tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post3435846376379470378..comments2024-03-26T16:06:44.463+01:00Comments on Every Cake You Bake: Tarta pomarańczowaKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-11808184507067000432024-03-17T20:10:49.637+01:002024-03-17T20:10:49.637+01:00Witam w jakiej temperaturze zapiekać już z tą masą...Witam w jakiej temperaturze zapiekać już z tą masą ??? 200 stopni czy mniej ? Pozdrawiam serdecznie Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-50805101265562946432022-04-16T09:53:09.123+02:002022-04-16T09:53:09.123+02:00Hej hej!!! Wesołego Alleluja Wszystkim! Podczas dr...Hej hej!!! Wesołego Alleluja Wszystkim! Podczas drzemki 8-miesięcznego szkraba udało mi się zagnieść spód do tarty i właśnie się chłodzi. Już pachnie jak słoneczna plantacja pomarańczy w pełni lata!!!Jovenahttps://www.blogger.com/profile/11092662681312181706noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-10682583828192092972017-09-21T14:39:17.718+02:002017-09-21T14:39:17.718+02:00Tak można dodać 1/2 puszki mleka skondensowanego i...Tak można dodać 1/2 puszki mleka skondensowanego i 2/3 szklanki mascarpone. Nadzienie będzie mniej słodkie - najlepiej spróbować wcześniej czy nie jest zbyt mało słodkie :) Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-62391096169607612402017-09-21T12:57:34.303+02:002017-09-21T12:57:34.303+02:00Dzień dobry:) Mam pytanie, czy jeśli zmniejsze ilo...Dzień dobry:) Mam pytanie, czy jeśli zmniejsze ilość mleka skondensowanego do połowy piszki, czy wtedy zwiększyć ilość mascarpone?<br />Pozdrawiam:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-75938161182934626812011-12-06T19:57:04.530+01:002011-12-06T19:57:04.530+01:00Rewelacyjna. Mąż i synek zachwyceni. Efekt piorunu...Rewelacyjna. Mąż i synek zachwyceni. Efekt piorunujący :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-26049617829690426972011-07-08T09:51:40.231+02:002011-07-08T09:51:40.231+02:00Szukałam przepisu na wykorzystanie kupionych na pr...Szukałam przepisu na wykorzystanie kupionych na promocji pomarańczy ;)<br />Kruchy spód zawsze robię ze swojego sprawdzonego przepisu więc na jego temat się nie wypowiem ale krem to <b>POEZJA</b> :) Smakuje zupełnie jak... sernik mojej mamy jeszcze nieostygnięty, lekko puddingowaty. Super zrobię jeszcze nieraz, może też w innych wersjach smakowych: cytryna, limonka...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-32408962949964153082011-05-25T22:27:25.987+02:002011-05-25T22:27:25.987+02:00ja trzymałam ciasto 20min w temp.160 a pod koniec ...ja trzymałam ciasto 20min w temp.160 a pod koniec juz nawet 150 bo podpiekało mi sie z góry w ciemnobrązowe ciapki. no i wystające kruche tez zbyt podpieczone. nie wiem jak Wam wychodzi piękny jasny wierzch. macie jakieś triki?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-59207412465831446092011-05-24T15:12:04.752+02:002011-05-24T15:12:04.752+02:00Przepraszam Was za chwilową nieobecność :)
Sandi,...Przepraszam Was za chwilową nieobecność :) <br />Sandi, tak, taka standardowa puszka 530 g jest ok. :)<br /><br />Anonimie, nadzienie jest lekko płynne, ale tężeje i ostatecznie ma konsystencję kremowego budyniu. Mam nadzieję, że wszystko udało się :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-60845592088787569742011-05-14T20:52:48.625+02:002011-05-14T20:52:48.625+02:00Hej:-) Jestem w trakcie robienia pomarańczowej tar...Hej:-) Jestem w trakcie robienia pomarańczowej tarty. Wyjęłam ją właśnie z piekarnika (troszku mi się spiekła przy okazji:-), ale tarta w dalszym ciągu jest płynna w środku. Tak ma być? Stężeje dopiero po kilku godzinach? Pozdrawiam serdecznie i gratuluję super bloga!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-29072710354743823112011-05-14T15:49:33.540+02:002011-05-14T15:49:33.540+02:00Komarko, zaraz będę robiła tartę, mam tylko pytani...Komarko, zaraz będę robiła tartę, mam tylko pytanie, co do mleka skondensowanego - czy wszystkie puszki mają taką samą wagę? Ja kupiłam takie 530 g - nie za dużo?<br />Będę wdzięczna za odpowiedź! :)<br />SandiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-55858924223511345962011-04-27T15:36:54.355+02:002011-04-27T15:36:54.355+02:00Karolino, bezpieczniej wysmarować ją lekko masłem,...Karolino, bezpieczniej wysmarować ją lekko masłem, bo nigdy nie wiadomo, czy łatwo wypuści ze swoich objęć spód ;) Można też dodatkowo wysypać ją lekko mąką lub bułką tartą.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-52743958456717058992011-04-19T12:08:14.164+02:002011-04-19T12:08:14.164+02:00Wygląda bardzo apetycznie, chciałabym spróbować.
J...Wygląda bardzo apetycznie, chciałabym spróbować.<br />Jeszcze nigdy tarty nie piekłam. Czy formę do tarty trzeba smarować? Można olejem? Czy może masłem? Czy wysypać ją mąką?<br />KarolinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-29767408878453187592011-04-08T15:40:13.113+02:002011-04-08T15:40:13.113+02:00Anonimie, czy ta masa nie ścięła się podczas piecz...Anonimie, czy ta masa nie ścięła się podczas pieczenia? Bo ogólnie ona jest dość rzadka, ale w piekarniku ścina się ładnie i po upieczeniu ma konsystencję gęstego budyniu. Mam nadzieję, że następnym razem uda się lepiej :) Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-75912832135345095472011-04-08T08:47:06.945+02:002011-04-08T08:47:06.945+02:00A mi niestety tarta nie wyszła :( Tzn. masa jest z...A mi niestety tarta nie wyszła :( Tzn. masa jest za rzadka. Chyba dałam za mało serka mascarpone :( ....ale smak jest przecudny!!! Muszę ją zrobić jeszcze raz :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-58670805144658887022010-05-20T11:52:27.683+02:002010-05-20T11:52:27.683+02:00Tarta wygląda samakowice:)Tarta wygląda samakowice:)http://sezonowesmaki.blox.plhttp://sezonowesmaki.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-73929728916156331822010-05-15T10:26:27.903+02:002010-05-15T10:26:27.903+02:00Witam!
Tarta jest po prostu fenomenalna :D
Będę j...Witam!<br /><br />Tarta jest po prostu fenomenalna :D<br />Będę już ją robiła któryś raz :)<br /><br />tak się tylko zastanawiam co robicie z resztą białek? Poza bezami oczywiście bo to już też przerobiłam ;-)<br /><br />Pozdrawiam!Felciahttp://www.pokerstars.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-36748859723288629202010-04-29T13:13:51.814+02:002010-04-29T13:13:51.814+02:00Komarko!Odkryłam Twój blog niedawno i przyznam, że...Komarko!Odkryłam Twój blog niedawno i przyznam, że jestem oczarowana Twoimi wypiekami, zdjęciami i Twoją pasją. Tarta cudowna, ale miałam z nią mały problem: niby zrobiłam wszystko według przepisu, ale wyszło mi strasznie dużo masy (i była bardzo płynna). Wierzch zapiekł się od razu, piekłam bardzo długo a środek płynął. Dopiero gdy zdjęłam przypaloną warstwę i zapiekłam jeszcze raz- wtedy się udało. Zastanawiam się, czy może za krótko ubijałąm żółtka z mlekiem, albo dałam złą temp. pieczenia? Będę wdzięczna za sugestie. PozdrawiamWłóczykijhttps://www.blogger.com/profile/04806010695678759770noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-1894001220425943052010-03-24T15:46:49.590+01:002010-03-24T15:46:49.590+01:00Cieszę się, że dzięki niej przekonałaś się do tart...Cieszę się, że dzięki niej przekonałaś się do tart :) Właściwie tarta pomarańczowa może z powodzeniem "udawać" mazurka ;) Np. upieczona w prostokątnej formie :) Pozdrawiam.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-40499052379583590372010-03-19T16:27:34.626+01:002010-03-19T16:27:34.626+01:00Nie przepadam za kruchym ciastem i nigdy nie lubi...Nie przepadam za kruchym ciastem i nigdy nie lubiłam tart dlatego cieszę się, że spróbowałam Twojej,nie potrafię nawet opisać jej smaku , po prostu niebo w gębie,ciasto nie jest twarde, masa nie za słodka,delikatna jak aksamit,OBŁĘDNIE pyszna::)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-61946067066725268412010-01-29T08:35:32.459+01:002010-01-29T08:35:32.459+01:00Bardzo fajnie, że w swoich przepisach dbasz o zdję...Bardzo fajnie, że w swoich przepisach dbasz o zdjęcia, bo od nich dużo zależy przy fotografowaniu jedzenia :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-76308709350689029282009-11-16T08:38:37.289+01:002009-11-16T08:38:37.289+01:00Zrobiłam. Mąż oszalał z zachwytu. Gdybyś Go widzia...Zrobiłam. Mąż oszalał z zachwytu. Gdybyś Go widziała! Dzięki za inspirację!Tilohttps://www.blogger.com/profile/10954742410829495178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-42753598203942017962009-11-04T20:05:53.265+01:002009-11-04T20:05:53.265+01:00Anonimie, to chyba magia połączenia smaków i aroma...Anonimie, to chyba magia połączenia smaków i aromatów :) Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam! :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-56623188954030885332009-11-04T18:13:06.988+01:002009-11-04T18:13:06.988+01:00Cud miód i orzeszki. Jak to możliwe,że istnieją ta...Cud miód i orzeszki. Jak to możliwe,że istnieją takie pyszności. Dziękuje za kolejny pyszny przepis :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-67877689236688020262009-10-24T19:12:38.969+02:002009-10-24T19:12:38.969+02:00Tarta wyśmienita. Muszę koniecznie zrobić jeszcze ...Tarta wyśmienita. Muszę koniecznie zrobić jeszcze raz :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-42793246367280791832009-05-08T22:08:00.000+02:002009-05-08T22:08:00.000+02:001/4 ubitej śmietany. Ale odrobina więcej czy mniej...1/4 ubitej śmietany. Ale odrobina więcej czy mniej nie zrobi różnicy :) Nadzienia pomarańczowego jest stosunkowo niewiele (tarta jest cienka), ale jest za to bardzo esencjonalne. Dzięki bitej śmietanie jest bardziej kremowe.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.com