Poncz na cydrze z rumem

27 listopada 2017


Straszny ze mnie zmarźlak! Kiedy tylko temperatura na zewnątrz spada poniżej 10 stopni, opatulam się od stóp do głów, szukam w sklepach ubrań z domieszką wełny i wszędzie rozglądam się za ciepłym kaloryferem. Ze zgrozą, ale i podziwem obserwuję gołe kostki biegających po ulicach dziewczyn (nawet w trzaskającym mrozie!) i trzęsąc się jeszcze bardziej, myślę sobie, jaka to musi być tortura :) Późną jesienią i zimą mam słabość do grzanego wina - koniecznie z dużą ilością korzennych przypraw, pomarańczy i miodu. Wszystkie rozgrzewające napoje i drinki (no może oprócz piwa, za którym nie przepadam w każdej postaci) o tej porze roku są mile widziane, a że zbliżają się święta, później Nowy Rok i karnawał, polecam jeszcze jeden, który doskonale sprawdzi się na zimowych przyjęciach i prywatkach - poncz na cydrze z dodatkiem rumu.

Trochę lżejszy niż wino, ale równie rozgrzewający, a do tego podczas gotowania zostawia na długie godziny taki piękny, świąteczny aromat w mieszkaniu, że goście na pewno trafią do Was po zapachu :)

rozgrzewający poncz na cydrze z rumem i jabłkami

rozgrzewający poncz na cydrze z rumem i jabłkami

Poncz na cydrze z rumem:

1 litr cydru jabłkowego,
1 szklanka rumu,
1 pomarańcza,
1 jabłko,
1 cm kawałek świeżego imbiru,
2 laski cynamonu,
1-2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)

Do dużego rondla wlać cydr, dodać imbir, cynamon i pokrojone w plastry jabłko i pomarańczę ze skórką. Podgrzewać i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu 5 minut.

Zdjąć z ognia i dodać gwiazdki anyżu, a kiedy lekko przestygnie, dodać rum i wymieszać.
Podawać na ciepło.

rozgrzewający poncz na cydrze z rumem i jabłkami

rozgrzewający poncz na cydrze z rumem i jabłkami

11 komentarzy

  1. Pozostaje mi tylko podziwiać 😉 Pięknie i klimatycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, na razie niestety tak ;) Ale Tobie mogę polecić poncz bezalkoholowy - grzany sok jabłkowy z jabłkami, pomarańczami i przyprawami korzennymi :)

      Usuń
    2. Ekstra ☺️ Dziękuję za podpowiedź 😗

      Usuń
  2. ładne szklaneczki :) Uwielbiam takie rozgrzewajace "herbatki " :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne w mrozny dzien kiedy wroci sie ze spaceru ... ooo tak, wtedy wlasnie ma cudowna moc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne fotki. Co do przepisu, to wypowiemy się po sylwestrze

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy rum można zastąpić innym alkoholem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Cię za brak odpowiedzi, ale nie zawsze dostaję powiadomienia o komentarzach do starszych wpisów.
      Można zastąpić rum neutralną wódką lub np. żubrówką (wtedy będzie smakować trochę jak drink "szarlotka"), ale poncz na pewno będzie smakować inaczej niż ten z rumem.

      Usuń
  6. Dzień dobry, na pewno zrobię ten pyszny poncz, ale mam pytanie czy rum biały czy ciemny🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie piłem ponchu i nawet nie wiem jak smakuje. Ten poncz za to wygląda wybornie i chętnie bym takie spróbował.

    OdpowiedzUsuń