tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post5404037588921221894..comments2024-03-26T16:06:44.463+01:00Comments on Every Cake You Bake: Zakwas żytniKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-23432729357171409122017-07-04T15:37:20.754+02:002017-07-04T15:37:20.754+02:00Marzy mi się własny zakwas, ale praca w piekarni m...Marzy mi się własny zakwas, ale praca w piekarni mnie w tej kwestii bardzo rozleniwiła ;)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-50589844417878970422017-06-12T21:54:41.939+02:002017-06-12T21:54:41.939+02:00Nie przejmuj się - sama mam na sumieniu parę zamor...Nie przejmuj się - sama mam na sumieniu parę zamordowanych zakwasów ;) Podobno z każdej mąki można zrobić zakwas, ale ja zawsze polegam na tej pełnoziarnistej żytniej 2000. Później na tym żytnim piekę wszystkie rodzaje chleba z pszennym włącznie.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-22492700490343089432017-06-12T12:10:56.189+02:002017-06-12T12:10:56.189+02:00Ja do litewskiego zawsze dodaję słód żytni palony....Ja do litewskiego zawsze dodaję słód żytni palony.JThttps://www.blogger.com/profile/10648480771340035995noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-66820843719416216852017-06-10T20:54:32.636+02:002017-06-10T20:54:32.636+02:00Jakis czas temu zakonczylam przygode z zakwasem, p...Jakis czas temu zakonczylam przygode z zakwasem, poniewaz czesto go pozniej "zabilam" , uzywalam make typu 720 i dokarmialam orkiszowa i pieklam na zytniej i to byl prawdopodobnie moj blad (?) <br /><br />Kiedy tak widze te wszystkie zakwasy i chlebki tooo az korci aby zaczac ponownie.<br />Moooze sie skusze ? <br />Ettebhttps://www.blogger.com/profile/11107489021594246729noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-40691769813291698632017-06-06T20:21:27.035+02:002017-06-06T20:21:27.035+02:00To już prawdziwie dojrzały zakwas :) Mnie nie zaws...To już prawdziwie dojrzały zakwas :) Mnie nie zawsze udaje się utrzymać go dłużej. A moim ulubionym chlebem jest ciemny litewski na zakwasie i jęczmiennym słodzie :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-57954840665364045642017-06-02T08:47:20.032+02:002017-06-02T08:47:20.032+02:00Mój zakwas ma już parę lat. Prowadzę go na mące ży...Mój zakwas ma już parę lat. Prowadzę go na mące żytniej 720. Ale w razie potrzeby dokarmiam mąką sitkową lub z pełnego przemiału w zależności od potrzeb. Ulubionym moim chlebem jest pytlowy, więc całość łącznie z zakwasem jest z mąki 720. Piekę bochen z 1kg mąki raz na tydzień. Zakwas leżakuje w lodówce w ilości 200g. W procesie produkcji podczas wyrastania zabieram 200g jako zaczątek kolejnego. JThttps://www.blogger.com/profile/10648480771340035995noreply@blogger.com