tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post1443739972327151493..comments2024-03-26T16:06:44.463+01:00Comments on Every Cake You Bake: Gofry z kwiatami i syropem z czarnego bzuKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-44493438230026728502013-06-18T14:37:20.111+02:002013-06-18T14:37:20.111+02:00syrop w tamtym roku wyszedł kapitalny, jeszcze go ...syrop w tamtym roku wyszedł kapitalny, jeszcze go trochę zostało ale jutro nastawiam świeży a dziś delektuję się smażonymi baldachami w cieście są cudownie przepyszne :) oczywiście polane syropem :)ula-85noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-61668952349498056412013-06-09T22:45:45.424+02:002013-06-09T22:45:45.424+02:00dzięki! Myślę sobie, czy zamiast cukru możnaby dać...dzięki! Myślę sobie, czy zamiast cukru możnaby dać miodu, i ile, kiedy itp... pozdrawiam! KasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-80741034032085962142012-06-03T23:53:08.561+02:002012-06-03T23:53:08.561+02:00Ula, ta wersja z imbirem to już taka rozszerzona, ...Ula, ta wersja z imbirem to już taka rozszerzona, ale Twój przepis jest jak najbardziej OK. Też część syropu robię co roku na kwasku cytrynowym i bardzo lubię potem rozcieńczony z gazowaną wodą mineralną - wychodzi fantastyczna "bzowa" lemoniadka :) Trochę inaczej smakuje od tej na soku cytrynowym i imbirze. A czy woda gorąca czy zimna, raczej nie ma znaczenia - cukier rozpuścić się po jakimś czasie i w zimnej. U mnie bez dopiero nieśmiało zaczyna rozkwitać, więc i przede mną cała syropowa produkcja jeszcze :)<br />Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-84646915762500005122012-06-02T14:57:57.033+02:002012-06-02T14:57:57.033+02:00hm właśnie dostałam przepis na syrop od taty, skła...hm właśnie dostałam przepis na syrop od taty, składniki takie same tylko bez imbiru tylko robi się inaczej, w tym wcale się tego nie pasteryzuje, chłodną wodą przegotowaną z kwaskiem cytrynowym zalewa się kwiaty i odstawia na 2 dni a potem miesza się z kg cukru powoli wsypując i mieszając, wcale się tego nie podgrzewa, co wydaje mi się dziwne, bo przecież cukier się chyba nie rozpuści? i do buteleczek czy słoiczków i do piwnicy, i to podobno ta duża ilość cukru trzyma syrop i się nie psuje, myślisz Komarko że to wyjdzie? To jest przepis z bardzo starej babcinej książki według starych receptur.ula-85noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-78860617298896457252012-06-02T10:06:50.017+02:002012-06-02T10:06:50.017+02:00pamiętam taki z dzieciństwa, u nas mistrzem ob bzo...pamiętam taki z dzieciństwa, u nas mistrzem ob bzowych przetworów zawsze był Tata:) :) uwielbiam taki syrop ale od lat nie piłam, czas to zmienić :):) a kwiatów bzu mam teraz pod dostatkiem:):):):) czas się wziąć do roboty:)ula-85noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-85838802810918959422010-09-14T23:59:08.796+02:002010-09-14T23:59:08.796+02:00Syrop z bzu, już przelany do butelek, najlepiej wł...Syrop z bzu, już przelany do butelek, najlepiej włożyć do dużego garnka (tak żeby butelki zmieściły się w nim w całości), wyłożonego ściereczką, nalać wody, do mniej więcej połowy wysokości butelek (albo słoików) i od zagotowania wody, gotować (z przykrywką) dosłownie 5-7 minut. <br />Pozdrawiam :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-39804861521701102432010-09-14T21:14:13.440+02:002010-09-14T21:14:13.440+02:00Kurcze, trochę jestem zażenowana tym pytaniem, bo ...Kurcze, trochę jestem zażenowana tym pytaniem, bo pewnie wszyscy wiedza o co chodzi, ale mam pytanko - jak spasteryzować na koniec syropik?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-81665431304430132482010-08-12T22:53:14.403+02:002010-08-12T22:53:14.403+02:00A dziekuje, dawnooo temu o nich slyszalam, wyglada...A dziekuje, dawnooo temu o nich slyszalam, wygladaja jak deren o kolorze jagod :-)<br /><br />Usciski Komarko!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-50415841860941394662010-08-12T22:48:20.028+02:002010-08-12T22:48:20.028+02:00Basiu, to jagody kamczackie :) Pozdrawiam!Basiu, to jagody kamczackie :) Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-88341219489798314482010-08-12T21:24:45.575+02:002010-08-12T21:24:45.575+02:00Jeszcze chcialam zapytac jakiez to owocki sa na zd...Jeszcze chcialam zapytac jakiez to owocki sa na zdjeciach, moze nieuwznie czytam? :-)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-6756719963882933892010-08-12T21:23:31.790+02:002010-08-12T21:23:31.790+02:00O tak Komarko, gory = wakacje :-) A ze gorfy i Ope...O tak Komarko, gory = wakacje :-) A ze gorfy i Open'er ida w parze to nie wiedzialam :)<br />che sie zbierac kwiaty bzu, w przyszlym roku niestety...<br /><br />Pozdrawiam Cie Komarko!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-904549907735796682010-07-27T22:21:02.896+02:002010-07-27T22:21:02.896+02:00A mnie z wakacjami nad morzem, bardziej niż gofry,...A mnie z wakacjami nad morzem, bardziej niż gofry, kojarzą się małe serowe pączuszki, sprzedawane ze stoiska na kółkach :D Przypominam sobie, że czasem strasznie śmierdziały olejem, ale i tak smakowały wybornie (to pewnie zasługa wyjątkowego, morskiego powietrza ;))Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-47260661103212122732010-07-25T14:33:03.002+02:002010-07-25T14:33:03.002+02:00Gofry kojarzą mi się z wakacyjnym odpoczynkiem. Wc...Gofry kojarzą mi się z wakacyjnym odpoczynkiem. Wczasami. Budą. Długą kolejką. Sezonowymi owocami. Tłustą bitą śmietaną. Klejącą brodą.<br />:)<br /><br />Twoje gofry to całkiem inna kategoria. Wyższa klasa.<br />:)<br />I ten syrop z czarnego bzu... bajka :)peggykombinerahttps://www.blogger.com/profile/08262337734676642372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-58699626217120127742010-07-22T16:32:43.481+02:002010-07-22T16:32:43.481+02:00Gofry to cos co na zawsze bedzie mi sie kojarzyc z...Gofry to cos co na zawsze bedzie mi sie kojarzyc z wakacjami nad Baltykiem. :) Sliczne zdjecia i fajny pomysl z polaczeniem tych kwiatow z goframi. :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-67591352402838967672010-07-21T18:26:05.197+02:002010-07-21T18:26:05.197+02:00Cudne te kwiatki, gofry, syrop, zdjęcia..
i tak by...Cudne te kwiatki, gofry, syrop, zdjęcia..<br />i tak bym mogła do upadłego:)<br />tymczasem (żeby nie przynudzać) pozachwycam się sama w swoim towarzystwie i przypomnę sobie Moje kwiaty bzu w cieście naleśnikowym.<br />PozdrawiamWaniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-179150314984955342010-07-21T09:57:10.543+02:002010-07-21T09:57:10.543+02:00mam nowe zadanie na dzisiaj - odkopać starą gofrow...mam nowe zadanie na dzisiaj - odkopać starą gofrownicę :)Unknownhttps://www.blogger.com/profile/08103548721673688320noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-3724243414741287292010-07-21T00:02:26.962+02:002010-07-21T00:02:26.962+02:00Arven, bardzo fajny prezent, taka buteleczka syrop...Arven, bardzo fajny prezent, taka buteleczka syropu :)<br /><br />Zaytoon, to może naleśniki albo placuszki z kwiatkami? :)<br /><br />My_sElf, fajnie, że o takiej cukierni chociaż pomarzyć można... :)<br /><br />Cookie_monster, spróbuj koniecznie takiego syropu, jak tylko będziesz miała okazję :)<br /><br />Margot, Twoja to częściowa zasługa ;) Dzięki!<br /><br />Anonimie, dzięki za wyjaśnienie! W końcu pozbędę się odwiecznej wątpliwości ;D<br /><br />Bea, tak sobie pomyślałam, żeby wzmocnić leczniczą moc syropu i wtedy właśnie padło na imbir :) Pozdrawiam!<br /><br />Retrose, faktycznie zapomniałam o tych metrowych zapiekankach :D Wielką cieszyły się popularnością ;)<br /><br />Belgio od kuchni, w takim razie powinno być "gofra"?? :D Ech, chyba jednak znowu wiem, że nic nie wiem ;D<br /><br />Paulo, są wspaniałe :) Polecam :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-28451766906897347052010-07-20T23:53:25.393+02:002010-07-20T23:53:25.393+02:00Anno-Mario, sama całkiem niedawno odkryłam, jakim ...Anno-Mario, sama całkiem niedawno odkryłam, jakim jest świetnym dodatkiem do gofrów, naleśników, placków itp. Amerykanie mają syrop klonowy, a my swój bzowy :) Pozdrawiam.<br /><br />Majanko, zapraszam, ale gdzie mi tam do nauczania ;)<br /><br />Lisko, widziałam Cię w Twoim Stylu! Pięknie wyglądasz :)<br /><br />Pincake, mnie też marzy się przynajmniej jedna taka cukiernia z dodatkami w postaci kwiatów i ziół :) Ciekawa jestem czy i jakim cieszyłaby się powodzeniem :)<br /><br />Ciastello, syrop, z dodatkiem imbiru lub bez polecam bardzo. Najlepiej narobić go od razu w konkretnych ilościach, bo szybko znika ;)<br /><br />Kabamaigo, to szkoda, że trochę się spóźniłam. Ciekawa jestem, czy te będą Ci smakować. Są mięciutkie i bardzo delikatne.<br /><br />Zuza, Asiejko, w gofrach czuć kwiatki :) A w połączeniu z syropem, całość jest bardzo bzowa :)<br /><br />Anonimie, pewnie że mam! :) Ale na sok z owoców trzeba poczekać do wczesnej jesieni. A bez na surowo rzeczywiście nie służy ;)<br /><br />Marto, dziękuję :) Bardzo mi miło :)<br /><br />Przypraw mnie, trzeba dodać, że taka bzowa herbatka stawia na nogi nawet w ciężkich przeziębieniach :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-60288286003834764762010-07-20T20:17:15.085+02:002010-07-20T20:17:15.085+02:00wspaniale muszą smakować gofry w takim połączeniu!...wspaniale muszą smakować gofry w takim połączeniu!Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-31142476311152070782010-07-19T09:16:29.504+02:002010-07-19T09:16:29.504+02:00Rzeczywiscie, gofr pochodzi od francuskiego 'g...Rzeczywiscie, gofr pochodzi od francuskiego 'gaufre', więc nie ma się co zastanawiać: na pewno jest to GOFR, a nie GOFER ;) - nie bylabym tego tak do konca taka pewna, bo przeciez U N E gaufre ! Gaufre jakby nie patrzec jest rodzaju zenskiego. <br />Odkad mieszkam w Belgii innych gofrow niz na drozdzach nie uznaje, ale musze przyznac, ze twoje wygladaja bardzo smakowicie, szczegolnie w tym pomyslowym polaczeniu. Pozdrowienia z krainy gofrow ;)belgia od kuchnihttp://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/04/brukselskie-gofry.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-84294935609094550342010-07-19T08:57:25.029+02:002010-07-19T08:57:25.029+02:00Piękne zdjęcia i cudowny pomysł!Ja na Openerze zaj...Piękne zdjęcia i cudowny pomysł!Ja na Openerze zajadałam się niestety kebabami i zapiekankami, ale gofry z wiśniami zdążyłam też skonsumować;-)Retrosehttps://www.blogger.com/profile/14948886616236453423noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-24343197027923273682010-07-18T22:03:40.157+02:002010-07-18T22:03:40.157+02:00ale mnie zadziwiłaś...oczywiście pozytywnie:)
pozd...ale mnie zadziwiłaś...oczywiście pozytywnie:)<br />pozdrawiamBeatahttps://www.blogger.com/profile/10186900369436612199noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-34169762768579484022010-07-18T12:01:06.105+02:002010-07-18T12:01:06.105+02:00wyborne! ostatnio zapach gofrów na plaży tak kusił...wyborne! ostatnio zapach gofrów na plaży tak kusił że też wyjęłam gofrownicę :)myniolinkahttps://www.blogger.com/profile/05302351562882879683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-50520464269789803952010-07-18T00:28:42.831+02:002010-07-18T00:28:42.831+02:00Mhmm... syrop z imbirem tez musi byc pyszny! A do ...Mhmm... syrop z imbirem tez musi byc pyszny! A do jagod kwiaty bzu rzeczywiscie swietnie pasuja (jadlam jakis czas temu tarteletki, pyyycha! :) )<br /><br />Pozdrawiam serdecznie Komarko!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-51367291090861763042010-07-18T00:27:34.194+02:002010-07-18T00:27:34.194+02:00Komarko,
Gofr pochodzi od francuskiego 'gaufr...Komarko,<br /><br />Gofr pochodzi od francuskiego 'gaufre', więc nie ma się co zastanawiać: na pewno jest to GOFR, a nie GOFER ;)<br /><br />Smacznego!Anonymousnoreply@blogger.com