Gofry churros

11 lutego 2019

maślankowe gofry churros

To ten czas, kiedy w każdym słonecznym dniu wypatruję pierwszych oznak wiosny. I chociaż mam nadzieję, że to już ostatnie chłodne dni, to zima nie powiedziała chyba ostatniego słowa, bo wciąż jeszcze nawiedza mnie ochota na kubek gorącej czekolady. Do płynnej, aksamitnej czekolady zjadłoby się hiszpańskie churros, ale że tym razem nie bardzo chciało mi się bawić w smażenie na głębokim oleju, skończyło się na gofrach udających churros :)

Gofry z ciasta maślankowego do złudzenia przypominają w przekroju wypełnioną pęcherzykami powietrza strukturę ciasta parzonego, z którego przygotowuje się klasyczne ciastka churros. Lekkie i puszyste, usmażone na ciemny złocisty kolor tak, aby były chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Po usmażeniu posmarowane stopionym masłem i posypane cukrem cynamonowym, są doskonałe, szczególnie moczone w sosie czekoladowym.

Taka czekoladowo-gofrowa rozpusta zdecydowanie najlepiej smakuje w karnawale i/lub w Walentynki ;)

maślankowe gofry churros

maślankowe gofry churros

maślankowe gofry churros

Gofry churros:
(wg Unicorns in the kitchen

2 szklanki mąki,
2 szklanki maślanki,
1/4 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli

posypka - 
1/4 szklanki stopionego masła,
1/3 szklanki drobnego cukru kryształu,
1 łyżka cynamonu

gorąca czekolada - 
100 g czekolady (wg uznania gorzkiej, mlecznej lub pół na pół),
1/3 szklanki mleka,
1/3 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36%)

Jajka zmiksować z maślanką i olejem. Dodać cukier, sól, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na pół godziny.

W tym czasie przygotować posypkę - cukier wymieszać z cynamonem.

Rozgrzać gofrownicę. Smażyć gofry na ciemno złoty kolor.
Usmażone gofry jeszcze na ciepło smarować stopionym masłem i posypać posypką cynamonową.

Przygotować gorącą czekoladę - mleko ze śmietanką podgrzać do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. . Odczekać chwilę, aż czekolada się stopi, po czym dokładnie wymieszać. Do czekolady można dodać wg uznania szczyptę cynamonu, kardamonu lub chilli.

Gofry churros podawać na ciepło z gorącą czekoladą.

maślankowe gofry churros

maślankowe gofry churros

9 komentarzy

  1. Ostatnio coraz częściej słyszę o tym rodzaju ciastka :) Wygląda pysznie i pewnie równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam ostatnio w Madrycie, pyszne jest to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takich to nie jadłam gofrów , Szanowna Kuzyneczka to zawsze cos fajnego wyszuka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma co sobie wyobrażać smaku, trzeba zakasać rękawy 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy Pani czyta komentarze? Zadałam pytanie odnośnie ponczu na cydrze 15 stycznia,co kilka dni sprawdzam,czy nie ma odpowiedzi...No i nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że polubiłabym się z tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  7. To naprawdę doskonały przepis. Gofry są smakowite i lekkie. Jak chmurka. Bardzo dobrze się też pieką. Gratuluję świetnego bloga.

    OdpowiedzUsuń