tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post2393147533608381545..comments2024-03-17T20:10:49.637+01:00Comments on Every Cake You Bake: Sycylijska caponataKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-691384466428429702010-11-21T12:58:12.363+01:002010-11-21T12:58:12.363+01:00Mniam :)
Niestety nie miałam bakłażana, ale z powo...Mniam :)<br />Niestety nie miałam bakłażana, ale z powodzeniem zastąpiłam go cukinią. Danie przepyszne, uzależniające smakiem i aromatem.magdanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-23904691071419242712010-10-23T22:35:20.187+02:002010-10-23T22:35:20.187+02:00Kasiaichi, myślę, że spokojnie można caponatę zapa...Kasiaichi, myślę, że spokojnie można caponatę zapakować do słoika i zapasteryzować,tak jak leczo :) Dobry pomysł masz - niedługo bakłażany się skończą i trzeba będzie czekać na caponatę aż do następnego lata. Też chyba zrobię sobie na zapas :) Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-70075051807153529292010-10-23T13:02:39.846+02:002010-10-23T13:02:39.846+02:00Komarko, robiłam Twoją caponatę już kilka razy i s...Komarko, robiłam Twoją caponatę już kilka razy i stwierdzam, że przepis jest boski. Kupiłam dziś siateczkę ostatnich porządnych pomidorów i zaczęłam się zastanawiać czy nie dałoby się caponaty zapasteryzować w słoiczkach i cieszyć się nią w zimie? Co Ty na to?Unknownhttps://www.blogger.com/profile/02326696531571080250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-58021168861107883262010-08-10T00:11:06.123+02:002010-08-10T00:11:06.123+02:00To cieszę się, że smakowało :) Oj, rzeczywiście ol...To cieszę się, że smakowało :) Oj, rzeczywiście oliwki gdzieś się zapodziały - wędrują do caponaty razem z kaparami. Już poprawiam :) Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-82752844536986310542010-08-09T20:10:26.035+02:002010-08-09T20:10:26.035+02:00Ja baklazana nie ubie ale skusilam sie na ten prze...Ja baklazana nie ubie ale skusilam sie na ten przepis i mi smakowalo!<br />Zamaist winegretu dalam sok z cytryny. Aha, a co z tymi oliwkami, czy mi sie wydaje ze sa w skladnikach a nie ma w przepisie???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-12524459694405774942010-08-08T23:07:23.212+02:002010-08-08T23:07:23.212+02:00Nie, bakłażana nie trzeba obierać ze skórki. Skórk...Nie, bakłażana nie trzeba obierać ze skórki. Skórka jest bardzo delikatna i wcale nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-64324562000437830802010-08-08T21:46:42.448+02:002010-08-08T21:46:42.448+02:00A ja mam takie pytanko: Czy te bakłażany się obier...A ja mam takie pytanko: Czy te bakłażany się obiera ze skórki do tego dania??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-85034299576790863482010-08-05T15:40:46.281+02:002010-08-05T15:40:46.281+02:00O tak, to coś, co tygrysy, tj. Ptasie, lubią najba...O tak, to coś, co tygrysy, tj. Ptasie, lubią najbardziej. Bakłażany mogę w ilościach hurtowych jak najbardziej, a... caponaty sensu stricte jeszcze nie jadłam, choć często robię dania podobne.ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-64585521508085812122010-08-05T11:04:23.408+02:002010-08-05T11:04:23.408+02:00Bakłażan to moje absolutnie ulubione warzywo. Chęt...Bakłażan to moje absolutnie ulubione warzywo. Chętnie wypróbuję, wygląda przepysznie!ozziehttps://www.blogger.com/profile/01542988642819427886noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-68109681174458489362010-08-03T15:40:11.935+02:002010-08-03T15:40:11.935+02:00Anthony, przyznaję, że oryginalnej caponaty jeszcz...Anthony, przyznaję, że oryginalnej caponaty jeszcze nie miałam okazji spróbować (podróż na Sycylię wciąż jeszcze przede mną ;)) Ale przy okazji jej robienia poczytałam trochę i znalazłam masę najróżniejszych wersji. Jedni opisują ją jako "duszone warzywa w sosie słodko-kwaśnym", inny uznają to za bzdurę i właściwie to sama nie wiem, który z przepisów jest tą najbardziej oryginalną sycylijską caponatą :) We wszystkich znalezionych przepisach na pewno powtarzały się 3 składniki - bakłażany, kapary i ocet. A ja tym razem zaufałam włoskim doświadczeniom Jamiego :)<br /><br />Dorotko, ja też za każdym razem upewniam się, że kuchnia włoska/sycylijsa i w ogóle śródziemnomorska, to jest to :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-65118772449943856972010-08-03T11:01:43.961+02:002010-08-03T11:01:43.961+02:00Mmmmm uwielbiam!Mmmmm uwielbiam!marta jadczakhttps://www.blogger.com/profile/11717720155785678315noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-62057306323650245182010-08-02T13:15:14.437+02:002010-08-02T13:15:14.437+02:00Też uwielbiam caponatę! Wydaje mi się, że moją rob...Też uwielbiam caponatę! Wydaje mi się, że moją robiłam kiedyś bez kaparów. Ale to było dawno temu, jeszcze przed założeniem bloga. Kuchnia sycylijska to zdecydowanie moje klimaty :D.Dorota Bulbiakhttp://pozytywnakuchnia.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-22392319590625543272010-08-02T13:06:16.789+02:002010-08-02T13:06:16.789+02:00Danie jest bardzo apetyczne. Nie jest to jednak ca...Danie jest bardzo apetyczne. Nie jest to jednak caponata :-)<br />Podstawowa charakterystyka caponaty jest smak agro-dolce , czyli polaczenie cukru i octu.anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-48409446233550398922010-08-01T23:00:12.072+02:002010-08-01T23:00:12.072+02:00Myniolinko, spróbuj :) Bakłażan tak samo dobrze wy...Myniolinko, spróbuj :) Bakłażan tak samo dobrze wygląda, jak i smakuje, serio! :)<br /><br />Bea, dzięki :) W takim razie możemy już założyć mały fan club bakłażana ;D<br /><br />Małgo, bo dokładnie tak to jest, że nie można się oderwać od tej miski caponaty :)<br /><br />Dragonfly, może chcesz dołączyć do fan clubu? ;))<br /><br />Paulo, jak będziesz miała bakłażana pod ręką, to wypróbuj koniecznie :)<br /><br />Asiejko, nic straconego - sezon bakłażanowy w pełni :)<br /><br />Retrose, w Tobie też widzę honorową członkinię fan clubu ;))<br /><br />Olu, nawet nie wiedziałam, że to takie popularne restauracyjne danie! :)<br /><br />Noblevo, dziękuję. Jestem pewna, że caponata by Ci smakowała :)<br /><br />Bez sosiku, ale jej samodzielne przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinkę. I do tego na pewno będzie smakowała lepiej niż w restauracji ;)<br /><br />Marto, mam nadzieję, że smakowało i że zostało jeszcze coś dla gości na drugi dzień ;D<br /><br />Asiu, ja też bardzo lubię Jamiego. A "Włoska wyprawa" nastraja szczególnie wakacyjnie :)<br /><br />Arven, polecam z całego serca :)<br /><br />Zaytoon, a czy rodzina lubi grzyby? :D Bo ten bakłażan w caponacie wygląda trochę jak smażone leśne grzybki - może rodzinka dałaby się nabrać i zasmakowałoby jej? :))<br /><br />Zwegowani, Jswm, proszę bardzo :) Cieszę się że smakowało :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-56610897861444757492010-08-01T19:39:02.144+02:002010-08-01T19:39:02.144+02:00mniam, zrobiłam wczoraj na dzisiejszą przystawkę :...mniam, zrobiłam wczoraj na dzisiejszą przystawkę :)<br />dzięki za przepis, bardzo nam smakowało!Jswmhttps://www.blogger.com/profile/14167258433232033619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-1972671080908445302010-08-01T15:28:46.639+02:002010-08-01T15:28:46.639+02:00gorąco, przyjemnie, leniwie :) słońce tak grzeje, ...gorąco, przyjemnie, leniwie :) słońce tak grzeje, że tylko takiego dania brakowało nam, by poczuć pełnię sycylijskiej aury :) dzięki!Zwegowani.plhttps://www.blogger.com/profile/14824765794949120983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-29488673046476785022010-08-01T00:04:12.733+02:002010-08-01T00:04:12.733+02:00Moja pierwsza przygoda z bakłażanem nie była zbyt ...Moja pierwsza przygoda z bakłażanem nie była zbyt zachęcająca. Poza tym - moja Rodzina w kwestii jedzenia jest potwornie nudna. Ogromnie żałuję tego wszystkiego. A taka caponata to przecież same dobroci!<br /><br />Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-20067686153016319462010-07-31T23:12:21.393+02:002010-07-31T23:12:21.393+02:00Oo, dzięki. To chyba jednak ruszę na spotkanie z b...Oo, dzięki. To chyba jednak ruszę na spotkanie z bakłażanem, zwłaszcza że ma taki gustowny kolor :>Arvénhttps://www.blogger.com/profile/11849785369507033630noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-80372185386150939482010-07-31T22:54:07.138+02:002010-07-31T22:54:07.138+02:00Cudowne kolory i taki letni klimat...mm:) uwielbia...Cudowne kolory i taki letni klimat...mm:) uwielbiam przepisy Jamiego. A ten na pewno wypróbuję w niedalekiej przyszłości;)Asiahttps://www.blogger.com/profile/09889233889558667834noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-76273964132993246172010-07-31T20:29:03.598+02:002010-07-31T20:29:03.598+02:00nie moglam sie doczekac i robie juz dzisiaj....wla...nie moglam sie doczekac i robie juz dzisiaj....wlasnie smaze baklazany:)martahttps://www.blogger.com/profile/07657753799741873571noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-89914860582444318512010-07-31T15:57:28.712+02:002010-07-31T15:57:28.712+02:00swietny przepis - jutro mam gosci wiec bede miala ...swietny przepis - jutro mam gosci wiec bede miala czym ich zaskoczyc:) dzieki za inspiracje :)martahttps://www.blogger.com/profile/07657753799741873571noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-26393177516502094952010-07-31T13:07:10.790+02:002010-07-31T13:07:10.790+02:00Mam ochotę na taką "sycylijską caponate"...Mam ochotę na taką "sycylijską caponate", szkoda tylko, że nie moge dostać jej w żądnej z restauracji...musi być pychaBez sosikuhttps://www.blogger.com/profile/07986938015348717628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-89130863914921749642010-07-31T11:35:25.988+02:002010-07-31T11:35:25.988+02:00Jak czytam takie opisy i oglądam takie zdjęcia to ...Jak czytam takie opisy i oglądam takie zdjęcia to od razu żałuję, że nie przepadam za bakłażanami, a może w takiej formie by mi smakowały? No cóż trzeba zrobić, żeby się przekonać. Miłego weekendu :)Ewahttps://www.blogger.com/profile/13984523945331433531noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-87507362725624868422010-07-31T10:44:27.155+02:002010-07-31T10:44:27.155+02:00wspaniala caponata Komarko! bardzo ja lubie. W res...wspaniala caponata Komarko! bardzo ja lubie. W restauracji, w ktorej obecnie pracuje jest nieslychanie popularne! :-)Olahttps://www.blogger.com/profile/10458941383269418750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-70379375632908070262010-07-31T10:43:47.064+02:002010-07-31T10:43:47.064+02:00wspaniala caponata Komarko! bardzo ja lubie. W res...wspaniala caponata Komarko! bardzo ja lubie. W restauracji, w ktorej obecnie pracuje jest nieslychanie popularne! :-)Olahttps://www.blogger.com/profile/10458941383269418750noreply@blogger.com