Naleśniki sezamowe

10 września 2017

naleśniki sezamowe z dodatkiem tahini z owocami i czekoladą

To typowo deserowe naleśniki, choć grzechem nie będzie, jeżeli zjemy je na niedzielne śniadanie. W końcu po to właśnie są niedziele :) Naleśniki smakują lekko chałwowo za sprawą dodanej do ciasta sezamowej pasty tahini i prażonych ziaren sezamu i aż proszą się o słodkie lub owocowe nadzienie i dodatki.

Podałam je z naszymi ostatnimi owocami lata, ale później, jesienią i zimą będą świetnie smakować z bananami (surowymi albo karmelizowanymi), mango czy brzoskwiniami w syropie. I koniecznie odrobina stopionej czekolady do polania! :) Nie znoszę tłustych naleśników - lubię cieniutkie i suche z lekko chrupiącymi brzegami, dlatego zwykle smażę je na suchej patelni. Te też są właśnie takie. Wystarczy tłuszcz dodany do ciasta i dobra, nieprzywierająca patelnia, ewentualnie z kroplą rozgrzanego oleju lub masła. Smacznego :)

naleśniki sezamowe z dodatkiem tahini z owocami i czekoladą

naleśniki sezamowe z dodatkiem tahini z owocami i czekoladą

Naleśniki sezamowe:

150 g mąki,
2 jajka,
2 łyżki sezamowej pasty tahini,
2 łyżki stopionego masła,
300 ml mleka,
1 łyżka ziaren sezamu,
szczypta soli,
świeże owoce,
stopiona czekolada

Jajka zmiksować z solą i mlekiem. Dodać pastę tahini, stopione masło i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać na gładkie ciasto i odstawić na około godzinę.

Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną się lekko rumienić. Dodać do ciasta naleśnikowego.

Smażyć naleśniki z dwóch stron na patelni z odrobiną masła lub oleju.

Naleśniki podawać na ciepło z owocami, polane stopioną czekoladą.

naleśniki sezamowe z dodatkiem tahini z owocami i czekoladą

naleśniki sezamowe z dodatkiem tahini z owocami i czekoladą

5 komentarzy

  1. Ależ muszą one rewelacyjnie smakować :) zapisuję sobie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Dzieciaki chciały dokładki. Widzę je rownież w towarzystwie pomarańczy 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ musiały pachnieć... :)

    OdpowiedzUsuń