Ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami

10 lipca 2017

puszyste ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami

Mam kilka żelaznych punktów programu w menu, które muszę zaliczyć w sezonie truskawkowym, choćby nie wiadomo co. Drożdżówki z truskawkami, pierogi lub knedle z truskawkami, makaron z truskawkami (najlepiej co najmniej raz w tygodniu :D), ciasto z galaretką i truskawkami i biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami. Sezon się kończy, wszystko już było oprócz biszkoptu! A że tak przecież być nie może, upiekłam biszkopt w wersji mocno napowietrzonej, w postaci ciasta szyfonowego z bitą śmietaną i truskawkami :)

Ciasto szyfonowe ma strukturę gąbki, jest przyjemnie wilgotne dzięki dodatkowi oleju i pachnące syropem z kwiatów bzu czarnego. Jeżeli akurat nie masz pod ręką syropu z bzu, zamiast niego można dodać dwie łyżki soku z cytryny. Właściwie w tej wersji nie wymaga nawet żadnych innych dodatków - i tak trudno się od niego oderwać (uwielbiam wszelkie biszkopty :)), ale z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami to już prawdziwa poezja. Miało być zwykłe, sezonowe ciasto na niedzielę, a niechcący wyszedł całkiem pokaźny tort (ciasto szyfonowe rośnie jak szalone!). Nie ma tego złego - trzeba korzystać, póki truskawki w grze ;)

puszyste ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami

puszyste ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami

puszyste ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami

Ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami:

ciasto szyfonowe - 
2 i 2/3 szklanki mąki,
1 i 1/4 szklanki cukru,
8 białek,
4 żółtka,
7 łyżek oleju rzepakowego,
1/3 szklanki syropu z kwiatów bzu czarnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar),
1/2 łyżeczki soli

przełożenie - 
400 ml śmietanki kremowej 30%,
4 łyżki cukru pudru,
400 g truskawek

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i połową cukru.

W oddzielnej misce utrzeć żółtka z olejem i syropem z kwiatów bzu. Składniki mokre dodać do suchych i zmiksować na jednolitą masę.

Białka ubijać do utworzenia się miękkich wierzchołków. Ciągle ubijając, dodawać powoli, łyżka po łyżce pozostały cukier. Na końcu dodać winian potasu i ubijać do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Do masy żółtkowej dodać 1/3 piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułą. To samo zrobić z pozostałą pianą, dodając ją do ciasta w dwóch porcjach.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Przygotować jedną formę do ciasta szyfonowego z kominkiem lub 2 tortownice o średnicy 20-22 cm. Papierem do pieczenia wyłożyć sam spód (boków nie wykładamy ani nie smarujemy niczym) formy.  Formę lub tortownice napełnić ciastem. Piec około 25-30 minut w przypadku dwóch blatów lub około 40 minut w przypadku całego ciasta (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć i natychmiast postawić do góry nogami w formie na kratce i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem z cukrem pudrem. Truskawki podzielić na połówki lub ćwiartki, część zostawić w całości do dekoracji.

Ciasto przełożyć połową bitej śmietany i połową truskawek. Resztę śmietany rozsmarować na wierzchu i ułożyć pozostałe truskawki.

Ciasto udekorowałam dodatkowo czereśniami, małymi bezami, różyczkami i listkami melisy.

puszyste ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami

puszyste ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami


10 komentarzy

  1. Ciasto jak z magicznego ogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe arcydzieło :) Poproszę kawałeczek ;) Czy winian potasu jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Winian potasu najlepiej stabilizuje pianę z białek, ale zamiast niego można dodać pół łyżeczki soku z cytryny :)

      Usuń
  3. Ciasto łąka :) Ja jeszcze nie piekłam takiego cuda

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! Kwintesencja lata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda obłędnie! Uwielbiam piec i umiem to robić, ale nie potrafię sprawić by moje wypieki wyglądały jak dzieła sztuki, co Tobie wychodzi znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Może dlatego, że jestem historykiem sztuki z wykształcenia i to takie zboczenie zawodowe ;D

      Usuń
  6. Tort wygląda bosko, dekoracja zachwyca. W smaku musi być równie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepięknie! Mam tylko pytanie co do syropu z bzu - użyłaś takiego syropu ze sklepu, czy miałaś domowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop co roku robię sama :) Ale jeżeli masz sklepowy naturalny to też oczywiście może być :)

      Usuń