tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post1721297767341001448..comments2024-03-26T16:06:44.463+01:00Comments on Every Cake You Bake: Piróg biłgorajskiKomarkahttp://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comBlogger75125tag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-28299019050480527632024-01-01T16:30:59.302+01:002024-01-01T16:30:59.302+01:00W jakiej temperaturze pięć?W jakiej temperaturze pięć?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-52149110965862203252024-01-01T14:38:42.069+01:002024-01-01T14:38:42.069+01:00Jestem z Lubelskiego a obecnie przebywam w Angli i...Jestem z Lubelskiego a obecnie przebywam w Angli i właśnie robię ten pierog.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-88253532082398190482023-03-21T18:23:48.879+01:002023-03-21T18:23:48.879+01:00Bardzo pyszny MariaBardzo pyszny MariaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-84634617994657089382023-03-21T11:01:11.468+01:002023-03-21T11:01:11.468+01:00Dziękuję bardzo za ten przepis na cieście drożdżow...Dziękuję bardzo za ten przepis na cieście drożdżowym moja mama taki piekła jest pyszny Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-78962023671361822352023-02-24T12:37:11.535+01:002023-02-24T12:37:11.535+01:00Moja babcia (ur. 1906 roku) w Sokołówce, koło Biłg...Moja babcia (ur. 1906 roku) w Sokołówce, koło Biłgoraja robiła "ryczczaniuchy". Ciekawi mnie czy ktoś z was zna to słowo? A może to słowo funkcjonuje tylko w mojej rodzinie :) Ryczczaniuchy są to bułeczki pieczone tylko z nadzienia tego pieroga z przepisu powyżej, tzn. z ziemniaków, kaszy gryczanej i sera, jemy je z mlekiem lub kefirem. Dziękuję za przepis!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-29697518027071170172022-10-23T08:45:46.566+02:002022-10-23T08:45:46.566+02:00mnie ten poniższy cytat bardzo frapuje: "Na L...mnie ten poniższy cytat bardzo frapuje: "Na Lubelszczyźnie piróg od wieków był...." - jest ktoś wstanie określić, od ilu wieków?....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-88390135732009401782022-05-12T19:40:47.183+02:002022-05-12T19:40:47.183+02:00Moja babcia z Klemensowa. Też piekła a ja teraz ca...Moja babcia z Klemensowa. Też piekła a ja teraz cały czas piekę. Dobry jest też z barszczami szczególnie białym.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-60299035882839257282021-04-05T22:38:21.567+02:002021-04-05T22:38:21.567+02:00A ja mam pytanie do ciasta, zaczyn drożdżowy odsta...A ja mam pytanie do ciasta, zaczyn drożdżowy odstawiasz do wyrośnięcia czy nie czekasz aż wyrośnie i dodajesz bezpośrednio po wymieszaniu do reszty składników?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-55957064236990968802021-04-05T22:34:20.288+02:002021-04-05T22:34:20.288+02:00Ja też chętnie się dowiem. :) Może autorka odpowie...Ja też chętnie się dowiem. :) Może autorka odpowie?! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-53868824866960071562020-10-01T09:23:24.795+02:002020-10-01T09:23:24.795+02:00Dzień dobry. Jakiej wielkości ma być formą do poda...Dzień dobry. Jakiej wielkości ma być formą do podanych składników na pieróg bilgorajski? Pozdrawiam DankaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/10365384079632914346noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-21360654148695990702020-08-06T23:38:58.032+02:002020-08-06T23:38:58.032+02:00Robiłem według tego przepisu - i powiem że wygląda...Robiłem według tego przepisu - i powiem że wygląda to smacznie. Ciekawy tekst, btw. Skąd bierzesz <a href="https://pelnykosz.pl/pol_n_Kuchnia-282.html" rel="nofollow">akcesoria kuchenne</a> ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-69500687394506743972020-05-30T13:07:51.481+02:002020-05-30T13:07:51.481+02:00Właśnie pirog z Twojego przepisu jest w Piekarniku...Właśnie pirog z Twojego przepisu jest w Piekarniku :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00795993655104600570noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-66393747608308217062020-01-16T10:07:18.593+01:002020-01-16T10:07:18.593+01:00Gosiu...urodziłem się w Szczebrzeszynie a Babcia w...Gosiu...urodziłem się w Szczebrzeszynie a Babcia w Biłgoraju pieróg lub piróg jest mi znany od dzieciństwa. Ciocia czyli Babci mlodsza córka robiła to zawsze w skórce...jedliśmy to na gorąco a potem na zimno i oczywiście odsmażany z zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Naturalnie w każdej rodzinie robi się ten przysmak,po swojemu"Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10852653647045930539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-61691277716766131452019-04-03T00:34:03.720+02:002019-04-03T00:34:03.720+02:00Czy tą kaszę surową wsypujemy do utluczonych ziemn...Czy tą kaszę surową wsypujemy do utluczonych ziemniaków i razem parujemy?Ile wody z ziemniaków zostawić?Nigdy tak nie gotowałam kaszy, czy ugotować ją do "normalnej" miękkości? Tzn. tak jak do zjedzenie,czy ma być twardsza?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-73758952734901899992017-05-31T17:07:38.238+02:002017-05-31T17:07:38.238+02:00A mi nie wyszedł - kasza była za twarda (przed pie...A mi nie wyszedł - kasza była za twarda (przed pieczeniem, może po upieczeniu to się zmieni), a ciasto nie nadawało się do niczego i ledwo wystarczyło mi na sam spód. Coś widocznie pokręciłam. Pozdrawiam! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-35984212550581411162017-03-20T19:41:54.819+01:002017-03-20T19:41:54.819+01:00Przepraszam Cię bardzo, za spóźnioną odpowiedź, al...Przepraszam Cię bardzo, za spóźnioną odpowiedź, ale nie miałam wczoraj dostępu do sieci. Mam nadzieję, że piróg się udał :) Składniki mogą być ciepłe, ale nie mocno gorące - aby nie ścięły się dodane jajka.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-43325837322667397952017-03-19T14:26:06.180+01:002017-03-19T14:26:06.180+01:00a ja mam pytanie takiej treści: czy te wszystkie s...a ja mam pytanie takiej treści: czy te wszystkie składniki na farsz to się ciepłe jeszcze miesza czy trzeba je przestudzić?Bo właśnie kasza mi sie z ziemniakami paruje:-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-15053983110382683922016-08-04T11:49:38.432+02:002016-08-04T11:49:38.432+02:00Dziękuję Ci za miłe słowa :) To prawda - jest jesz...Dziękuję Ci za miłe słowa :) To prawda - jest jeszcze tyle zapomnianych lub nieznanych, a bijących na głowę wszystkie modne, a nie mające nic wspólnego z naszą częścią świata dania, potraw polskich. Aż żal, że nie są promowane i u nas i na świecie. A takiego stryjka zazdroszczę! :D I koniecznie trzeba się nim chwalić! :) Pozdrawiam cieplutko :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-92160530407634780572016-08-03T16:24:21.076+02:002016-08-03T16:24:21.076+02:00Mhmmhmhmhmhmhmmmm :)
Piróg zrobiony dokładnie z Tw...Mhmmhmhmhmhmhmmmm :)<br />Piróg zrobiony dokładnie z Twojego przepisu, nigdy nie miałam przyjemności zjeść go wcześniej, więc nie mam do czego porównać efektu końcowego, ale i tak powiem, że w smaku obłędny - ach, nasza kochana Polsko, dlaczego wiele z Twoich obywateli kojarzy Cię tylko ze schabowym?^^ <br />A przecież taki piróg, w porównaniu z kawałkiem mięsa z patelni, jest jak car przy jakimś tam szarym obywatelu :-)<br />Wracając: miałam okazję upiec biłgoRAJSKIEGO z białej kaszy gryczanej,i to nie byle jakiej, bo całkowicie i 100% ekologicznej - pewność stąd, że podarował mi ją mój Stryjek, jako produkt własny :]<br />Musiałam dodać, żeby się pochwalić Stryjkiem-Skarbem ;-)<br />Kto się waha - niech przestanie, piróg jest musowo wpisany w przygodę kulinarną każdego z nas:-)<br />Pozdrawiam Twórczynię bloga, którego nałogowo oglądam codziennie:-)Patuśkahttps://www.blogger.com/profile/15864332315641298586noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-70709808834307466942015-11-10T20:32:29.596+01:002015-11-10T20:32:29.596+01:00Piekłam w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ...Piekłam w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu (pieroga wstawiamy do nagrzanego już piekarnika) w foremce 30 x 25 cm. Może być trochę większa lub mniejsza - wtedy piróg będzie wyższy lub niższy.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-47755494503196254562015-11-10T17:11:47.186+01:002015-11-10T17:11:47.186+01:00Witam , w jakiej temperaturze piec? czy z termoobi...Witam , w jakiej temperaturze piec? czy z termoobiegiem ? w jakiej formie tzn , wymiary? dobrze zeby to było w przepisie, pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-79604572055121319302015-11-07T18:11:15.486+01:002015-11-07T18:11:15.486+01:00Tak, najlepsza będzie gęsta kwaśna.Tak, najlepsza będzie gęsta kwaśna.Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-22091183029515538612015-11-07T13:46:57.224+01:002015-11-07T13:46:57.224+01:00Witam jaka śmietana do farszu,kwaśna?Witam jaka śmietana do farszu,kwaśna?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-21899748482827375582015-01-06T10:20:38.451+01:002015-01-06T10:20:38.451+01:00Zrobiłam tego pieroga. Jest pyszny, a tak duży, że...Zrobiłam tego pieroga. Jest pyszny, a tak duży, że cała armia głodomorków się może najeść. <br />Tak się nim zajadaliśmy, aż brzuszki nam mało nie popękały i ledwo się ruszać mogliśmy;) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6496420581063434739.post-53521102699639770342014-04-15T00:29:50.919+02:002014-04-15T00:29:50.919+02:00Witam
Roztocze...moje dzieciństwo, wspomnienia i s...Witam<br />Roztocze...moje dzieciństwo, wspomnienia i smaki...Pirog Biłgorajski robiła moja babcia z tym że w okolicach Suśćca robią małe pierożki nadziewane takim farszem...Ja robiłam i małe i duży w keksówce...Robiłam też wersję na słodko...ciasto takie samo natomiast farsz :ziemniaki, twaróg oraz kasza jaglana , cukier cukier waniliowy (robię sama -2,3 laski wanilii przecinam oraz siekam na mniejsze kawałki ,mieszam z cukrem i potrząsam przez kilka dni , już po 2 dniach cudnie pachnie)smietana i jajka...Ta wersja z miodem albo domowymi powidłami smakuje bosko:))))<br />Pozdrawiam<br />Alicja Anonymousnoreply@blogger.com