Zupa z bobem, pomidorami i ryżem

wtorek, 4 lipca 2017

zupa z bobem, pomidorami i ryżem przyprawiona kuminem

Lato to nie tylko chłodniki. Szczególnie nasze polskie lato :) Po zaledwie kilku dniach prawdziwego, letniego ciepła, znowu marznę, znowu chowam się pod zapiętą pod samą szyję kurtką i mam ochotę na duży talerz gorącej zupy. A wybór zupy pośród lipcowej obfitości warzyw, ziół i owoców wcale nie jest łatwy, bo kuci i gulaszowa z młodej kapusty i pachnąca ziołami zupa z botwinki i krem z rzodkiewek i jabłek. Ale ostatnio najbardziej ze wszystkiego na straganach kusi młody, zachwycający, zielony bób. Wprost nie można się mu oprzeć! :) I tak z kilogramowej porcji, połowa została zjedzona natychmiast, wprost z garnka na parę, a część powędrowała do zupy.

Zupa jest pełnowartościowa, treściwa, bogata w smaki i kolory - w sam raz na chłodny lipiec :) To bardzo smaczne połączenie pomidorów (które w końcu zaczynają smakować i pachnieć jak na pomidory przystało), ryżu i bobu, z dodatkiem kuminu. Można ugotować ją w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym lub dla tych, którzy koniecznie muszą mieć w zupie mięsną wkładkę - na bulionie drobiowym. Do podania najlepiej sprawdza się łyżka jogurtu greckiego i trochę chrupiących, prażonych orzechów lub pestek (u mnie pestki słonecznika i migdały, ale mogą być też pistacje). I grzanki z bagietki :)

zupa z bobem, pomidorami i ryżem przyprawiona kuminem

zupa z bobem, pomidorami i ryżem przyprawiona kuminem

Zupa z bobem, pomidorami i ryżem:
(wg Bon appetit)

2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów bez skórki (w sezonie 400 g świeżych),
2 szklanki młodego bobu,
1/4 szklanki ryżu,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
3 łyżki oleju,
jogurt grecki,
1/3 szklanki prażonych posiekanych pistacji, migdałów lub pestek słonecznika,
sól i pieprz,
bagietka

W garnku rozgrzać olej. Wrzucić drobno posiekane cebule i czosnek, oprószyć solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu mieszając, aż warzywa zeszklą się i zmiękną. Dodać kumin, kolendrę i ziele angielskie i dusić mieszając około 5 minut. Dodać pomidory i gotować wszystko kolejne 5 minut.

Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż.
Jeżeli lubisz bób ze skórką, dodaj go również w tym momencie. Jeżeli nie, ugotuj oddzielnie na parze al dente i obierz ze skórki.

Gotować zupę na małym ogniu około 20-30 minut, aż ryż będzie miękki. Dodać ugotowany bób bez skórki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotową zupę podawać z łyżką jogurtu greckiego i prażonymi orzechami lub pestkami i grzankami z bagietki.

zupa z bobem, pomidorami i ryżem przyprawiona kuminem

zupa z bobem, pomidorami i ryżem przyprawiona kuminem


6 komentarzy

  1. Ach...będzie mi smakować :) Pięknie podana! Ile świeżych pomidorów trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno! :) A świeżych pomidorów około 400 g :)

      Usuń
  2. Mi też będzie smakować, trzeba kupić bób i robić , bo lato w tym roku takie zupowe
    A zupa wygląda mege pięknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest najbardziej odpowiednie określenie polskiego lata - lato zupowe :D W końcu chłodnik też się zalicza na te wyjątki w postaci kilku upalnych dni ;))

      Usuń
  3. Oczywiście, że pyszna :) Lekka z indyjską nutką, idealna na tę porę. 2 talerze na raz wciągnięte ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to zasługa ulubionego kuminu :) Najchętniej dodawałabym go do wszystkiego ;)

      Usuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.