tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post8947619981027786922..comments2024-03-17T20:10:49.637+01:00Comments on Every Cake You Bake: PleśniakKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger51125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-37744671674430274542021-12-22T20:34:39.445+01:002021-12-22T20:34:39.445+01:00Jakiej wielkości blachy używacie?Jakiej wielkości blachy używacie?Dorciahttps://www.blogger.com/profile/14762137447612253944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-81006700810371088282019-06-14T11:41:14.356+02:002019-06-14T11:41:14.356+02:00Ile powinno być świeżych owoców?Ile powinno być świeżych owoców?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-62520374008949933202018-10-24T15:27:48.157+02:002018-10-24T15:27:48.157+02:00To cieszę się, że wyszło mimo małych problemów :) ...To cieszę się, że wyszło mimo małych problemów :) Tak, używam najczęściej zwykłej pszennej tortowej, ale na krupczatce albo pół na pół zwykłej i krupczatce też wychodzi doskonałe :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-49795435618272278202018-10-24T08:21:41.976+02:002018-10-24T08:21:41.976+02:00Dziękuję. Ciasto wyszło piękne, piana jest wyższa ...Dziękuję. Ciasto wyszło piękne, piana jest wyższa niż ciasto :) W smaku... miód!!!<br />Dopytam jeszcze o mąkę, czy pszenna jest OK?<br />Pozdrawiam :)Gąsiorekhttps://www.blogger.com/profile/16057917571906171150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-76346943392714411352018-10-23T23:39:35.585+02:002018-10-23T23:39:35.585+02:00Tak, używam standardowej szklanki 250 ml. W takiej...Tak, używam standardowej szklanki 250 ml. W takiej proporcji zwykle ciasto zagniata się bez problemu, ale czasem też zdarza mi się, że dodam szklankę "z górką" albo inny rodzaj mąki i ciasto jest dosyć suche. Wtedy dodaję 2-3 łyżki zimnej wody, ale równie dobrze można dodać łyżkę śmietany albo dodatkową łyżkę masła. Ta konsystencja kruszonki ciastu nie zaszkodzi ani trochę, ale dopiszę do przepisu wodę, żeby nie było problemu :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-35625045740034179502018-10-23T20:17:59.163+02:002018-10-23T20:17:59.163+02:00Pani Agnieszko, pięknie proszę o doprecyzowanie: c...Pani Agnieszko, pięknie proszę o doprecyzowanie: czy szklanka w tym przepisie ma pojemność 250 ml? Taką właśnie odmierzałam mąkę i za Chiny Ludowe nie dało się zagnieść ciasta. Wyszła piękna kruszonka, której dlugie zagniatanie nie zamieniło na ciasto do ścierania. Musiałam się poratować śmietaną, bo inaczej gniotłabym ciasto do jutra...Gąsiorekhttps://www.blogger.com/profile/16057917571906171150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-7047407260350154062017-08-16T11:07:22.105+02:002017-08-16T11:07:22.105+02:00a u mnie pleśniak zawsze z agrestem z kompotu któr...a u mnie pleśniak zawsze z agrestem z kompotu który specjalnie robiony jest pod to ciasto. Duuużo agrestu do słoika, woda i cukier. Potem otwierany tylko na to ciasto :) pychotka!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-37748892464126004982015-05-12T12:25:57.102+02:002015-05-12T12:25:57.102+02:00Chodzi o drobny cukier kryształ. Jest łatwiejszy d...Chodzi o drobny cukier kryształ. Jest łatwiejszy do ucierania od grubego kryształu.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-16573342327554190212015-05-11T16:26:05.195+02:002015-05-11T16:26:05.195+02:00Dzień dobry, czy miałki cukier to inaczej cukier p...Dzień dobry, czy miałki cukier to inaczej cukier puder?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-30041749357601669302014-04-26T14:50:07.747+02:002014-04-26T14:50:07.747+02:00Komarko, a ja odwrotnie tę pianę traktuję :) Najpi...Komarko, a ja odwrotnie tę pianę traktuję :) Najpierw około 170 stopni - termoobieg, później 150 bez termo. I wychodzi świetna :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-45266340254399421172014-02-17T09:07:30.519+01:002014-02-17T09:07:30.519+01:00Pleśniaka robię prawie na okrągło. W domu i w prac...Pleśniaka robię prawie na okrągło. W domu i w pracy wszyscy się nim zajadają. Każdy chce przepis :D Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09623608672547907722noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-76214479443816477132013-11-02T23:53:45.461+01:002013-11-02T23:53:45.461+01:00Cieszę się, że się udało :) To jeden z ciastowych ...Cieszę się, że się udało :) To jeden z ciastowych przebojów nie do pobicia przez żadne nowości. Dzisiaj też piekłam pleśniaka w jesiennej wersji szarlotkowej, czyli zamiast dżemu - jabłka z cynamonem - uwielbiam :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-36531564701997606432013-11-02T11:39:10.053+01:002013-11-02T11:39:10.053+01:00Ciasto wyszło wspaniałe! Bardzo przydały się rady ...Ciasto wyszło wspaniałe! Bardzo przydały się rady na temat temperatury pieczenia, termoobiegu i łyżki mąki ziemniaczanej, bo piana była idealna! ;-) Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis na ciasto mojego dzieciństwa...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-55523970608501522902013-10-26T23:21:32.906+02:002013-10-26T23:21:32.906+02:00A jednak wyjełam z pieca ładnie pachnie kolor złot...A jednak wyjełam z pieca ładnie pachnie kolor złotawy ciasto wydaje sie upieczone rano bede kosztowac :) Dziekuje :) Pozdrowienia z Chorzowa :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-87440539087597345912013-10-26T22:52:13.528+02:002013-10-26T22:52:13.528+02:00:D własnie robie Plesniaka z Pani przepisu zrobila...:D własnie robie Plesniaka z Pani przepisu zrobilam beze z mniejszej ilosci białek z 3 bo nie lubie jak jest jej zadużo hmm za 20min bede wyjowac albo zostawie do rana w piekarniku ?! - Rano przekonam sie jakie ciasto jest... użyłam dżemu Łowicza czarna porzeczka :P oby tylko ciasto wyszlo 1raz robie :( jutro dam znac jak wyszło Pozdrowienia z Chorzowa :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-73059589325675497522013-04-24T18:48:29.450+02:002013-04-24T18:48:29.450+02:00Dziś robię pleśniaka pierwszy raz w życiu i to z T...Dziś robię pleśniaka pierwszy raz w życiu i to z Twojego przepisu! Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na górę dałam białe ciasto i resztkę ciemnego, pachnie w całym domu kakao. Uwielbiam pleśniaka!!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09623608672547907722noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-50043029611619632822013-02-03T21:52:04.475+01:002013-02-03T21:52:04.475+01:00Można też dalej piec z termoobiegiem ale wtedy pod...Można też dalej piec z termoobiegiem ale wtedy podkręcić piekarnik na trochę niższą temperaturę - ok. 170 stopni.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-18343566678462397742013-02-01T09:05:44.347+01:002013-02-01T09:05:44.347+01:00Bardzo dziękuję za odpowiedź:) Pleśniak się udał t...Bardzo dziękuję za odpowiedź:) Pleśniak się udał tzn piana mi oklapła ale w smaku bardzo dobry:) A po tych 20 min nadal zostawić termoobieg czy włączyć góra-dół? Ilonahttps://www.blogger.com/profile/09799794748482540648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-27762647298692924112013-01-31T23:37:25.609+01:002013-01-31T23:37:25.609+01:00Żeby piana ładnie wysuszyła się na początku rozgrz...Żeby piana ładnie wysuszyła się na początku rozgrzewam piekarnik do ok. 150 stopni z termoobiegiem i piekę tak pleśniaka jakieś 20 minut. Potem podkręcam temperaturę do 180 stopni i dalej piekę, aż ładnie zarumieni się. A co do sypkiego ciasta, to nie martw się - im bardziej sypkie i kruche tym lepiej :) Ale jeżeli nie daje się w ogóle zagnieść, zawsze można dodać trochę zimnej wody (1-2 łyżki) albo tak jak piszesz - śmietany. Mam nadzieję, że uda się na medal :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-58137242896511101412013-01-31T10:36:49.539+01:002013-01-31T10:36:49.539+01:00Komarko a czy mogłabyś mi powiedzieć jak wstępnie ...Komarko a czy mogłabyś mi powiedzieć jak wstępnie ustawić piekarnik żeby piana nie rozpłynęła się? Na ile stpni i minut i co potem? Ciasto już zrobiłam i się chłodzi ale jakieś takie sypiące bardzo teraz żałuję że może z łyżkę smietany nie dodałam:( Elastyczne w każdym razie nie jest:( Ale może jakos wyjdzie:)))Ilonahttps://www.blogger.com/profile/09799794748482540648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-68571744793280813902012-12-22T11:06:57.214+01:002012-12-22T11:06:57.214+01:00Ja robię pleśniaka na Święta, tylko u nas jest z b...Ja robię pleśniaka na Święta, tylko u nas jest z bakaliami, które się daję na powidła śliwkowe zamiast dżemu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-12907085557548263622012-09-24T17:16:15.959+02:002012-09-24T17:16:15.959+02:00A tak poza tym, to w mojej rodzinie przepis był zn...A tak poza tym, to w mojej rodzinie przepis był znany pod nazwą (nie ma pojęcia dlaczego!) FUKI MUKIOlahttps://www.blogger.com/profile/00386597559590457757noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-4174700133738480122012-09-24T17:13:17.082+02:002012-09-24T17:13:17.082+02:00witam, dziękuję z poradę dotyczącą piany, bardzo s...witam, dziękuję z poradę dotyczącą piany, bardzo się przydała :) wyszła mi najlepsza beza skubańcowa w życiu! <br />a co do ciasta, to może warto podać ilości w gr lub ml, szklanka to dość nieprecyzyjne w dzisiejszych czasach... dawno już nie mam "szklanek", używam kubka, który wydawał mi się odpowiedni (poj 250 ml), ale ciasto wyszło makabrycznie suche, w zasadzie w ogóle nie formowało się w kulę, było proszkiem. Musiałam dodać 50g masła, a do części z kakao nawet trochę śmietany (łyżkę).<br />W smaku było rewelacyjne, ale kruszyło się bardzo.<br /><br />No ale może miałam zbyt pełne szklanki?<br />Dzisiaj zrobiłam drugie podejście, dałam moje "szklanki" wypełnione mąką do ok 1 cm poniżej krawędzi i ciasto kruche jak złoto!<br />Olahttps://www.blogger.com/profile/00386597559590457757noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-68383577899087355112012-04-16T23:33:59.725+02:002012-04-16T23:33:59.725+02:00W takim razie coś poszło nie tak, bo piana powinna...W takim razie coś poszło nie tak, bo piana powinna zamienić się w bezę (przynajmniej częściowo). Myślę, że albo białka były za krótko ubijanie i piana była za mało sztywna albo za gorący piekarnik na początku pieczenia, który rozpuścił pianę.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-40609655596635632302012-04-15T13:57:09.765+02:002012-04-15T13:57:09.765+02:00Dziś upieklam plesniaj po raz pierwszy. Wszystko j...Dziś upieklam plesniaj po raz pierwszy. Wszystko jest dobre oprocz piany. Zrobil sie z niej taki twardy kluch. Czy to tak ma byc? Co robiłam źle?Anonymousnoreply@blogger.com