Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

czwartek, 12 października 2017

karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Kiedy temperatura za oknem spada poniżej 10 stopni, do mojego jadłospisu wracają gulasze i gęste, treściwe, wieloskładnikowe zupy, którymi z kolei zupełnie tracę zainteresowanie wiosną i latem. Teraz jest ich czas i pora, bo poza smakiem mają też sycące i rozgrzewające właściwości, których szukamy podświadomie, kiedy na dworze plucha. Jeżeli lubicie zupy gulaszowe, polecam Wam zupę z mojego regionu - warmińsko-mazurską karmuszkę.

Karmuszka to regionalna zupa, która mieści w sobie wszystko, czym posilali się o tej porze roku zamieszkujący na tych terenach ludzie i łączy dwie tradycje - kuchni niemieckiej, przeniesionej przez ludy pruskie - z mięsem wieprzowym, kapustą i fasolą i polskiej, pachnącej ziołami, warzywami korzeniowymi i zaprawionej dobrą, kwaśną śmietaną. Tradycyjnie do karmuszki dodawano białą fasolę, ale dla urozmaicenia i ciekawszego wyglądu można dodać pół na pół białą i czerwoną. Tak samo można zamiennie użyć selera naciowego lub korzeniowego. W każdej z wersji zupa jest bardzo smaczna, rozgrzewająca i sycąca i doskonale sprawdza się jako jednogarnkowy i jednodaniowy jesienny obiad.

karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Karmuszka:
(wg Kuchnia Warmii i Mazur)

600 g mięsa wieprzowego bez kości,
200 g boczku wędzonego,
po 150 g ugotowanej fasoli białej i czerwonej lub 300 g białej,
250 g kapusty białej,
3 średnie marchewki,
2 cebule,
3 łodygi selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego,
200 ml przecieru pomidorowego,
100 ml kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki nasion kminku,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżka suszonego majeranku,
parę listków lubczyku,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz

Mięso pokroić w grubą kostkę, boczek w mniejszą. Do garnka wrzucić najpierw boczek i wytopić z niego jak najwięcej tłuszczu. Dodać mięso wieprzowe i dokładnie obsmażyć z każdej strony, po czym dodać kminek, lubczyk i tymianek i posiekaną cebulę.

Kiedy cebula zeszkli się, wlać szklankę wody i dodać posiekaną kapustę, pokrojoną w talarki marchewkę pokrojony seler. Dolać wody, tak aby przykryła warzywa i mięso i dusić na małym ogniu pod przykryciem około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Dodać przecier pomidorowy, fasolę i gotować jeszcze około 10 minut.
Na koniec doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem oraz zaprawić śmietaną (śmietanę można podać oddzielnie już na talerzu, tak jak u mnie).
Zupę podawać posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki.

karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

2 komentarze

  1. Idealna na zimną porę 😋 Widać, że pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie chociaż nie jestem przekonana co tej śmietany :) spróbuję - zobaczymy :) ja do takich zup wykorzystuję jako bazę bulionu warzywnego od Krakusa bo bardzo ulatwia gotowanie i przede wszystkim ma dobry sklad :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.