Ciasto jogurtowe z malinami

niedziela, 27 sierpnia 2017

ciasto jogurtowe z malinami na kakaowym spodzie na zimno

Kiedy je piekłam, zastanawiałam się, czy to nie ostatnie prawdziwie letnie ciasto w tym roku. Nie cieszy mnie to wcale, ale jesień wisi w powietrzu. Te chłodne i z dnia na dzień coraz wcześniejsze wieczory, rześkie poranki i słońce świeci jakoś tak mniej radośnie. No i maliny też już jesienne... Na szczęście jeszcze bardzo ciepłe dni wynagradzają ten powiew melancholii. I dlatego ciasto też jeszcze wakacyjne - lekkie, jogurtowe, mocno malinowe i na zimno.

Upieczone w okrągłej tortownicy, to ciasto może pełnić rolę lekkiego, malinowego tortu na kakaowym spodzie z ciasta ucieranego. Przyszło mi też do głowy, że można by wyciąć z niego małą obręczą cukierniczą bardzo dekoracyjne mini-torciki :) Ciasto daje sporo możliwości, bo jest naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie, za to mocno jogurtowe. I koniecznie malinowy sos do polania, dla zwieńczenia dzieła, który szybko i łatwo zrobić, przecierając podgrzane z cukrem maliny przez gęste sitko.

Jeszcze moja rada co do zmagań z żelatyną - kiedy dodana do jogurtu żelatyna okaże się za ciepła i powstaną gluty (co często mi się zdarza ;)), jogurt z żelatyną wystarczy leciutko podgrzać.

ciasto jogurtowe z malinami na kakaowym spodzie na zimno

ciasto jogurtowe z malinami na kakaowym spodzie na zimno

Ciasto jogurtowe z malinami:

spód kakaowy - 
125 g mąki,
25 g mąki ziemniaczanej,
1 kopiasta łyżka kakao,
100 g cukru,
60 g miękkiego masła,
3 jajka,
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)

masa jogurtowa - 
800 g jogurtu naturalnego,
400 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30%,
120 g cukru,
7 łyżeczek żelatyny,
1/2 szklanki mleka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
sok i skórka starta z połowy cytryny,
250 g świeżych malin,
60 g naturalnej galaretki malinowej lub malinowego coulis

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Przygotować ciasto na spód - mąkę przesiać razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem - najpierw na małych obrotach, później prze 2 minuty na najwyższych obrotach, aż masa będzie jednolita.

Dno foremki 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut. Upieczony spód wyjąć i ostudzić.

Przygotować masę jogurtową - jogurt wymieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym i sokiem i skórką z cytryny.

Żelatynę dodać do zimnego mleka, a kiedy napęcznieje, podgrzewać, cały czas mieszając, aż do jej całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!). Zestawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

W tym czasie ubić śmietankę kremową na sztywno.
Ostudzoną żelatynę dodać do jogurtu (najpierw rozprowadzić z kilkoma łyżkami jogurtu, po czym dodać do reszty).

Masę jogurtową z żelatyną delikatnie wymieszać z bitą śmietaną i wyłożyć na ostudzony spód kakaowy. Masę jogurtową posypać malinami (jeżeli masa szybko tężeje, część malin wcisnąć do środka). Ciasto schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.

Przed podaniem wierzch ciasta ozdobić galaretką malinową lub malinowym sosem.

ciasto jogurtowe z malinami na kakaowym spodzie na zimno

ciasto jogurtowe z malinami na kakaowym spodzie na zimno

8 komentarzy

  1. To musi być niesamowite! <3
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. U w i e l b i a m ciasta jogurtowe ! Twoje zdjecia to poezja :) Wlasnie ! Ostatnio mi sie tak zrobilo kiedy dodalam zelatyne do jogurtu - zelatyna zbyt zimna bo dalam do lodowki i musialam wyrzucic ... dziekuje za info , nastepnym razem kiedy tak sie stanie wiem co zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! ;) Ja mam wiecznie jakieś przeboje z żelatyną i zawsze mam mały stres jak coś żelatynowego przygotowuję. Tutaj na szczęście udało się uratować sytuację ;)

      Usuń
  3. Cudownie letnie ciacho,te kolory! Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.