Zupa migdałowa

16 grudnia 2019

wigilijna zupa migdałowa

Do spisu kresowych potraw wigilijnych, dodaję w tym roku zapomnianą już trochę zupę migdałową. To jedna z najstarszych zup świątecznych z Kresów Wschodnich, wspominana w książkach kucharskich z początku XX-wieku, jako polewka migdałowa, która obok barszczu, grzybowej, słodkowodnych ryb przyrządzanych na różne sposoby, kutii, łamańców z makiem gościła na wigilijnych stołach głównie zamożnych ziemian.

Dobrze przypomnieć sobie taką potrawę, bo chociaż u mnie na Wigilię dalej królować będzie czysty barszcz z uszkami nadzianymi leśnymi grzybami, to migdałową polewkę bardzo chętnie zjem na inną kolację w długim okresie bożonarodzeniowym. To smaczna i pożywna zupa mleczna na słodko, gotowana na bazie zmielonych migdałów i przyprawiana cynamonem oraz rodzynkami (lub innymi bakaliami/suszonymi owocami), podawana z ugotowanym na sypko ryżem.

wigilijna zupa migdałowa

wigilijna zupa migdałowa

Zupa migdałowa:

1,5 litra mleka,
120 g migdałów,
50 g płatków migdałowych,
100 g ryżu,
garść rodzynek,
1-2 łyżki miodu,
1 laska cynamonu,
szczypta soli

Całe migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Obrane migdały zmielić.

Płatki migdałowe uprażyć na rumiano na suchej patelni.
Ryż ugotować na sypko.

Mleko wlać do rondla, dodać zmielone migdały i laskę cynamonu. Zagotować. Wyjąć laskę cynamonu, dodać rodzynki, doprawić do smaku solą i miodem.

Na talerze nałożyć po 1-2 łyżki ugotowanego ryżu. Zalać mlekiem migdałowym i posypać prażonymi płatkami migdałowymi i odrobiną mielonego cynamonu.

wigilijna zupa migdałowa

wigilijna zupa migdałowa

2 komentarze

  1. ojej jaka zupa retro, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze byłam ciekawa zupy migdałowej. Przygotuję ją również 🙂 Zdjęcia bajeczne 😍

    OdpowiedzUsuń