tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post730855792669332148..comments2024-03-26T16:06:44.463+01:00Comments on Every Cake You Bake: Dyniowy kisz z curryKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-56122974966432004922011-09-05T23:27:42.931+02:002011-09-05T23:27:42.931+02:00Mago, dynię przed przygotowaniem zapiekanki trzeba...Mago, dynię przed przygotowaniem zapiekanki trzeba po prostu ugotować do miękkości (pokroić w kostkę i ugotować w wodzie lub na parze). Wtedy wystarczy już tylko rozgnieść ją widelcem i powstanie dyniowy mus (polecam przygotowanie od razu większej ilości takiego musu, bo jeżeli zasmakuje Ci kisz i będziesz chciała wypróbować inne dania i wypieki z dynią, na pewno Ci się przyda :) Taki mus można trzymać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić).<br />Taką rozgotowaną dynię razem z jajkami i śmietaną trzeba wymieszać, np. widelcem - tak aby powstała jednolita masa i taką płynną masę wylać na spód z ciasta i zapiec. Pozdrawiam i życzę smacznego :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-65025847327223772172011-09-05T18:07:36.361+02:002011-09-05T18:07:36.361+02:00Przepieknie wygląda twój quiche dyniowy!
Zawsze b...Przepieknie wygląda twój quiche dyniowy! <br />Zawsze byłam fanką potraw z dyni, ale jeszcze nigdy sama żadnej nie przygotowałam. Stąd pytanie ode mnie, totalnej amatorki, być może kompletnie bez sensu - co to znaczy wymieszać jajka, śmietanę i dynię? Jak należy ową dynię przygotować do wymieszania? Poddusic, zblendować, pokroic?<br />Nie mogę się już doczekać tej wielkiej przygody w kuchni! Pozdrawiam, MagaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-63148706878913997302010-04-12T11:17:17.243+02:002010-04-12T11:17:17.243+02:00Spód podpiekłam ostatecznie w 200 stopniach. Kisz ...Spód podpiekłam ostatecznie w 200 stopniach. Kisz wyszedł przepyszny! Szczególnie spód z dodatkiem twarogu miał bardzo oryginalny smak. W tym sezonie zakochałam się w dyni :)Deliriumhttps://www.blogger.com/profile/16425644114690864601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-38508860439851060802010-04-11T16:09:41.534+02:002010-04-11T16:09:41.534+02:00Rzeczywiście machnęłam się z tą temperaturą ;) Już...Rzeczywiście machnęłam się z tą temperaturą ;) Już poprawiam - kruchy spód pieczemy w temperaturze 200-210 stopni, a potem z farszem w 180 stopniach. Smacznego życzę :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-49351194621418021412010-04-11T10:41:42.350+02:002010-04-11T10:41:42.350+02:00Planuję dzisiaj zrobić :) Jaka ma być temp. piecze...Planuję dzisiaj zrobić :) Jaka ma być temp. pieczenia? Dwa razy pojawia się 180 stopniDeliriumhttps://www.blogger.com/profile/16425644114690864601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-535051310847835002009-11-04T10:57:41.431+01:002009-11-04T10:57:41.431+01:00Bajkowy kolor.... przepiękny. Pozdrawiam!Bajkowy kolor.... przepiękny. Pozdrawiam!Cezoniahttp://wino-i-oliwki.blog.onet.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-66315222644835724412009-11-02T13:28:25.207+01:002009-11-02T13:28:25.207+01:00pieknie fotografujesz - az czlowieka skreca, by mo...pieknie fotografujesz - az czlowieka skreca, by moc zanurzyć palec w tej barwnej masie i ze samkiem go oblizac :)gochahttp://jejkuchnia.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-84417741922788132662009-11-02T08:34:49.187+01:002009-11-02T08:34:49.187+01:00Taki placek to same dobroci, a ten spód niezwykle ...Taki placek to same dobroci, a ten spód niezwykle ciekawy :) Przepis zapisuję, gdyż niezwykle mnie zaintrygował ten spód :)Tilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-41759112632521924342009-11-01T20:00:15.191+01:002009-11-01T20:00:15.191+01:00Twoj quiche wyglada przepieknie. Wyglada jak kawal...Twoj quiche wyglada przepieknie. Wyglada jak kawalek slonca na talerzu :) Domyslam sie, ze smakowal rownie dobrze jak sie prezentuje :))majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-25207949080220704422009-11-01T00:17:33.811+01:002009-11-01T00:17:33.811+01:00GastroMoniu, można oczywiście podać kisz z sałatką...GastroMoniu, można oczywiście podać kisz z sałatką. Myślę, że najbardziej pasowałaby jakaś prosta, delikatna sałata z rukoli albo sałaty masłowej/lodowej, bo sam kisz, dzięki curry jest już sam w sobie aromatyczny.<br /><br />Ago-aa, proszę się częstować :)<br /><br />Beatko, swojego (swoją ;)) kisz piekłam w standardowej formie do tarty (28 cm średnicy) i składników starczyło na nią akurat.<br />A wpadki w kuchni są chyba nieuniknione od czasu do czasu ;D Zresztą nudno by było, gdyby zawsze wszystko wychodziło jak spod linijki ;)<br /><br />Kass, ciasto było całkiem normalne, "ciastowego" koloru ;)) Ale trochę nasiąkło nadzieniem, a że kroiłam na gorąco, nie zdążyło odparować i jeszcze dodatkowo, na zdjęciu złapało trochę koloru od listka (ech, to okropne sztuczne światło! :/) :D<br /><br />Niedzielko, cieszę się, że sernik smakował :) Ja i wszyscy którzy go próbowali, zachwycaliśmy się nim rok temu i zawsze polecam go tym , którzy chcą spróbować sernika o zupełnie innym, zaskakującym smaku. Chyba sama upiekę go jeszcze raz w tym roku, bo dynie czekają :) Pozdrawiam Cię serdecznie.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-39347998966568403802009-10-31T20:55:54.098+01:002009-10-31T20:55:54.098+01:00Jest prześliczny! To jakby zjeść kawałek słońca :)...Jest prześliczny! To jakby zjeść kawałek słońca :)<br /><br />Pod postem zobaczyłam sernik dyniowy! Komarko upiekłam go i miał byc moim deserem na festiwal, ale zdjęcia wyszły tak ciemne, że niestety nic nie dało się z nimi zrobić. Ale okazał się przepyszny -(piekłam na imprezę i o ostatni kawałek była prawie walka), więc postanowiłam upiec pofestiwalowo jeszcze raz :DNiedzielkahttps://www.blogger.com/profile/02396255659675151441noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-43199820459459691832009-10-31T20:33:09.386+01:002009-10-31T20:33:09.386+01:00Ojej jaka żółciutka warstewka na zielonkawym (czy...Ojej jaka żółciutka warstewka na zielonkawym (czy może tylko zdjęcie przekłamuje?)spodzie...piękny!!!<br />Pozdrawiam.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-88990128753050665262009-10-31T19:37:18.174+01:002009-10-31T19:37:18.174+01:00Piękny (a) kisz. Bardzo ciekawy przepis na spód, a...Piękny (a) kisz. Bardzo ciekawy przepis na spód, a góra to moje smaki! <br />To chyba ma małą blachę, tak?! Ja bym od razu musiała zrobić z podwójnej porcji- nastolatek w domu oznacza gotowanie jak dla drużyny piłkarskiej.<br />Trochę mi raźniej na duchu, że nawet Tobie zdarzają się "przygody" w kuchni. Ja ostatnio przeszłam samą siebie i zrobiłam pożar w kuchence mikrofalowej ( a chciałam tylko podpiec tosta na grillu- wyszedł mi węgiel drzewny) <br />PozdrawiamBeatahttps://www.blogger.com/profile/14110689911750085029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-9197190606165223972009-10-31T18:07:07.781+01:002009-10-31T18:07:07.781+01:00chce kawałek, natychmiast! ślicznie proszę :)chce kawałek, natychmiast! ślicznie proszę :)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-55264141029139133872009-10-31T14:56:07.218+01:002009-10-31T14:56:07.218+01:00Bardzo podoba mi się pomysł:) Czy można quiche pod...Bardzo podoba mi się pomysł:) Czy można quiche podawać z jakaś sałatką? jeśli tak to z jaką najlepiej?GastroMoniahttp://www.gastromonia.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-17213957269833493912009-10-31T10:38:30.473+01:002009-10-31T10:38:30.473+01:00Lisko, ciasto też od razu przykuło moją uwagę i do...Lisko, ciasto też od razu przykuło moją uwagę i dopiero jak je zagniotłam, zorientowałam się, że w przepisie nie ma ani soli ani cukru. Ale jego neutralność smakowa zupełnie nie przeszkadzała. Za to podkreśliła smak nadzienia. <br />Pozdrawiam również cieplutko :)<br /><br />Gwiazdko, zazdroszczę tego słoneczka! U mnie ciemne chmury, ale za to dyniowe słońce na talerzu :) Pozdrawiam!<br /><br />Beo, cała przyjemność po mojej stronie :) Postuluję, żeby kolejny festiwal dyni przedłużyć o co najmniej tydzień :)<br /><br />Viridianko, rzeczywiście to dobry argument, ale jeszcze wciąż lata mi żal... :)<br /><br />Majanko, dziękuję i pozdrawiam! :)<br /><br />Sonieczko, tylko pamiętaj, że to ciasto na słono - na deser się nie nadaje ;)<br /><br />Io, dziękuję :) Prawda, że dyniowa quiche brzmi dziwnie? ;)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-47051145406685551202009-10-31T10:35:05.187+01:002009-10-31T10:35:05.187+01:00Komarko, kolejne cudo. Uwielbiam quiche, uwielbiam...Komarko, kolejne cudo. Uwielbiam quiche, uwielbiam dynie, uwielbiam Twojego bloga. Koniecznie muszę zrobić taką pyszność.<br />Ps. Mimo, że znam francuski zdecydowanie wolę formę quiche dyniowy.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-9940599051605306582009-10-31T09:35:40.900+01:002009-10-31T09:35:40.900+01:00Ale ciasto! Nigdy czegoś podobnego nie widziała, m...Ale ciasto! Nigdy czegoś podobnego nie widziała, musi być pycha.sonieczkahttp://dorotazima.blog.onet.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-46185591422066087962009-10-31T09:30:48.936+01:002009-10-31T09:30:48.936+01:00Wspaniale wygląda! Cudowne zdjęcia, słoneczne kolo...Wspaniale wygląda! Cudowne zdjęcia, słoneczne kolory, boskie!:))Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-43251192912406932152009-10-31T09:00:32.179+01:002009-10-31T09:00:32.179+01:00wow ale kolor! kiszu nigdy nie próbowałam, ale mam...wow ale kolor! kiszu nigdy nie próbowałam, ale mam na niego ochotę od dawna,<br />wiesz co listopad już jutro ale pomyśl ze coraz bliżej Święta :))viridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-40081922494450215652009-10-31T08:30:12.460+01:002009-10-31T08:30:12.460+01:00Alez piekny kolor! Domyslam sie, ze smakuje wyborn...Alez piekny kolor! Domyslam sie, ze smakuje wybornie :)<br />A co do dyni, to i umnie jeszcze pewnie zagosci tej jiesieni i zimy, gdyz sporo okazow jeszcze czeka na zagospodarowanie ;)<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!<br /><br />I dziekuje Ci za udzial w Festiwlu :)Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-1445594128103400722009-10-31T08:06:01.810+01:002009-10-31T08:06:01.810+01:00Komarko kochana, super pomysł! bardzo podoba mi si...Komarko kochana, super pomysł! bardzo podoba mi się i nadzienie, i samo ciasto - bardzo oryginalne i konieczne do spróbowania! pozdrawiam serdecznie, cieszą się słońcem za oknem :)gwiazdka.w.kuchnihttps://www.blogger.com/profile/17711020907214656920noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-20530685058670362352009-10-31T00:34:28.177+01:002009-10-31T00:34:28.177+01:00Komarko, połączenie smaków niezwykle kuszące. Bard...Komarko, połączenie smaków niezwykle kuszące. Bardzo zainteresował mnie ten spód. U mnie, jak na złość, same ozdobne dynie ostatnio, ale jak tylko dorwę taką do jedzenia, upiekę sobie Twój quiche.<br />Pozdrawiam Cię serdecznie!Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-26775234724252421172009-10-31T00:27:02.527+01:002009-10-31T00:27:02.527+01:00Anonimie, przyznaję - jestem noga z francuskiego ;...Anonimie, przyznaję - jestem noga z francuskiego ;D Spolszczony "kisz" używany jest wszędzie w rodzaju męskim, ale wierzę, że już on "quiche" może razić :) Ale z kolei "quiche dyniowa" za nic nie pasuje mi fonetycznie! :D Trudno, kajam się, ale niech zostanie już z błędem :)<br /><br />Dziękuję Gosiu :) Chyba nie przypadkowo dynie są takie intensywne kolorystycznie - rozświetlają chociaż trochę te jesienne mroki :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-32906242552349673932009-10-30T23:53:50.216+01:002009-10-30T23:53:50.216+01:00woooow!!!jakie kolory cudne i jaki apetyczny ten p...woooow!!!jakie kolory cudne i jaki apetyczny ten przepis!!!<br />Pozdrawiam :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.com