Pasztet z dyni i soczewicy

27 października 2017

pasztet z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry

Jesień to doskonała pora na warzywne pasztety. Warzywa korzeniowe, które są ich podstawą, właśnie teraz są najlepsze, a do tego jest i królowa dynia, którą można sprytnie wmieszać pomiędzy. Warzywne pasztety lubię pod warunkiem, że są dobrze doprawione, z hinduską nutą kuminu, pikantnej papryki i mieszanki curry. Ten z dyni i czerwonej soczewicy jest właśnie taki - kremowy i aromatyczny, lekko pikantny i przyjemnie rozgrzewający - w sam raz na jesienne śniadanie.

Pasztet upiekłam w formie na mini-keksy, bo w ten sposób łatwiej się go dzieli (część można zamrozić albo podarować bliskim :)), ale oczywiście można go upiec w całości w normalnej keksówce niedużych rozmiarów.

pasztet z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry

pasztet z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry

pasztet z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry

Pasztet z dyni i soczewicy:

1 szklanka czerwonej soczewicy,
250 g dyni ugotowanej na parze,
3 marchewki,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 jajka,
1/2 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych (mogą być też zmielone płatki owsiane),
40 g masła,
1 łyżeczka mieszanki curry w proszku,
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli w proszku,
sól i pieprz

Marchewki pokroić w plasterki i razem z soczewicą, umieścić w garnku. Wszystko zalać 1,5 szklanki zimnej wody i gotować na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka, a soczewica rozgotowana (około 15 minut). Do ugotowanej, gorącej soczewicy dodać płatki jaglane i wymieszać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kiedy warzywa zeszklą się, dodać dynię i wszystko przesmażyć. Dodać curry, gałkę muszkatołową, kurkumę, pieprz cayenne i resztę masła. Wyjąć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, a dynię dodać do soczewicy razem z jajkami. Wszystko zmiksować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mini foremki keksowe, kokilki lub jedną małą formę keksową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełnić masą dyniową. Piec 30 minut w mini foremkach lub 45 minut w jednej dużej formie.
Całkowicie wystudzić przed krojeniem.

pasztet z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry

pasztet z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry

14 komentarzy

  1. Komarko, a zamiast płatków - mąka owsiana? Czy za drobna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ptasiu, a może lepiej ugotowana kasza jaglana? Boję się, czy z mąką nie będzie zbyt ścisły i mączysty, bo już dynia jest dość mączysta.

      Usuń
  2. Bardzo mnie przekonuje 🙂 Do tej pory trochę sceptycznie podchodziłam do pasztetów warzywnych. Ostatecznie sama je jadłam. Małe foremki to idealny pomysł. Zdjęcia jak zawsze bajka 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja lubię od czasu do czasu, szczególnie te na bazie czerwonej soczewicy :) Bardzo wygodnie piecze się w tych mini-porcjach :)

      Usuń
  3. Fantastycznie to wygląda. Świetna ta foremka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! A foremka z Lidla ;) Może teraz przed świętami znów będzie w ofercie :)

      Usuń
  4. Cuuuudowny, chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynia koniecznie musi być upieczona.Ma wtedy sto razy lepszy smak niż ugotowana na parze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, ma, ale tutaj jest pasztet i wiele przypraw. Powiedziałabym, że ważniejsze jest by dać smaczny gatunek dyni niż dynię piec.

      Usuń
  7. Komarko, czy ilość dyni podana jest przed gotowaniem czy już po?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie upieklam :-) jutro kosztuje ;-D,

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy mozna ten gotowy pasztet mrozic?????

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedl przepyszny i o stalej nierozpadajacej sie konsystencji. Mega!

    OdpowiedzUsuń