tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post3563167900583493639..comments2024-03-26T16:06:44.463+01:00Comments on Every Cake You Bake: Galaretka z czerwonej porzeczkiKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-69207155158859764062010-08-16T19:18:32.890+02:002010-08-16T19:18:32.890+02:00O Mój Boże Kucharski! Jak to wygląda przepysznie. ...O Mój Boże Kucharski! Jak to wygląda przepysznie. Tak bardzo tęsknię za porzeczkami i za agrestem!!! W Stanach ludzie nie wiedzą za bardzo co to agrest. OKROPNIE ciężko jest go znaleźć, jeżeli wcale. To samo jest z porzeczkami. Można je tylko jako suszone dostać, i tylko czarne. A tak mi się marzy ciasto kruszone z porzeczkami, takie z dziecinnych lat :-)))) Ah...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-16198007153439897752010-08-15T21:22:16.097+02:002010-08-15T21:22:16.097+02:00A wiesz ze i ja szukalam u Ćwierczakiewiczowej prz...A wiesz ze i ja szukalam u Ćwierczakiewiczowej przepisu na porzeczkowa galeretke na zimno, ale szukalam jakos pobieznie i nie znalazlam :-)<br />Polecam Ci szczerze, a dodatek garsc porzeczek do Twojej dodal jej uroku!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-19933616839706360202010-08-12T23:58:26.617+02:002010-08-12T23:58:26.617+02:00Bea, dokładnie - te porzeczki w całości wyglądają ...Bea, dokładnie - te porzeczki w całości wyglądają jak szklane koraliki :)<br /><br />Basiu, tak wrzuciłam do galaretki garść całych porzeczek, bo wyglądają w niej cudnie :) <br />O galaretce na zimo słyszałam. Ćwierczakiewiczowa też o niej wspomina. Może spróbuję następnym razem :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-61505823477017609792010-08-12T21:27:25.254+02:002010-08-12T21:27:25.254+02:00Ale ta galaretka ze zdjec to ma w sobie owocki, ta...Ale ta galaretka ze zdjec to ma w sobie owocki, tak?<br /><br />Wiesz Komarko, ze ejst jeszcze 3cia metoda robienia galaretki porzeczkowej - tzw. na zimno?<br /><br />Piekne zdjecia!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-21511290812056208882010-08-10T17:49:59.225+02:002010-08-10T17:49:59.225+02:00Piekny kolor ma ta galaretka! No i same porzeczki ...Piekny kolor ma ta galaretka! No i same porzeczki wygladaja jak szklane korale :) Niestety za galaretkami nie przepadam, wiec tylko sobie popatrze ;)<br /><br />Pozdrawiam serdezcnie!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-57287505181226763522010-08-10T15:47:00.478+02:002010-08-10T15:47:00.478+02:00Zuza, bo porzeczki są takie fikuśne ;)
Peggy, a j...Zuza, bo porzeczki są takie fikuśne ;)<br /><br />Peggy, a ja bardzo żałuję, że w ogrodzie nie zachował się krzak porzeczki białej. Pamiętam go z dzieciństwa i był to mój najulubieńszy gatunek porzeczki, który mogłam jeść garściami prosto z krzaka. Teraz sobie pomyślałam, jak fajnie wyglądałaby biała/przezroczysta galaretka z nich z przezroczystymi perełkami w środku :)<br /><br />Szarlotku, daję głowę, że wytrzymają! :) Tamte to na pewno z jakimiś sztucznymi dodatkami :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-61864958825597338872010-08-10T15:30:27.300+02:002010-08-10T15:30:27.300+02:00To dobrze, bo się bałam, że moje wiśniowe ,jeżynow...To dobrze, bo się bałam, że moje wiśniowe ,jeżynowe i śliwkowe nie wytrzymają do wiosny :) Czytałam na niemieckich stronach o takim krótkim okresie przechowywania, ale może to odnosiło się do modnych u nich galaretek z żelsypkiem , który ja stosuję tylko do wynalazków :)Szarlotekhttps://www.blogger.com/profile/16253183935486754873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-69786716004035798692010-08-08T19:04:55.936+02:002010-08-08T19:04:55.936+02:00wspaniałe zdjęcia!
uwielbiam porzeczki. wszystkie...wspaniałe zdjęcia!<br /><br />uwielbiam porzeczki. wszystkie. ich kwaśny smak. <br />pamiętam, dziadkowy stół i morze turlającyh się porzeczek. moje małe rączki. i garść pełną różnokolorowych porzeczek.<br /><br />o takiej galaretce nie słyszałam, ale brzmi tak pysznie, że może uda mi się kiedyś ją popełnić :)peggykombinerahttps://www.blogger.com/profile/08262337734676642372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-37941099579757273872010-08-08T14:01:19.793+02:002010-08-08T14:01:19.793+02:00musi być świetna. a jaka fikuśna oprawa!musi być świetna. a jaka fikuśna oprawa!Zuzahttps://www.blogger.com/profile/14603261778036507970noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-69496747967423007362010-08-08T00:35:25.929+02:002010-08-08T00:35:25.929+02:00Paulo, najlepiej z bułeczkami drożdżowymi... :)
A...Paulo, najlepiej z bułeczkami drożdżowymi... :)<br /><br />Agnieszko, pani Lucyna dobrze radzi - połączenie porzeczek i malin = obłędny zapach lata :)<br /><br />Amber, Atria C., ja się zastanawiam, kto w ogóle ma czas na leniuchowanie w tym ogórkowym sezonie ;))<br /><br />Ciastello, Anytsjux, dziękuję :)<br /><br />Olu, w takim razie ta galaretka jest idealna dla Ciebie! Nie ma tam ani ćwierć grama żelatyny ani żadnego innego zagęstnika oprócz naturalnych pektyn, którymi szczodrze uzbroiła porzeczki matka natura :)<br /><br />Jul, bardzo mi miło, że się odezwałaś :) Bardzo fajne połączenie truskawek, rabarbaru i agrestu - dżem musi smakować wyjątkowo. Pozdrawiam Cię serdecznie :)<br /><br />Zaytoon, prawda? I uroda i magia w jednym :)<br /><br />Aniu, faktycznie, ta galaretka musi smakować wybornie z serami! Od razu mam ochotę wypróbować z camembertem :)<br /><br />Poleczko, a Ty myślisz, że dla kogo ja robię takie hurtowe ilości? Regularnie mam napady znajomych na półki piwniczne (albo podróże ze słoikami w plecaku w odwiedziny do nich) ;D Można się przyłączyć :D<br /><br />Asiejko, dziękuję w imieniu słoiczków ;)<br /><br />Ivon, właśnie chciałam odtworzyć ten smak tradycji i dzieciństwa :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-973415428592434302010-08-08T00:18:59.334+02:002010-08-08T00:18:59.334+02:00Viridianko, to prawda, że w tym roku sezon owocowy...Viridianko, to prawda, że w tym roku sezon owocowy dziwny jakiś - u mnie podobnie jest z malinami - niby dopiero się zaczęły, a już ich prawie nie ma :/<br />Myślę, że porzeczki podgrzewane na parze też dosyć szybko puszczają sok. Sama jestem bardzo ciekawa tej metody :)<br /><br />Asiu, dziękuję :) Oj tak, z domowym pieczywem smakuje chyba najlepiej :)<br /><br />Majanko, czerwone porzeczki jeszcze są, a galaretka z nich robi się błyskawicznie :) Na pewno zdążysz! Pozdrawiam :)<br /><br />Margot, cieszę się, że jestem taka przekonująca ;D<br /><br />Olu, prostsze niż się wydaje! :)<br /><br />Kuchareczko, to taki słoiczek "na teraz" :) I coś mi się wydaje, że jeszcze niejeden zostanie otwarty przed zimą ;))<br /><br />Olasz, u mnie wszystkie chciane i niechciane kończą w słoiku ;D<br /><br />Gosiu, te sklepowe dżemy to faktycznie sam cukier :/ Czerwone porzeczki powinny być, ale z czarnymi w tym roku gorzej.<br /><br />Majko, proszę bardzo słoiczek na zachętę :)) Ale zrobienie galaretki również polecam - zajmuje chwilkę a efekt rewelacyjny :)<br /><br />Szarlotku, naprawdę tak krótko?? Moje, zawekowane nawet tylko metodą odwróconego słoika, w piwnicy spokojnie przechowują się całą zimę. Dla pewności można zapasteryzować, chociaż nie wiem, czy to nie wpłynie na jej konsystencję.<br /><br />M+A, nie galaretka nie jest absolutnie cierpka. Ma charakterystyczny porzeczkowy kwasek, ale w tym cały jej urok :) Jeżeli wolisz słodsze, możesz zrobić w proporcji 1:1.<br /><br />Olu, ja mogę tylko podziękować za miłe słowa :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-4829632088553938322010-08-07T16:40:43.967+02:002010-08-07T16:40:43.967+02:00Ach przypomniałaś mi błogie czasy spędzane na wsi ...Ach przypomniałaś mi błogie czasy spędzane na wsi u babci. Ona też taką galaretkę robiła. Jaki to był smak !!!Ivonhttps://www.blogger.com/profile/12417602738610388672noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-80185913177146812492010-08-07T10:18:44.840+02:002010-08-07T10:18:44.840+02:00przeurocze są Twoje słoiczkiprzeurocze są Twoje słoiczkiasiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-55827863867456448252010-08-07T00:23:29.243+02:002010-08-07T00:23:29.243+02:00No tak wymień jeszcze więcej przetworów które robi...No tak wymień jeszcze więcej przetworów które robisz to Cię chyba znielubię do końca życia :D<br />Zobaczysz zbierze się nas więcej i zrobimy napad na Twoją piwnicę :)<br />Ja się piszę na te porzeczki :PEwelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-22462506101780940592010-08-06T22:17:38.068+02:002010-08-06T22:17:38.068+02:00Też robię galaretke porzeczkową - co roku. Mamy 3 ...Też robię galaretke porzeczkową - co roku. Mamy 3 duże krzaki porzeczek i i rozdaję owoce znajomym, bo sami nie jesteśmy w stanie tego przejeść! Ja taką galaretkę lubię do serów... i nie tylko :-)Aniahttps://www.blogger.com/profile/04456346869374501033noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-35502911541171414512010-08-06T21:20:26.915+02:002010-08-06T21:20:26.915+02:00Rzeczywiście wygląda magicznie. I ta przepiękna cz...Rzeczywiście wygląda magicznie. I ta przepiękna czerwień... Porzeczki to cudne owoce są. ;)<br /><br />Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-27511820102425183762010-08-06T19:08:58.644+02:002010-08-06T19:08:58.644+02:00Wiesz co Komarko? Regularnie odwiedzam Twojego blo...Wiesz co Komarko? Regularnie odwiedzam Twojego bloga od chyba 2 lat i ani razu jeszcze nie skomentowalam! Wstyd i hańba! Wybacz.<br />Dobrze, że ta galaretka mnie do tego skłoniła. Wygląda bowiem cudnie. Kocham domowe przetwory, szczególnie te z owoców. Kocham nie tylko ich smak, ale cały proces przygotowywania, łączenie smaków. W tym roku moim strzałem w dziesiątkę jest dżem truskawkowy z rabarbarem i agrestem. Niebo w gębie. Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam też do siebie<br />PS-wybacz za niekomentowanie Twoich cudeniek kulinarnych--obiecuję poprawę!:)Julhttps://www.blogger.com/profile/17969839856591958586noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-17061048559183385262010-08-06T18:09:33.529+02:002010-08-06T18:09:33.529+02:00Ale niesamowicie wyglada ta galaretka! pychota po ...Ale niesamowicie wyglada ta galaretka! pychota po prostu! komarko, ja zelatyny nie jem, ale moze z Agarem tez by wyszla :P <br />jak wroce do domu, postaram sie cos poprobowac! <br />pozdrawiam cieploOlahttps://www.blogger.com/profile/10458941383269418750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-34855940841701945742010-08-06T17:57:51.817+02:002010-08-06T17:57:51.817+02:00Galaretka wygląda pysznie :), jak zawsze śliczne z...Galaretka wygląda pysznie :), jak zawsze śliczne zdjęcia :)anytsujxhttps://www.blogger.com/profile/05599071544671287859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-47121251658317936572010-08-06T17:11:02.219+02:002010-08-06T17:11:02.219+02:00przepyszna;D pamiętam jej smak, moja babcia robi p...przepyszna;D pamiętam jej smak, moja babcia robi podobną;) i do tego te rewelacyjne zdjęcia;))Ciastellahttps://www.blogger.com/profile/02838858313904558138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-29750245350155744272010-08-06T13:40:00.292+02:002010-08-06T13:40:00.292+02:00Ja tam słodkiego lenistwa też nie widziałam - i ni...Ja tam słodkiego lenistwa też nie widziałam - i niestety nie mogę szaleć kuchniowo ale raczej zarobkowo.<br /><br />Szkoda że ja troszkę przegapiłam jak wujek sprzedawał do skupu porzeczki. I przetwory.. może w przyszłym tygodniu?<br /><br />Pozdrawiam ciepło!Atria C.https://www.blogger.com/profile/05957210822638996006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-20172114571028682712010-08-06T13:30:11.788+02:002010-08-06T13:30:11.788+02:00Komarko,u mnie też praca idzie pełną para - przetw...Komarko,u mnie też praca idzie pełną para - przetworowo bardzo w mojej kuchni.Uffffff.<br />Twoja galaretka wygląda cudnie i z pewnością tak smakuje!Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-72021724929894264592010-08-06T12:58:01.639+02:002010-08-06T12:58:01.639+02:00Lubię porzeczki pod każdą postacią. U mnie w kuchn...Lubię porzeczki pod każdą postacią. U mnie w kuchni również przetworowe rewolucje. Galaretkę z porzeczek oczywiście robiłam, jednak nie dodałam malin. Następnym razem pokuszę się o Twoją wersję. Pozdrawiam :)Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/18417782373998616136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-28503710664329464822010-08-06T12:56:18.116+02:002010-08-06T12:56:18.116+02:00ja tą galaretkę już widzę z pysznymi bułeczkami na...ja tą galaretkę już widzę z pysznymi bułeczkami na śniadanie... mniam!Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-38328407067945309352010-08-06T11:48:46.202+02:002010-08-06T11:48:46.202+02:00mogę Ci tylko pozzdrościć tak wspaniałego bloga i ...mogę Ci tylko pozzdrościć tak wspaniałego bloga i glowy pelnej pomysłow... serio :)Olahttps://www.blogger.com/profile/16512844499640756385noreply@blogger.com