Pierogi z kapustą kiszoną i burakami

4 grudnia 2017


Moje odkrycie sezonu! Nie tyle pierogi, co połączenie kapusty kiszonej z buraczkami. Połączenie doskonałe, bo buraki fantastycznie łagodzą ostry smak kiszonki, uzupełniając ją o przyjemną dla podniebienia nutkę słodyczy, a z kolei kapusta dodaje, bądź co bądź zawsze trochę mdłym buraczkom charakteru. Zasmażaną kapustę kiszoną z buraczkami często robiłam jako przystawkę do obiadu i pomyślałam, że może dobrze sprawdzić się jako nadzienie do pierogów. I rzeczywiście sprawdziła się :)

Jeżeli szukacie pierogów na Wigilię z oryginalnym nadzieniem, które urozmaicą stół poza tymi tradycyjnymi z kapustą i grzybami, to ja w tym roku polecam właśnie te. Nie tylko smakiem, ale i kolorem bardzo pasują do świąt :) Dobre są w czystej wersji kapuścianko-buraczanej, ale dodanie suszonego grzybka też im nie zaszkodzi :)

wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i burakami

wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i burakami

wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i burakami
   
Pierogi z kapustą kiszoną i burakami:

ciasto - 
3 szklanki mąki pszennej,
ok. 250 ml maślanki (tyle ile zabierze ciasto)

nadzienie -
800 g kapusty kiszonej,
3 buraki ugotowane w mundurkach,
2 cebule,
sól i pieprz,
olej do smażenia

Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę posiekać drobno, kapustę pokroić.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodać kapustę kiszoną i smażyć mieszając około 10 minut. Dodać starte buraki, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć kolejne 3-4 minuty. Gotowe nadzienie ostudzić.

Przygotować ciasto - mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Na środku zrobić dołek i wlewać powoli maślankę, zagniatając. Dobrze wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć folią lub ściereczką i odstawić, aby odpoczęło na 20 minut.

Ciasto rozwałkować cienko na oprószonym mąką blacie i wykrawać krążki. Na każdym krążku położyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie skleić brzegi.

Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty.

Surowe lub lekko obgotowane pierogi można zamrozić.

wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i burakami

wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i burakami

6 komentarzy

  1. Myślę, że to prawdziwe odkrycie sezonu! Pewnie nie tylko świetnie smakują, ale przezentują się cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo jakie fikuśne, kolorowe nadzienie i jak pięknie lepisz Kuzyneczko pierogi

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie propozycja wspaniała 😋 Chyba w tym roku zrobię trzy różne wersje, w tym tę różową 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie trzeba spróbować je zrobić - ciekawe jak smakują z dodatkiem grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widok smacznie wygladajacych pierozkow zacheca aby sprobowac, tylko nie jestem pewna czy moj hubby by zechcial sprobowac :) nooo i troszke pracy przy tym takze jest.

    Napisze teraz tak : jest poludnie a moj zoladek pusty :) i to byla pomylka wchodzic na tak smaczny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy moge użyć kapusty kiszonej już ugotowanej ?

    OdpowiedzUsuń