br /><br />Olu, faktycznie był bardzo smaczny. Teraz już też będę go piekła często :)<br /><br />Misiu, oj tak - emocje, ale i satysfakcja szalona! :) Pozdrawiam!<br /><br />Wiolusiu, z tą motywacją to najgorsza sprawa, wiem coś o tym ;) Ale mam nadzieję, że Cię mój zakwas i chleb przekonał trochę bardziej :)<br /><br />Magoldie, dzięki :) Na razie nieśmiało, ale do klubu dołączam na stałe :)<br /><br />Majanko, dzięki! Już nie mogę doczekać się następnych :)<br /><br />Cooking Marta, to prawda, bardzo mobilizuje! :) Szczególnie, że upieczenie takiego chleba okazało się o wiele łatwiejsze niż przypuszczałam :)<br /><br />Lo, oj fajnie fajnie :) A z tą piekarnią to jeszcze daleeeeeko :) Ale będę doskonalić warsztat ;)<br /><br />Olu, już mnie wciągnęło ;) A w tym tatterowcu rzeczywiście musi coś być, bo wszyscy polecali mi go na dobry początek :)<br /><br />Gospodarna Narzeczono, dziękuję ślicznie za zaproszenie :) Poćwiczę sobie jeszcze troszkę w domowym zaciszu, a jak już nabiorę pewności, na pewno do WP się zgłoszę :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-20727264716151676742010-05-19T13:14:16.059+02:002010-05-19T13:14:16.059+02:00No w końcu ;)))
Jak już pisałam, wyszedł naprawdę...No w końcu ;))) <br />Jak już pisałam, wyszedł naprawdę świetnie, oby tak dalej :)))Dziuuniahttps://www.blogger.com/profile/07773306159232498809noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-72487672187542842172010-05-19T12:11:51.313+02:002010-05-19T12:11:51.313+02:00Gratulacje :-) to teraz koniecznie spróbuj chlebka...Gratulacje :-) to teraz koniecznie spróbuj chlebka również z przepisu mistrzyni Tatter http://piekarniatatter.blogspot.com/2009/10/borodinsky.html jest pyszny, pachnący i całkowicie żytni.Upiekłaś jeden z moich ulubionych chlebków, który jest dla mnie podstawą do eksperymentów (różne mąki ziarenka itp). Tak jak Ty długo obawiałam się zakwasu i przeczytałam setki informacji na ten temat i wydawało mi się to okropnie skomplikowane, aż ... aż od grudnia 2009, teraz jestem dumną posiadaczką własnego zakwasu który wczoraj ;-( zepsułam(!) i zabawa od nowa(na szczęście zaczątek śpi w lodówce). Zepsuć go też łatwo - myślę,że zbyt ciepła woda ... cóż muszę teraz poczekać ze 2 dni na Borodinsky-ego ;-) pozdrawiam serdecznieScholastykahttps://www.blogger.com/profile/15862450059529949262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-27139941204338846482010-05-19T11:16:59.126+02:002010-05-19T11:16:59.126+02:00Komarko, witaj w klubie zakwasowych zakwasowców ;)...Komarko, witaj w klubie zakwasowych zakwasowców ;)<br />Przepiękny tatterowiec Ci się upiekł :)Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.com