Jajka faszerowane z burakiem i chrzanem

30 marca 2018

wielkanocne jajka faszerowane z burakiem i chrzanem

Już niemal święta, wiem wiem, ale ja jeszcze wpadam tu z jajeczkiem :) W końcu jajeczek na Wielkanoc nigdy za dużo, a szczególnie tych faszerowanych, które smakują tak wyjątkowo tylko o tej porze roku. Te dzisiejsze dedykuję przede wszystkim tym, którzy kochają ćwikłę z chrzanem, bo na ich farsz składa się ugotowany buraczek, żółtko i chrzan - koniecznie prawdziwy, naturalny, taki, który je się ze łzami w oczach (ale to łzy szczęścia oczywiście! :)).

Jajka faszerowane w ten sposób nie tylko smakują, ale i wyglądają wyjątkowo. Wyglądają trochę jak jajka "red velvet", bo farsz przypomina z wyglądu wyszukaną, aksamitną dekorację, szczególnie wyciśnięty szprycą do kremu. Przy okazji mamy więc fajną ozdobę wielkanocnego stołu.

Wracam do świątecznych przygotowań i Wam i sobie życzę samych udanych świątecznych potraw i wypieków :)

wielkanocne jajka faszerowane z burakiem i chrzanem

wielkanocne jajka faszerowane z burakiem i chrzanem

wielkanocne jajka faszerowane z burakiem i chrzanem

Jajka faszerowane z burakiem i chrzanem:

3 jajka ugotowane na twardo,
1 mały burak ugotowany do miękkości,
1 łyżka utartego dobrego, naturalnego chrzanu,
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżeczka kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka majonezu,
1 łyżeczka koperku,
sól i pieprz

Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie oddzielić żółtka od białek.

Burak zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać chrzan, bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Żółtka rozetrzeć widelcem i dodać do buraka z chrzanem.

Dodać śmietanę, majonez i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełnić połówki białek.
Jajka najlepiej faszerować tuż przed podaniem, ponieważ farsz zabarwi białko.

wielkanocne jajka faszerowane z burakiem i chrzanem

wielkanocne jajka faszerowane z burakiem i chrzanem

2 komentarze

  1. Wspaniałych i przepysznych świąt ☺️ Kolejny rok z rzędu będę robić żurek z Twojego przepisu i na te jajka też jestem łasa 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować, wyglądają naprawdę fajnie. Szybkie danie i można je też przygotować jako przystawkę do obiadu

    OdpowiedzUsuń